Change in Date of Pre Exam | Legal Assistants | Gujarat High Court

Thursday, April 24, 2014

High Court of Gujarat has changed the date of Preliminary Examination of Legal Assistants recruitment in Gujarat High Court.

The date for Preliminary Examination was prior notified for 4th May 2014. Now the Preliminary Examination of Legal Assistants recruitment in Gujarat High Court will be held on 11th May 2014 instead of 4th May 2014.

For further details and full notification, visit the link below-
http://gujarathighcourt.nic.in/DC_DateChange.pdf 

Read more...
Change in Date of Pre Exam | Legal Assistants | Gujarat High CourtSocialTwist Tell-a-Friend

Final Result | Madhya Pradesh Civil Judge Class-2 (Entry Level) Exam- 2013

High Court of Madhya Pradesh has declared the Final Result of Madhya Pradesh Civil Judge Class-2 (Entry Level) Exam- 2013.

The Final Result of Madhya Pradesh Civil Judge Class-2 (Entry Level) Exam- 2013 is available at the official website of the High Court of Madhya Pradesh.

For the Final Result of MP Civil Judge Class-2 (Entry Level) Exam-2013 (Select List with Waiting List) merit cum category wise, visit the link below-
http://mphighcourt.nic.in/finalresult-civiljudge-220414.pdf

For Roll No. wise marks list of all 40 candidates who appeared in interview held on 28th March to 30th March 2014, visit the link below-
http://mphighcourt.nic.in/rollnowisemarklist-selectcandidate-220414.pdf

For Roll no. wise marks of all candidates who appeared in Main Written Exam of MP Civil Judge Class -2 (Entry Level) 2013, visit the link below-
http://mphighcourt.nic.in/rollnowisemarksallcandidate-220414.pdf 

Read more...
Final Result | Madhya Pradesh Civil Judge Class-2 (Entry Level) Exam- 2013SocialTwist Tell-a-Friend

Schedule | Viva-voce | District Judge by Nomination Exam 2013 | Bombay High Court

High Court of Bombay has announced the Programme of Viva-voce for District Judge by Nomination Examination 2013.

The Viva-voce for District Judge by Nomination Examination 2013.will be held on 28th, 29th, 30th April, 2nd and 5th May 2014. Roll Number wise Programme of Viva-voce for District Judge by Nomination Examination 2013 is available at the official website of the High Court of Bombay.

For further details and the Programme of Viva-voce, visit the link below-
http://bombayhighcourt.nic.in/recruitment/PDF/recruitbom20140423195960.pdf 

Read more...
Schedule | Viva-voce | District Judge by Nomination Exam 2013 | Bombay High CourtSocialTwist Tell-a-Friend

Marklist | District Judge by Nomination Written Exam 2013 | Bombay High Court

High Court of Bombay has uploaded the Marklist of the candidates appeared for the Written Examination of District Judge by Nomination 2013.

The Written Examination of the District Judge by Nomination 2013 were held on 8th and 9th March 2014. The Marklist of the candidates appeared for the Written Examination of District Judge by Nomination 2013 is available at the official website of the High Court of Bombay.

For further details and the Marklist, visit the link below- 

Read more...
Marklist | District Judge by Nomination Written Exam 2013 | Bombay High CourtSocialTwist Tell-a-Friend

Result | District Judge by Nomination Written Exam 2013 | Bombay High Court

High Court of Bombay has declared the result of Main Written Examination of District Judge by Nomination 2013.
 
List of Provisionally eligible candidates likely to be called for viva­-voce for the post of District Judge, by nomination is available at the official website of the High Court of Bombay.
 
For further details and the Select List, visit the link below-
http://bombayhighcourt.nic.in/recruitment/PDF/recruitbom20140417202119.pdf 

Read more...
Result | District Judge by Nomination Written Exam 2013 | Bombay High CourtSocialTwist Tell-a-Friend

Recruitment of SJM/ SMM in Allahabad High Court 2014 | Special Judicial Magistrate/ Special Metropolitan Magistrate

Name of Post: Special Judicial Magistrate/ Special Metropolitan Magistrate
No. of Posts: Total- 13
[Azamgarh-1, Ballia-1, Basti-1, Deoria-2, Faizabad-2, Gonda-1, Jaunpur-1, Mainpuri-1, Pilibhit-1, Shahjahanpur-1, Unnao-1]

Term of Office: Four years from the date of assumption of his charge or attaining the age of 70 years whichever is earlier
Eligibility: A person shall not be qualified for appointment as a Special Judicial Magistrate unless he-
(a) holds or has held any post under the Government; and
(b) possesses the degree of law or otherwise is well experienced in relation to legal affairs to the satisfaction of the High Court.

How to Apply: All the applicants may submit their applications to the District Judge of the district concerned, who shall after making proper scrutiny shall forward the same to the Hon'ble Court along with his remarks without any delay for consideration of the Hon'ble Court.

