Solved Paper | U.P. Judicial Service Pre 2012 | Law Paper | Uttar Pradesh Civil Judge (Junior Division) Preliminary Exam 2012

Tuesday, August 19, 2014

Uttar Pradesh Judicial Service Civil Judge (Junior Division) Preliminary Examination- 2012

Law

Question Number: 41-50
 
41. “Law is uncertain and certainty of law is a legal myth”. This is the statement of
(a) Jerome Frank
(b) Holmes
(c) Gray
(d) Lievellyn

Ans. (a)

42. The UN’s latest climate talks held in Durban, South Africa, which renewed Kyoto Protocol 1997, concluded on
(a) December 11, 2011
(b) December 12, 2011
(c) December 10, 2011
(d) December 30, 2011

Ans. (a)

43. Which one of the following is not the pre-requisite of presumption as to dowry-death under Section 113-B of Indian Evidence Act?
(a) Victime was subjected to cruelty or harassment by her husband or relatives.
(b) Victim had illicit relationshi8p with other male person.
(c) Such cruelty or harassment was for connections with any demand for dowry.
(d) It was done within 7 years of the marriage.

Ans. (b)


44. One of the most important principles of the law of evidence is that “evidence is to be weighed and not to be counted.” This has been incorporated under which Section of Indian Evidence Act, 1872 mainly under
(a) Section 132
(b) Section 133
(c) Section 123
(d) Section 134

Ans. (d)

45. According to whom, “The mater of jurisprudence is positive law, law simply and strictly so called or law set by political superior to political inferiors”?
(a) Allen
(b) Austin
(c) Buckland
(d) Bentham

Ans. (b)

46. The principal jurist of the philosophical school was
(a) Herbert Spencer
(b) Sir Henry Maine
(c) Max Weber
(d) Hegel

Ans. (d)

47. Which one of the following is not a kind of agricultural lease?
(a) Lease for cultivation of Indigo.
(b) Lease for cultivation of vegetables
(c) Lease for rearing tea plants.
(d) Lease for gathering fruits from trees.

Ans. (d)

48. “Every sale accompanied by agreement for re-conveyance of property would not constitute mortgage by conditional sale”.
(a) Section 55
(b) Section 56
(c) Section 58
(d) Section 60

Ans. (c)

49. Who of the following author is said as father of English jurisprudence, namely
(a) Austin
(b) Bentham
(c) Salmond
(d) Roscoe Pound

Ans. (a)

50. Reasonable time for the performance of a contract is a question of
(a) fact
(b) law
(c) fact and law
(d) prudence

Ans. (a) 

DISCLAIMER: The answers provided here are for views purposes only. For any accuracy it should be double checked. Read More... 

Solved Paper | U.P. Judicial Service Pre 2012 | Law Paper | Uttar Pradesh Civil Judge (Junior Division) Preliminary Exam 2012SocialTwist Tell-a-Friend

0 comments:

Post a Comment

:: Search by Keywords ::

