Recruitment Notification | H.P. Judicial Service Competitive Exam 2019

Sunday, June 23, 2019

HIMACHAL PRADESH PUBLIC SERVICE COMMISSION
(ADVERTISEMENT NO. 06/2019)

H.P. JUDICIAL SERVICE COMPETITIVE EXAMINATION- 2019

Name of Post: Civil Judge (Junior Division)
Pay Scale: Rs. 27,700-44,770/-
Number of Posts: Total 05

Age Limit: 22 to 35 years (As on 10th July, 2019)
[RELAXATION IN UPPER AGE LIMIT- The upper age limit is relaxable by 03 years for S.C. / S.T. and other prescribed reserved categories (OPRC) candidates of Himachal Pradesh]
Essential Qualifications: Must be a holder of degree in Law as recognized by the Bar Council of India (As on 10th July, 2019)

How to Apply: Apply Online.
Last Date for Receipt of Online Applications: 10/07/2019
Last Date for Receipt of Downloaded Applications along with requisite Documents: 17/07/2019

Date of Preliminary Examination: 08/09/2019
Date of Main Written Examination: From 15/10/2019


For full advertisement and further details, visit the link below-
http://www.hppsc.hp.gov.in/hppsc/file.axd?file=2019%2f6%2fADVERTISEMENT+No.+06-2019+(H.P.+JUDICIAL+SERVICE+COMPETITIVE+EXAMINATION-2019)+.pdf

For Online Application, Candidates are required to visit at http://hp.gov.in/hppsc/ to access the home page of the “ONLINE APPLICATION FILING SYSTEM”. 

Read more...
Recruitment Notification | H.P. Judicial Service Competitive Exam 2019SocialTwist Tell-a-Friend

AIBE-XIV | All India Bar Examination XIV | Notification

All India Bar Examination XIV | Instructions to Register for AIBE
  • Upload all the required documents i.e. Photograph , Signature, Photo Id & Enrolment Certificate 
  • All the documents should be self attested. 
  • Any document uploaded without attestation will be rejected / disqualified. 
  • In case you have uploaded a wrong documents, you can login again with your registration Id & Password (After Payment) and upload the corrected Document. 
  • Once the documents and information of the candidate have been approved by the BCI, the candidate can't login again to have any further changes. 
  • Make sure your documents, photograph and signature are correctly uploaded. 
  • Candidates DO NOT have to send any document by post. 
  • Make sure you keep a print out of your application form for your reference.  
  • Make sure you enter your correct email and contact number as these will be used for all communication.
Online Registration Begins: 10th June 2019
Last Date Online Registration: 12th August 2019
Release of Admit Cards Online: 21st August 2019
Date of All India Bar Examination XIV: 25th August 2019

For registration for AIBE XIV, visit the link below- 

http://aibe14.allindiabarexamination.com/Registrationtm.aspx 

Read more...
AIBE-XIV | All India Bar Examination XIV | NotificationSocialTwist Tell-a-Friend

Uttarakhand Judicial Service Civil Judge (Junior Division) Exam 2019 | Recruitment Notification

Sunday, June 2, 2019

Uttarakhand Public Service Commission
Uttarakhand Judicial Service Civil Judge (Junior Division) Exam 2019
[Advertisement No.- A-3/E-2/CJ (JD)/2018-19]

Name of Post: Civil Judge (Junior Division) in Uttarakhand Judicial Service
No. of Post: 15
Pay-Scale: Rs. 27,700/- - 44770/-

Age Limit: 22- 35 years (As on 01.01.2019)
Essential Educational Qualifications:

  1. A Bachelor of Law from a University established by law in Uttarakhand or by other University of India recognized for this purpose by the Governor.
  2. Must possess through knowledge of Hindi in Devnagri Script
  3. Basic knowledge of Computer operation.
How to Apply: Apply Online
Online Last Date for Application: 21.06.2019
Website: www.ukpsc.gov.in


For further details & full advertisement, visit the link below-
http://ukpsc.gov.in/files/pcs_J_2019__adv.__1.pdf
 
For Online Application, visit the link below-
https://ukpsc.net.in/ukpscjd/reg_jd.aspx

Read more...
Uttarakhand Judicial Service Civil Judge (Junior Division) Exam 2019 | Recruitment NotificationSocialTwist Tell-a-Friend

Recruitment Notification | Uttarakhand Higher Judicial Service Exam 2019 | Additional District and Sessions Judges by Direct Recruitment in Uttarakhand

Thursday, April 25, 2019

High Court of Uttarakhand at Nainital invites applications for the post of Additional District and Sessions Judges by way of Direct Recruitment in the Uttarakhand Higher Judicial Service.