For more details and format of Application Form, visit the official website of Allahabad High Court or Click Here-
http://www.allahabadhighcourt.in/event/SJM_vacancy_22_04_2014.pdf 

Read more...
Recruitment of SJM/ SMM in Allahabad High Court 2014 | Special Judicial Magistrate/ Special Metropolitan MagistrateSocialTwist Tell-a-Friend

Question Paper | RJS Pre 2011 | Rajasthan Judicial Service Competitive (Preliminary) Examination 2011


Rajasthan Judicial Services Civil Judge (Junior Division) Competitive (Preliminary) Examination- 2011

Question Number: 111-120

111. Note: Select the sentence with coordinating conjunction.
(1) He held my hand lest I should fall.
(2) He is slow but he is honest .
(3) Rama will go if Hari goes.
(4) A book is a book although there is nothing in it.

112. Note: Select the sentence with subordinating conjunction.
(1) Horses neigh and cats mew
(2) I was annoyed still I kept quiet
(3) He is slow but he is honest
(4) He ran away because he was afraid.

113 Note: Mark the passive J!!l.ice which is correct:
The Principal read the report
(1) The principal is reading the report.
(2) The report was read by the Principal.
(3) The report was had been read by the Principal.
(4) The Principal will not read the report.

114. Could we have ________ coffee, please ?
(1) some
(2) few
(3) no
(4) a few

115. ___________ the money goes into a sr.ecial bank account.
(1) Every
(2) All
(3) Each
(4) Some

116. The agent has asked _____ of his customers to give money.
(1) every
(2) a little
(3) a few
(4) each

117. _______ I get you a glass of water ?
(1) Dare
(2) Need
(3) Can
(4) Would

Identify the correct indirect speech

118 "I may not be at home."
(1) He said he might not be at home.
(2) He said I may not be at home.
(3) He said he could not. be at home.
(4) He said he should not be at home.

119 "I do not think 1 will buy another car."
(1) She says she cannot buy another car.
(2) She says she will not buy another car.
(3) She says she would not think of going to buy a car.
(4) She says she does not think she will buy another car.

120 "You can pay me cash or give me a cheque".
(1) He told her she could pay in cash or cheque.
(2) He told her she could pay him cash or give him a cheque.
(3) He told her she would pay him cash or give him a cheque.
(4) He told her she should not pay him cash or give him a cheque.


Read more...
Question Paper | RJS Pre 2011 | Rajasthan Judicial Service Competitive (Preliminary) Examination 2011SocialTwist Tell-a-Friend

Solved Paper | Uttarakhand Judicial Service Civil Judge (Junior Division) Preliminary Exam 2013 | Uttarakhand PCS(J) Pre Exam 2013


Uttarakhand Judicial Service Civil Judge (Junior Division) Preliminary Examination- 2013

Part – II
LAW

Question Number: 71-80

71. ‘M’, the mother of a Muslim minor daughter contracted her in marriage in the life time of the father who had become an apostate. The marriage is
(a) Bad in law
(b) Valid
(c) Void
(d) Irregular

Ans. (c)

72. A marriage of a Mahomedan, who is of sound mind and has attained puberty, is brought about without his consent. The marriage will be
(a) Valid
(b) Irregular
(c) Unlawful
(d) Void

Ans. (b)

73. The rules against perpetuity do not apply to which of the following ?
(a) Movable properties
(b) Charities
(c) Immovable properties
(d) All of the above

Ans. (d)

74. The provision as to ‘exchange of money’ has been provided under which of the following sections of T.P. Act ?
(a) Section 118
(b) Section 119
(c) Section 121
(d) None of the above

Ans. (c)

75. Persons competent to transfer a property have been defined under which of the following sections of the T.P. Act ?
(a) Section 6
(b) Section 7
(c) Section 8
(d) Section 9

Ans. (b)

76. Under which one of the following sections of the T.P. Act, English mortgage has been defined ?
(a) Section 58(e)
(b) Section 58(d)
(c) Section 58(g)
(d) Section 58(f)

Ans. (a)

77. Which one of the following group of sections deals with lease under T.P. Act ?
(a) Sections 102 to 119
(b) Sections 105 to 119
(c) Sections 102 to 117
(d) Sections 105 to 117

Ans. (d)

78. In which one of the following cases Lord Sumner said, “they also serve who stand and wait” ?
(a) Mahboob Shah V/s Emperor
(b) Inder Singh V/s Emperor
(c) Barendra Kumar Ghosh V/s Emperor
(d) None of the above

Ans. (c)

79. “Local Law” mentioned under Section 42 of the Indian Penal Code, 1860 means a law applicable to
(a) whole of India
(b) a particular part of India
(c) any part of India
(d) None of the above

Ans. (b)

80. “Good faith” within the meaning of the I.P.C. means
(a) an act done with due care and attention
(b) an actual belief that the act done is not contrary to law
(c) an act in fact done honestly
(d) an act done under bonafide belief

Ans. (a)


DISCLAIMER: The answers provided here are for views purposes only. For any accuracy it should be double checked. Read More...   