About (1) Additional Government Advocate (1) Additional Legal Adviser (1) Additional Public Prosecutor (1) Adviser (2) Advocates-on-Record (13) AIBE (12) AIBE Notification (8) AIBE Result (3) AIBE Schedule (1) AIBE Syllabus (1) AILET (8) AILET Syllabus (1) Allahabad High Court (28) Andhra Pradesh APP (3) Andhra Pradesh Civil Judge Junior Division (24) Andhra Pradesh HJS (13) AOR Notification (2) APO Syllabus (12) Arbitration centre (1) Arunachal Pradesh Judicial Service Grade-I (7) Arunachal Pradesh Judicial Service Grade-II (3) Arunachal Pradesh Judicial Service Grade-III (5) Assam HJS (29) Assam Judicial Service (32) Assistant District Attorney (3) Assistant Government Advocate (1) Assistant Law Officer (1) Assistant Legal Adviser (2) Assistant Legislative Counsel (1) Assistant Public Prosecutor (3) Assistant Registrar (1) Assistant Secretary cum Law Assistant (1) Asst Estate Superintendent (2) Bar Council of India (4) Bihar APO (32) Bihar Civil Judge Junior Division (17) Bihar HJS (21) Budget (10) CBI (3) CBI APO (2) CCI (2) Census (1) CESTAT (1) Chhattisgarh APO (5) Chhattisgarh Civil Judge Junior Division (21) Chhattisgarh High Court (4) Chhattisgarh HJS (34) Civil Judge Junior Division Syllabus (17) Civil Judge Question Papers (151) Civil Judge Solved Papers (93) CLAT (23) CLAT Syllabus (2) Company Law Board (1) Constitution of India (4) Current Affairs (12) Delhi APP (1) Delhi High Court (2) Delhi HJS (12) Delhi Judicial Service (24) Department of Revenue (1) Deputy District Attorney (1) Deputy Government Advocate (1) Deputy Legal Adviser (1) Director (3) Disclaimer (1) District Legal Aid Officer (5) Election Commission of India (1) Eminent Legal Personality (6) Gauhati High Court (5) General Knowledge (1) Gujarat Civil Judge Junior Division (12) Gujarat High Court (11) Gujarat HJS (19) HAL (1) Haryana ADA (2) Haryana Superior Judicial Service (34) HCS Judicial Branch (73) High Court of Bombay (15) High Court of Calcutta (5) High Court of Uttarakhand (1) Himachal Pradesh ADA (3) Himachal Pradesh Civil Judge Junior Division (26) Himachal Pradesh High Court (3) Himachal Pradesh HJS (11) Hindu Law (2) HJS Question Papers (88) HJS Solved Papers (30) HJS Syllabus (19) Important Cases (7) Jammu and Kashmir HJS (11) Jharkhand APO (15) Jharkhand Civil Judge Junior Division (18) Jharkhand High Court (2) Jharkhand HJS (10) Joint Secretary (1) Joint Secretary Legal and Admn (1) Judicial Exams in India (1) Judicial Indexer (1) Judicial Service Grade-II Syllabus (1) Junior Judicial Assistant (3) Junior Legal Officer (4) Karnataka Civil Judge (12) Karnataka High Court (9) Karnataka HJS (4) KCS Judicial (7) Kerala HJS (20) Kerala Judicial Service (34) Law Assistant (4) Law Clerk (61) Law Commission of India (1) Law Entrance Exam (31) Law Entrance Notification (14) Law Entrance Result (4) Law Entrance Schedule (7) Law Entrance Syllabus (3) Law researcher (6) Legal Articles (8) Legal Assistant (22) Legal Assistant Syllabus (1) Legal Personality (6) Legal Research Assistant (7) Legal Service Officer (5) Legislative Counsel (1) Legislative Department (1) Madhya Pradesh Civil Judge Junior Division (27) Madhya Pradesh High Court (7) Madhya Pradesh HJS (34) Madhya Pradesh Legal Service Authority (4) Madras High Court (2) Maharashtra Civil Judge Junior Division (4) Maharashtra Family Court Judge (1) Maharashtra HJS (25) Management Trainee Legal (1) Manipur HJS (2) Manipur Judicial Service (11) Meghalaya HJS (1) Member (Judicial) (2) Miscellaneous (3) Mizoram HJS (5) Nagaland Judicial Service Grade I (7) Nagaland Judicial Service Grade III (4) National Human Rights Commission (1) National Judicial Academy (1) NLU (1) NLU Delhi (6) Notifications (305) Olympics (1) OPSC (3) Orissa APO (9) Orissa High Court (3) Orissa Judicial Service (19) Orissa Superior Judicial Service (31) Patna High Court (3) PCS Judicial Branch (41) Privacy Policy (1) Public Law Officer (3) Public Prosecutor (2) Puducherry Judicial Service (2) Punjab Superior Judicial Service (34) Rajasthan APP (4) Rajasthan Civil Judge Junior Division (46) Rajasthan High Court (4) Rajasthan HJS (16) Recruitment (284) Registrar (1) Reporter (1) Research Assistant (21) Result (366) RPSC (1) Schedule (300) Sikkim Judicial Service (4) Sikkim Superior Judicial Service (3) SJM (22) SMM (22) Special Judge (2) Special Judicial Magistrate (1) Special Metropolitan Magistrate (2) Special Municipal Magistrate (2) Supreme Court of India (15) Tamilnadu APO (6) Tamilnadu Civil Judge Junior Division (5) Tamilnadu HJS (5) Tripura HJS (10) Tripura Judicial Service (10) UPPSC (5) UPSC (17) Uttar Pradesh APO (24) Uttar Pradesh Civil Judge Junior Division (165) Uttar Pradesh HJS (117) Uttarakhand APO (3) Uttarakhand Civil Judge Junior Division (107) Uttarakhand High Court (5) Uttarakhand HJS (53) Welcome (1) West Bengal APO (2) West Bengal HJS (24) West Bengal Judicial Service (33) West Bengal Legal Service (4)