Name of Post: Additional District and Sessions Judge
No. of Post: 06
Pay Scale: Rs. 51,550-63,070

Age Limit: 35- 45 years (as on 01.01.2019)
Minimum Qualification: Must be an advocate of not less than seven years standing as on the first day of January 2019

Last Date: 6th May, 2019
Date of Preliminary Exam: 16 June, 2019
Date of Main Exam: 20 & 21 July, 2019

For further details, full advertisement and Format of Application Form, visit the link below-

http://highcourtofuttarakhand.gov.in/files/NOTIFICATION,_FORM__SYLLABUS_FOR_THE_WEBSITE_5.pdf 


Read more...
Recruitment Notification | Uttarakhand Higher Judicial Service Exam 2019 | Additional District and Sessions Judges by Direct Recruitment in UttarakhandSocialTwist Tell-a-Friend

Model Objective Questions | Constitution of India | Part- 005 | HJS Exams | District Judge Exams | Civil Judge (JD) Exams | PCS (J) Exams

41. The District Judge can be given power to issue prerogative writs by-
(A) order of Supreme Court under Article 141 of the Constitution of India
(B) Executive Orders issued by the Governor in consultation with the High Court under Article 162 of the Constitution of India.
(C) the Parliament by law under Article 32 of the Constitution of India.
(D) the High Court by a decision of Full Court.

Ans. (C)

42. Which of the following is not included in Electoral college for electing president?
(A) Elected members of the Rajya Sabha
(B) Elected Members of the Legislative Assembly of the State
(C) Elected Members of the Legislative Council
(D) Elected members of the Lok Sabha.

Ans. (C)

43. 11th Schedule of the Constitution of India contains-
(A) powers, authorities and resppnsibilities of the municipalities endowed to it by State Legislature
(B) powers, authorities and responsibilities of Panchayat endowed to it by Parliament
(C) powers, authorities and responsibilities which any local Government can exercise.
(D) powers, authorities and responsibilities endowed to Panchayat by State Legislature.

Ans. (D)

44. Members of Legislative Bodies enjoy privilege of exemption from arrest or detention in prison-
(A) only under Civil process and during the continuance of a joint sit ing/ meeting/ conference or joint committee of Houses of Parliament or Houses of State Legislature as the case may be and during 40 days before and after such sitting/ meeting/ comference
(B) under Civil as well as Criminal process and as all times save with the permission of the Speaker or the Chairperson as the case may be.
(C) under Civil as well as Criminal process but only when the house is in session
(D) do not enjoy any such exemption.

Ans. (C)

45. How many members can be nominated to the State Legislative Council by the Governor?
(A) 1/6th
(B) 1/12th
(C) 1/3rd
(D) 1/9th

Ans. (A)

46. Which Article of the Constitution provide benefit to minority institutions.
(A) 19
(B) 16
(C) 15
(D) 30

Ans. (D)

47. ‘Doctrine of unjust enrichment' was laid down by the Supreme Court in which one of the following cases?
(A) Sarla Mudgal V. Union of India
(B) Mafatlal Industries Ltd. Vs. Union of India
(C) S.R. Bommai Vs. Union of India
(D) Unni Krishnan Vs. State of A.P.

48. The supreme court has held that prostitutes are entitled to a life of dignity under Article 21 of the Constitution. The statement is.
(A) True
(B) False
(C) Partly Correct
(D) None of the above

Ans. (A)

49. Constitutional safeguards to civil servants have been given in Article-
(A) 311
(B) 300
(C) 44
(D) None of the above

Ans: (A)

50. Which one of the following cases is not related with Article 19 (1) (a) of the Indian
Constitution ?
(A) Prakash Jha International Ltd. V/s Union of India
(B) Secretary, Ministry of I & B V/s C.A.B.
(C) Communist Party of India V/s Bharat Kumar
(D) Kathi Ranning V/s State of Saurashtra

Ans. (D)

DISCLAIMER: The answers provided here are for views purposes only. For any accuracy it should be double checked. Read More...


PREVIOUS <=== ===> NEXT 
 

Read more...
Model Objective Questions | Constitution of India | Part- 005 | HJS Exams | District Judge Exams | Civil Judge (JD) Exams | PCS (J) ExamsSocialTwist Tell-a-Friend

Model Objective Questions | Constitution of India | Part- 004 | HJS Exams | District Judge Exams | Civil Judge (JD) Exams | PCS (J) Exams

Wednesday, April 24, 2019

31. In which Article of the Constitution of India, provision has been made for “Finance Commission” ?
(A) 366 (12)
(B) 280
(C) 265
(D) None of the above

Ans. (B)

32. ‘Full faith and credit shall be given throughout the territory of India to public acts, records, and judicial proceedings of the Union and of every State,’ is provided under which Article of the Constitution of India ?
(A) Article 261
(B) Article 260
(C) Article 32 (3) and Article 226 (3)
(D) Article 226 (2)

Ans. (A)

33. Which one of the following cases is not related with Article 19 (1) (a) of the Indian Constitution ?
(A) Prakash Jha International Ltd. V/s Union of India
(B) Secretary, Ministry of I & B V/s C.A.B.
(C) Communist Party of India V/s Bharat Kumar
(D) Kathi Ranning V/s State of Saurashtra

Ans. (D)