Read more...
Solved Paper | Uttarakhand Judicial Service Civil Judge (Junior Division) Preliminary Exam 2013 | Uttarakhand PCS(J) Pre Exam 2013SocialTwist Tell-a-Friend

Marks obtained | Uttarakhand Civil Judge (Junior Division) Preliminary Exam 2013

Wednesday, April 23, 2014

Uttarakhand Public Service Commission has uploaded the marks obtained by the candidates in the Preliminary Examination of Uttarakhand Judicial Service Civil Judge (Junior Division) Exam 2013.

Roll Number wise obtained marks in the Preliminary Examination of Uttarakhand Judicial Service Civil Judge (Junior Division) Exam 2013 are available at the official website of Uttarakhand Public Service Commission.

For further details and the marksheet, visit the link below-
http://ukpsc.gov.in/files/For_net_COMBINED_MERIT.pdf 

Read more...
Marks obtained | Uttarakhand Civil Judge (Junior Division) Preliminary Exam 2013SocialTwist Tell-a-Friend

Cut-off Marks | Uttarakhand Judicial Service Civil Judge (Junior Division) Pre Exam 2013

Uttarakhand Public Service Commission has declared the Cut-off marks for the Preliminary Examination of Uttarakhand Judicial Service Civil Judge (Junior Division) Exam 2013.

The Cut-off marks for the Preliminary Examination of Uttarakhand Judicial Service Civil Judge (Junior Division) Exam 2013 are available at the official website of Uttarakhand Public Service Commission.

For further details, visit the link below-
http://ukpsc.gov.in/files/Document1_4.pdf 

Read more...
Cut-off Marks | Uttarakhand Judicial Service Civil Judge (Junior Division) Pre Exam 2013SocialTwist Tell-a-Friend

Result | Uttarakhand Judicial Service Civil Judge (Junior Division) Pre Exam 2013

Uttarakhand Public Service Commission has declared the result of the Preliminary Examination of Uttarakhand Judicial Service Civil Judge (Junior Division) Exam 2013.

The Preliminary Examination of Uttarakhand Judicial Service Civil Judge (Junior Division) Exam 2013 were held on 16 February 2014. The result of Preliminary Examination is available at the official website of Uttarakhand Public Service Commission.

For further details and the result, visit the link below-
http://ukpsc.gov.in/files/Net_CJ_JD_.pdf 

Read more...
Result | Uttarakhand Judicial Service Civil Judge (Junior Division) Pre Exam 2013SocialTwist Tell-a-Friend

Question Paper | RJS Pre 2011 | Rajasthan Judicial Service Competitive (Preliminary) Examination 2011

Tuesday, April 22, 2014

Rajasthan Judicial Services Civil Judge (Junior Division) Competitive (Preliminary) Examination- 2011

Question Number: 101-110

101. अंग्रेजी के Autonomous शब्द के लिए हिन्दी का सही पद है
(1) स्वगत
(2) स्वायत्त
(3) स्वचालित
(4) स्ववित्तपाणी

102. 'कानूनी प्रक्रिया' के लिए अंग्रेजी का उपयुक्त पद है
(1) Legal Process
(2) Legal Notice
(3) Legal Work
(4) Legal Right

103. ________ you like to stay the night ?
(1) Dare
(2) Would
(3) Need
(4) Can

104. She ________ be able to drive to school.
(1) dare
(2) need
(3) can
(4) will

105. ________ you pass me the salt ?
(1) Could
(2) Need
(3) Dare
(4) Ought

106. I'm trying to phone her, but I can't _______ _____
(1) get up
(2) get through
(3) get on
(4) get away

107. The weather is ___________ _________
(1) carrying on
(2) closing down
(3) clearing up
(4) come round

108. ________ _______ and see me any time.
(1) Past perfect
(2) Past Continuous
(3) Past Simple
(4) Present Simple

109. They, ran past me and jumped into a car.
(1) Past Perfect
(2) Past Continuous
(3) Past Simple
(4) Present Simple

110. I was standing outside the post office.
(1) Present Continuous
(2) Past Continuous
(3) Past Simple
(4) Past Perfect


Read more...
Question Paper | RJS Pre 2011 | Rajasthan Judicial Service Competitive (Preliminary) Examination 2011SocialTwist Tell-a-Friend

Solved Paper | Uttarakhand Judicial Service Civil Judge (Junior Division) Preliminary Exam 2013 | Uttarakhand PCS(J) Pre Exam 2013


Uttarakhand Judicial Service Civil Judge (Junior Division) Preliminary Examination- 2013

Part – II
LAW

Question Number: 61-70

61. Khilwat or Sahida connotes
(a) valid retirement
(b) apostasy
(c) consent under compulsion
(d) option of puberty

Ans. (a)

62. A dower debt is
(a) a secured debt
(b) an actionable claim
(c) a preferential debt
(d) a mere right to sue

Ans. (b)

63. Which of the following is of the legal consequences of divorce under Muslim Law ?
(a) The parties acquire the right to contract another marriage.
(b) Cohabitation becomes unlawful.
(c) Mutual rights of inheritance ceases.
(d) All of the above

Ans. (a)

64. When a Muslim mother loses her right of Hizanat (custody) ?
(a) By her apostasy
(b) By her misconduct
(c) By marrying within degree of prohibited relationship
(d) All of the above

Ans. (d)

65. Among Muslims which school does not mention minimum amount of dower ?
(a) Hanafi
(b) Maliki
(c) Shafei
(d) None of the above

Ans. (c)

66. Who is the natural guardian of a Muslim female child ?
(a) Father
(b) Mother
(c) Grandfather
(d) Grandmother

Ans. (a)

67. Implied and contingent Talaq is not approved by
(a) Maliki
(b) Shia
(c) Shafei
(d) All of the above

Ans. (b)

68. A Muslim woman can seek divorce if the husband is not traceable for a period of
(a) 7 years
(b) 5 years
(c) 4 years
(d) 3 years

Ans. (c)

69. Under the Muslim Woman (Protection of Rights on Divorce) Act, the option to be governed by the provision of S. 125 Cr. P.C. may be given by the parties
(a) either jointly or separately
(b) separately
(c) jointly
(d) None of the above

Ans. (a)

70. A Muslim divorced woman can apply directly to the Wakf Board when there is no relative to support her. This was held in which one of the following cases ?
(a) Yusuf V/s Sowramma
(b) A.A. Abdullah V/s A.B. Mohmuna Syed Bhai
(c) Secretary, T.N. Wakf Board V/s Syed Fatima Nachi
(d) Mohd. Ahmad Khan V/s Shah Bano Begum

Ans. (c)


DISCLAIMER: The answers provided here are for views purposes only. For any accuracy it should be double checked. Read More...   

Read more...
Solved Paper | Uttarakhand Judicial Service Civil Judge (Junior Division) Preliminary Exam 2013 | Uttarakhand PCS(J) Pre Exam 2013SocialTwist Tell-a-Friend

Question Paper | RJS Pre 2011 | Rajasthan Judicial Service Competitive (Preliminary) Examination 2011

Sunday, April 20, 2014


Rajasthan Judicial Services Civil Judge (Junior Division) Competitive (Preliminary) Examination- 2011

Question Number: 91-100

91. 'ग्रामागत' शब्द का समास विच्छेद होगा
(1) ग्राम को गया हुआ
(2) ग्राम को आया हुआ
(3) ग्राम से गया हुआ
(4) ग्राम में आया हुआ

92. 'रसोत्पत्ति' शब्द संधि से बना है जिसका निर्माण इन वर्णों के मिलने से हुआ है
(1) उ + उ
(2) आ + उ
(3) ओ + उ
(4) अ + उ

93. इनमें से एक शब्द 'रात' का पर्यायवाची नहीं है
(1) निशा
(2) यामिनी
(3) उर्मि
(4) विभावरी

94. कृपया आवश्यक कार्यवाही करें' टिप्पण के लिए अंग्रेजी में लिखा जाता है
(1) Necessary action is needed
(2) Please take action
(3) Please take necessary action
(4) Do the needful

95. 'Against Public Interest' के लिए उपयुक्त हिन्दी पद होगा
(1) जनता के लिए
(2) लोकहित में
(3) जनता के साथ
(4) लोक हित के प्रतिकूल

96. इनमें एक वाक्य शुद्ध है
(1) सच सुनते ही उसका चेहरा उतर गया.
(2) जबरदस्ती आप जो चाहे करें.
(3) सोरठा हिन्दी का एक छन्द है.
(4) मैंने एक साल तक आपकी प्रतीक्षा देखी.

97. विमति (असहमति) टिप्पणी के लिए अंग्रेजी में उपयुक्त पद है
(1) No objection note
(2) Objection note
(3) Negative note
(4) Note of dissent

98. 'तबेल की बला बन्दर के सिर' लोकोक्ति का अर्थ
(1) दोषी कोई, फंसे कोई
(2) दोषी को पहचाने ना
(3) दोष स्वीकार
(4) दोषी को खोजक

99. साक्ष्य या गवाही के लिए अंग्रेजी का उपयुक्त शब्द है
(1) Estimate
(2) Present
(3) Evidence
(4) Exempt

100. अंग्रेजी के 'SINE DIE' पद के लिए हिन्दी में उपयुक्त पद है
(1) बंद करना
(2) स्थगित
(3) तिरस्त करना
(4) अनिश्चित काल के लिए


Read more...
Question Paper | RJS Pre 2011 | Rajasthan Judicial Service Competitive (Preliminary) Examination 2011SocialTwist Tell-a-Friend

Solved Paper | Uttarakhand Judicial Service Civil Judge (Junior Division) Preliminary Exam 2013 | Uttarakhand PCS(J) Pre Exam 2013

Uttarakhand Judicial Service Civil Judge (Junior Division) Preliminary Examination- 2013

Part – II
LAW

Question Number: 51-60

51. Alimony under Section 25 of the Hindu Marriage Act, 1955 can be ordered by
(a) a civil court
(b) a court exercising jurisdiction under Hindu Marriage Act, 1955
(c) Both (a) and (b)
(d) Neither (a) nor (b)