34. Under Article 338A of the Indian Constitution ‘There shall be a Commission known as _________’.
(A) National Commission for Women
(B) National Commission for Minorities
(C) National Commission for Scheduled Tribes
(D) None of the above

Ans. (C)

35. Article 15(5) was declared as the ‘basic structure’ of Indian Constitution in which of the  following case by the Supreme Court ?
(A) Ashok Kumar Thakur V/s Union of India
(B) Indian Medical Association V/s Union of India
(C) Bachpan Bachao Andolan V/s Union of India
(D) All of the above

Ans. (B)

36. Under the Constitution of India all aspects of family law are provided in the
(A) Union List
(B) State List
(C) Concurrent List
(D) None of the above

Ans. (C)

37. Special Leave to Appeal under Article 136 of the Constitution of India may be granted by Supreme Court-
(A) only against the orders and judgments of the High courts
(B) from any judgment, decree, determination, sentence or order under any cause or matter passed or made by any court or Tribunal in territory of India
(C) against any appel1ate order or judgment passed by the Courts or Tribunal in India
(D) against the order or judgment of the High Court passed only in Public Interest Litigation.

Ans. (B)

38. Which jurisdiction of the Supreme Court has been dealt with in Article 143 of the Constitution of India?
(A) Appellate
(B) Writ
(C) Original
(D) None of the above

Ans. (D)

39. The prohibition regarding discussion in Parliament with regard to conduct of any Judge of the Supreme Court or of the High Court in discharge of his duties is contained in Article-
(A) 121
(B) 211
(C) 124
(D) None of the above.

Ans. (A)

40. The freedom of Press in India is-
(A) available to the people under the laws of the Parliament
(B) specifically provided in the Constitution of India
(C) implied in the right of freedom of expression
(D) available to the people under executive orders.

Ans. (C)

DISCLAIMER: The answers provided here are for views purposes only. For any accuracy it should be double checked. Read More...

PREVIOUS <=== ===> NEXT 
 

Read more...
Model Objective Questions | Constitution of India | Part- 004 | HJS Exams | District Judge Exams | Civil Judge (JD) Exams | PCS (J) ExamsSocialTwist Tell-a-Friend

Model Objective Questions | Constitution of India | Part- 003 | HJS Exams | District Judge Exams | Civil Judge (JD) Exams | PCS (J) Exams

Tuesday, April 23, 2019

21. Fundamental Right conferred by Article 15(1) of the Constitution is available to-
(A) Any person
(B) Any citizen
(C) Any corporation
(D) None of the above

Ans: (B)

22. The principle ‘Collective Responsibility’ has been incorporated in Article-
(A) 75
(B) 74
(C) 105
(D) 53

Ans: (B)

23. Constitutional safeguards to civil servants have been given in Article-
(A) 311
(B) 300
(C) 44
(D) None of the above

Ans: (A)

24. Which of the following is not mentioned in the Indian Constitution ?
(A) Election Commission
(B) Finance Commission
(C) Planning Commission
(D) Union Public Service Commission

Ans. (C)

25. By which Constitutional Amendment the number of ministers have been limited to 15% of the total number of members of the lower house ?
(A) Ninety First Amendment
(B) Ninety Second Amendment
(C) Ninetieth Amendment
(D) None of the above

Ans. (C)

26. Point out the mismatched pair :
(A) Power of Parliament to legislate on a matter in the State list in the national interest– Article 249
(B) Power of Parliament to legislate with respect to any matter in the State List if a proclamation of emergency is in operation– Article 250
(C) Power of Parliament to legislate for two or more States by consent – Article 251
(D) Legislation for giving effect to international agreements – Article 253

Ans. (C)

27. Point out the mismatched pair :
(A) Chiranjitlal V/s Union of India (1950) – Article 14
(B) Dinesh Trivedi V/s Union of India (1997) – Article 19
(C) Sunil Batra V/s Delhi Administration (1978) – Article 21
(D) Bhim Singh V/s State of J & K (1986) – Article 29

Ans. (D)

28. A Member of Parliament of India or Member of Legislative Assembly of a State cannot be arrested in a civil action within a period of _______ before or after the session.
(A) 40 days
(B) 45 days
(C) 50 days
(D) 55 days

Ans. (A)

29. Article 239 AB of the Constitution provides
(A) Power of administrator to promulgate ordinances during recess of legislature.
(B) Power of the President to make regulations for certain Union Territories.
(C) Provision in case of failure of constitutional machinery of National Capital Territory.
(D) None of the above

Ans. (C)

30. Article 371 E of the Constitution deals with
(A) Establishment of Central University in Andhra Pradesh
(B) Special provisions with respect to the State of Sikkim
(C) Special provision with respect to State of Mizoram
(D) None of the above

Ans. (A)

DISCLAIMER: The answers provided here are for views purposes only. For any accuracy it should be double checked. Read More...

PREVIOUS <=== ===> NEXT 
 

Read more...
Model Objective Questions | Constitution of India | Part- 003 | HJS Exams | District Judge Exams | Civil Judge (JD) Exams | PCS (J) ExamsSocialTwist Tell-a-Friend