Ans. (b)

52. A Father Karta can alienate a part of joint family property out of love and affection to
(a) Daughter
(b) Son
(c) Wife
(d) All of the above

Ans. (d)

53. By 2005 Amendment of the Hindu Succession Act, 1956, a son is liable to pay which of
the following ?
(a) Untainted debt of father
(b) Tainted debt of father
(c) Untainted debt procured by father before the amendment in the Act
(d) None of the above

Ans. (c)

54. In the absence of class I heir who inherits the property of a Hindu male ?
(a) Father
(b) Brother
(c) Sister
(d) All of the above

Ans. (a)

55. In case of ‘desertion’ the wife has to prove which of the following facts ?
(a) The husband has abandoned her.
(b) That he has done so without any reasonable cause and against her wish and without
her consent.
(c) That he has wilfully neglected her.
(d) All the above

Ans. (d)

56. Which of the following is not a ground of divorce under the Special Marriage Act, 1954 ?
(a) Adultery
(b) Cruelty
(c) Conversion
(d) Desertion

Ans. (c)

57. Under Muslim Law the following are guardians for marriage of a minor :
(i) Father (ii) Mother (iii) State (iv) Brother
Choose the correct order in which their guardianship accrues :
(a) (i), (ii), (iii), (iv)
(b) (ii), (i), (iv), (iii)
(c) (i), (iv), (ii), (iii)
(d) (iii), (iv), (ii), (i)

Ans. (c)

58. Muta marriage comes to an end by
(a) Talaq
(b) Hiba-i-Muddat
(c) Talaq-i-Tafweez
(d) None of the above

Ans. (b)

59. A Muslim woman need to observe iddat in which of the following ?
(a) Muta marriage
(b) Irregular marriage
(c) Valid marriage
(d) All of the above

Ans. (d)

60. Dissolution of Muslim Marriage Act, 1939 is based on the principles of which school of
Muslim law ?
(a) Hanafi School
(b) Shafei School
(c) Maliki School
(d) Zaidi School

Ans. (c)


DISCLAIMER: The answers provided here are for views purposes only. For any accuracy it should be double checked. Read More... 

Read more...
Solved Paper | Uttarakhand Judicial Service Civil Judge (Junior Division) Preliminary Exam 2013 | Uttarakhand PCS(J) Pre Exam 2013SocialTwist Tell-a-Friend

Question Paper | RJS Pre 2011 | Rajasthan Judicial Service Competitive (Preliminary) Examination 2011

Friday, April 18, 2014

Rajasthan Judicial Services Civil Judge (Junior Division) Competitive (Preliminary) Examination- 2011

Question Number: 81-90

81. A prostitute, suffering from communicable disease, has sexual intercourse with a man representing that she was free from any disease commits
(1) Unnatural offence
(2) Hurt
(3) Cheating
(4) Mischief

82. A hangman who hangs a prisoner pursuant to an order of a court is exempt from criminal liability under the Indian Penal Code under
(1) Section 76
(2) Section 77
(3) Section 78
(4) Section 79

83. 'A' knows that 'B' is suffering from a heart disease and also that if a blow' is given to 'B' on his chest it is likely to cause his' death. Knowing this, 'A' gives blow on 'B's' chest causing 'B's' death. 'A' is guilty of
(1) Murder
(2) Culpable homicide not amounting to murder
(3) Grievous hurt
(4) Causing death by rash of negligent act

84. Which one of the following statements is correct ?
(1) Every, culpable homicide is murder
(2) Death caused by negligent act is murder
(3) Every murder is culpable homicide
(4) Death caused in course of quarrel is murder

85. 'अपकर्ष' का विलोम शब्द है
(1) उत्कर्ष
(2) विकर्ष
(3) निष्कर्ष
(4) दुर्धर्ष

86. इनमें विदेशज शब्द है
(1) शिक्षा
(2) रज्जु
(3) सांस
(4) जलेबी

87. इनमें एक शब्द 'सरस्वती' का पर्यायवाची शब्द है
(1) गिरा
(2) इला
(3) सविता
(4) श्री

88. इनमें से कौन-सा वाक्य 'पूर्ण भूतकाल' का घोतक है
(1) मैं अपना काम कर रहा था.
(2) मैं तो कब का अपना काम कर चुका था.
(3) मैंने अपना काम किया.
(4) मैं आपके आने पर अपने काम में लग गया.

89. 'भारी मुसीबत में भी कुछ अनिष्ट न होने' के लिए उपयुक्त मुहावरा है
(1) तीन तेरह होना
(2) बाल बांका न होना
(3) दांत खट्टे करना
(4) आसन डोलना

90. 'आच्छादन' शब्द में उपसर्ग है
(1) आः
(2) आ
(3) आछ
(4) अ


Read more...
Question Paper | RJS Pre 2011 | Rajasthan Judicial Service Competitive (Preliminary) Examination 2011SocialTwist Tell-a-Friend

Solved Paper | Uttarakhand Judicial Service Civil Judge (Junior Division) Preliminary Exam 2013 | Uttarakhand PCS(J) Pre Exam 2013

Uttarakhand Judicial Service Civil Judge (Junior Division) Preliminary Examination- 2013

Part – I
GENERAL KNOWLEDGE

Question Number: 41-50

41. Which one of the following cases is not related with Article 19 (1) (a) of the Indian Constitution ?
(a) Prakash Jha International Ltd. V/s Union of India
(b) Secretary, Ministry of I & B V/s C.A.B.
(c) Communist Party of India V/s Bharat Kumar
(d) Kathi Ranning V/s State of Saurashtra

Ans. (d)

42. Under Article 338A of the Indian Constitution ‘There shall be a Commission known as _________’.
(a) National Commission for Women
(b) National Commission for Minorities
(c) National Commission for Scheduled Tribes
(d) None of the above

Ans. (c)

43. Article 15(5) was declared as the ‘basic structure’ of Indian Constitution in which of the following case by the Supreme Court ?
(a) Ashok Kumar Thakur V/s Union of India
(b) Indian Medical Association V/s Union of India
(c) Bachpan Bachao Andolan V/s Union of India
(d) All of the above

Ans. (b)

44. Who was awarded Bharat Ratna in 2013 ?
(a) Raghu Nath Mahapatra
(b) Sharmila Tagore
(c) Sachin Tendulkar
(d) None was awarded Bharat Ratna.

Ans. (d)

45. Untouchability in any form has been abolished by which of the following articles of Constitution of India ?
(a) Article 14
(b) Article 16
(c) Article 17
(d) Article 15

Ans. (c)

46. Read the following :
Statement (A) : The Supreme Court in February 2012, in the famous ‘2G-Spectrum Scam’ case, quashed the 2-G Spectrum allotment and directed for its public auction.
Reason (R) : Article 39(b) of the Constitution of India provides that the ownership and control of material resources of the community are so distributed as best to subserve the common good.
Now answer using the codes given below :
(a) (A) and (R) both are true and (R) is the reason of (A).
(b) (A) and (R) both are true, but (R) is not the reason of (A).
(c) (A) is true, but (R) is false.
(d) (A) is false, but (R) is true.

Ans. (a)

47. Who can seek advisory opinion from the International Court of Justice according to U.N. Charter ?
(a) Security Council
(b) General Assembly
(c) Other organs and specialised Agencies of the United Nations duly authorised by the General Assembly
(d) All of the above

Ans. (d)

48. Who can expel any State from the membership of the United Nations ?
(a) General Assembly
(b) Security Council
(c) General Assembly on the recommendation of the Secretary General
(d) General Assembly on the recommendation of the Security Council

Ans. (d)

49. Which Article of the Untied Nations Charter empowers the Security Council to implement the judgements of the International Court of Justice ?
(a) Article 24
(b) Article 25
(c) Article 94
(d) None of the above

Ans. (c)
 
50. Which of the following case is related to the Prize Courts ?
(a) The Zamora case
(b) Dr. Babu Ram Saxena V/s State
(c) S.S. Lotus case
(d) Re Castioni

Ans. (a)


DISCLAIMER: The answers provided here are for views purposes only. For any accuracy it should be double checked. Read More... 

Read more...
Solved Paper | Uttarakhand Judicial Service Civil Judge (Junior Division) Preliminary Exam 2013 | Uttarakhand PCS(J) Pre Exam 2013SocialTwist Tell-a-Friend

Question Paper | RJS Pre 2011 | Rajasthan Judicial Service Competitive (Preliminary) Examination 2011

Wednesday, April 16, 2014


Rajasthan Judicial Services Civil Judge (Junior Division) Competitive (Preliminary) Examination- 2011

Question Number: 71-80

71. An Executive Magistrate may act even ex-parte under section 144, code of criminal procedure 1973 if immediate prevention or speedy remedy is desirable
(1) to prevent obstruction, annoyance or injury to any lawfully employed person.
(2) To avoid danger to human life, health or safety
(3) To avoid disturbance to public peace and tranquility, riot or affray
(4) on anyone or all of the above grounds .

72. While exercising its inherent powers under section 482, Code of Criminal Procedure, 1973 even the High Court cannot
(1) Review its own Judgement.
(2) Do all the these mentioned things .
(3) Convert itself into court of appeal when the legislature has not conferred a right to appeal to it.
(4) Grant police custody from Judicial Custody.

73. Habitual offender is one who
(1) habitually commits offence
(2) habitually remains in company of habitual offenders
(3) deals with and gives asylum to habitual offenders
(4) commits offences mentioned in section 110 and against whom record of commission of more than two offences is available at the time of initiation of proceeding against him.

74. Who out of the following may investigate a, cognizable case even without the order of the Magistrate ?
(1) Superintendent of Police
(2) Deputy Inspector General of Police
(3) Deputy Superintendent of Police
(4) Incharge Police Station

75. 'A' is tried for a riot and is proved to have marched as the head of a mob. The cries of the mob are relevant as
(1) They are related to things said or done by the conspirators in reference to the common design
(2) Explanation of the nature of the. transaction
(3) Explanatory of motive or preparation
(4) Explanatory of occasion, cause or effects of facts

76. The expression 'Police custody' means and includes
(1) Control by the police over the accused directly
(2) Control by the police directly as well as through third persons indirectly over the accused
(3) Control over the accused indirectly through third persons
(4) Some kind of surveillance and restrictions over the accused by Police or through third persons.

77. The evidenciary value of a retracted confession is that it
(1) Still remains an evidence
(2) Remains an evidence but a weak evidence
(3) Becomes a corroborative evidence
(4) Becomes 'other evidence' from 'only evidence'

78. 'A' prosecutes 'B' for adultery with' 'C', who is 'A's' wife. 'B' denies that 'C' is 'A's' wife, But the court convicts' 'B' for adultery, Thereafter, 'C' is prosecuted for bigamy for marrying 'B' during A's' lifetime. 'C' says that she was never 'A's' wife. The judgement against 'B' is.
(1) Irrelevant against 'C'
(2) Relevant against 'B'
(3) Not relevant against 'B' and 'C'
(4) Relevant against 'C'

79. Newspaper report about any matter is which one of the following kinds of evidence?
(1) Hearsay
(2) Circumstantial
(3) Primary
(4) Secondary

80. Hostile witness is one who
(1) Does not tell the truth
(2) Gives statements against the opposite party
(3) Gives statement against the party who called him as a witness
(4) Is not desirous to tell the truth, and gives testimony against the party who called him as a witness in his favour.


Read more...
Question Paper | RJS Pre 2011 | Rajasthan Judicial Service Competitive (Preliminary) Examination 2011SocialTwist Tell-a-Friend

Solved Paper | Uttarakhand Judicial Service Civil Judge (Junior Division) Preliminary Exam 2013 | Uttarakhand PCS(J) Pre Exam 2013

Uttarakhand Judicial Service Civil Judge (Junior Division) Preliminary Examination- 2013

Part – I
GENERAL KNOWLEDGE

Question Number: 31-40

31. Which of the following case is related to Right to Information Act, 2005 ?
(a) Lily Thomas V/s Union of India
(b) Nandini Sundaram V/s Union of India
(c) Namit Sharma V/s Union of India
(d) None of the above

Ans. (c)

32. Balaji Raghwan V/s Union of India AIR 1996 SC 770 is related with which of the following Article of the Constitution of India ?
(a) 25
(b) 29
(c) 18
(d) 12

Ans. (c)

33. Article 239 AB of the Constitution provides
(a) Power of administrator to promulgate ordinances during recess of legislature.
(b) Power of the President to make regulations for certain Union Territories.
(c) Provision in case of failure of constitutional machinery of National Capital Territory.
(d) None of the above

Ans. (c)

34. Article 371 E of the Constitution deals with
(a) Establishment of Central University in Andhra Pradesh
(b) Special provisions with respect to the State of Sikkim
(c) Special provision with respect to State of Mizoram
(d) None of the above

Ans. (a)

35. Medha Kotwal Lele V/s Union of India 2012 S.C. is related with
(a) Mercy Killing
(b) Sexual Harassment of Women at work place
(c) Domestic violence
(d) Fake encounter

Ans. (b)

36. “International Law may be defined as the body of law which is composed for its greater part of the principles and rules of conduct which the States feel themselves bound to observe.”
Defined by
(a) Charles Cheney Hyde
(b) Kent
(c) Oppenheim
(d) Westlake

Ans. (c)

37. Which of the following case is associated with the issue of ‘domicile’ in the State concerned for getting elected to the Council of States ?
(a) Rameshwar Prasad V/s Union of India
(b) Kuldip Nayar V/s Union of India
(c) S.R. Bommai V/s Union of India
(d) Satwant Singh V/s Asst. Passport Officer

Ans. (b)

38. In which Article of the Constitution of India, provision has been made for “Finance Commission” ?
(a) 366 (12)
(b) 280
(c) 265
(d) None of the above

Ans. (b)

39. Read the following :
Assertion (1) : Parliament has passed the National Food Security Act, 2013.
Assertion (2) : The Supreme Court has held that it is the duty of the State to provide food to every needy.
Of the above
(a) Only (1) is true.
(b) Only (2) is true.
(c) Both (1) and (2) are true.
(d) Both (1) and (2) are false.

Ans. (c)

40. ‘Full faith and credit shall be given throughout the territory of India to public acts, records, and judicial proceedings of the Union and of every State,’ is provided under which Article of the Constitution of India ?
(a) Article 261
(b) Article 260
(c) Article 32 (3) and Article 226 (3)
(d) Article 226 (2)

Ans. (a)


DISCLAIMER: The answers provided here are for views purposes only. For any accuracy it should be double checked. Read More... 

Read more...
Solved Paper | Uttarakhand Judicial Service Civil Judge (Junior Division) Preliminary Exam 2013 | Uttarakhand PCS(J) Pre Exam 2013SocialTwist Tell-a-Friend

Question Paper | RJS Pre 2011 | Rajasthan Judicial Service Competitive (Preliminary) Examination 2011

Monday, April 14, 2014


Rajasthan Judicial Services Civil Judge (Junior Division) Competitive (Preliminary) Examination- 2011

Question Number: 61-70

61. Under the Transfer of property Act, 1882 a charge may be created by
(1) acts of the parties
(2) process of law
(3) presumption
(4) acts of parties and process of law

62. 'A' borrowed a sum of money from 'B'. The last date for filing the suit falls on a Sunday. On Monday, the next day, 'A' gives a written acknowledgment to 'B'. In this case
(1) 'A' should file the suit on Monday
(2) Section 18, Limitation Act,1963 gives a fresh period of limitation
(3) The suit is barred by limitation under' all circumstances
(4) The suit can be field any time subject to.the provisions of section 12, Limitation Act, 1963

63. A permanent Lok Adalat shall take cognizance ,of any
(1) matter relating to an offence not compoundable under any law
(2) matter relating to an offence compoundable under any law
(3) public utility service related matter where the value of the property in dispute exceeds 10 lakh rupees
(4) matter referred to it by the District judge

64. An application for residential order shall be made by a victim of domestic violence before a
(1) Civil Judge (Senior Division)
(2) Magistrate of the First Class
(3) Family Court
(4) Mediation Centre established by the High Court

65. Code of Civil Procedure, 1908 is a
(1) substantive law
(2) procedural law
(3) combination of substantive law and procedural law
(4) directory law

66. Which one of the following is not correct?
(1) High Courts should not pass interim orders which are likely to hamper investigation
(2) A Magistrate can under section 156 (3), code of criminal procedure, 1973 send a complaint of non-cognizable offence to the police
(3) The power of the Magistrate of the first class to take cognizance of conizable offence may be impaired by territorial restrictions
(4) During the course of investigation by the police, the question of cross-examination does not arise

67. An accused can make an application for plea bargaining if and when he is alleged to have committed the offence.
(1) Of Murder
(2) Affecting socio economic condition of the country
(3) Theft
(4) Affecting women or children below the age of 14 years

68. When at stage of fraiming of charge the sessions court feels that the case is not exclusively triable by it, it may.
(1) Send the case to the chief Judicial magistrate for framing of the charge
(2) Frame the charge and transfer the case to the chief Judicial magistrate/ Magistrate of the first Class.
(3) Frame the charge and transfer the case to a magistrate of the second class
(4) Send the case to Lok Adalat

69. The term 'bail' signifies the conditional release of an accused or arrested person by the
(1) Police during investigation, but not by the magistrate during enquiry.
(2) Magistrate during inquiry, but not by the magistrate during trial.
(3) Court during trail, but not during revision
(4) Police Magistrate or court during investigation, enquiry or trial.

70. A memorandum of arrest of an arrested person is required to be signed and attested by one member of
(1) his family and one of his relatives
(2) the locality and one of his relatives
(3) other locality and one member of his family
(4) his family and one member of the locality, and countersigned by the arrested person.


Read more...
Question Paper | RJS Pre 2011 | Rajasthan Judicial Service Competitive (Preliminary) Examination 2011SocialTwist Tell-a-Friend

Solved Paper | Uttarakhand Judicial Service Civil Judge (Junior Division) Preliminary Exam 2013 | Uttarakhand PCS(J) Pre Exam 2013


Uttarakhand Judicial Service Civil Judge (Junior Division) Preliminary Examination- 2013

Part – I
GENERAL KNOWLEDGE

Question Number: 21-30

21. Setu Samudram ship Channel Project is approved by
(a) Government of Tamil Nadu State
(b) Government of Sri Lanka
(c) Government of India
(d) Government of India and Sri Lanka

Ans. (c)

22. In which case the Supreme Court observed that Central Bureau of Investigation is a ‘caged parrot’ ?
(a) Rail Board bribery case
(b) Vineet Narayan V/s Union of India
(c) 2G Spectrum Scam case
(d) Coal-gate Scam case

Ans. (d)

23. The World Chairman of International Human Rights Commission is
(a) Dr. Muhammad Shahid Amin Khan
(b) H. E. Adnan Mansour
(c) Dr. Prathavi Ravish Singh
(d) Rafal Marcin Wasik

Ans. (a)

24. National Green Tribunal Act was passed in the year
(a) 2008
(b) 2010
(c) 2011
(d) 2009

Ans. (b)

25. Under which Article of the United Nations Charter the Security Council has power to use
force against a State ?
(a) Article 24
(b) Article 2(4)
(c) Article 41
(d) Article 42

Ans. (d)

26. Where is the World Trade Centre situated in India ?
(a) Noida
(b) Mumbai
(c) New Delhi
(d) Chennai

Ans. (a)

27. Justice Dalveer Bhandari is
(a) a judge in Supreme Court of India
(b) Chief Justice of Delhi High Court
(c) Chief Justice of Bombay High Court
(d) a judge in the International Court of Justice

Ans. (d)

28. Which of the following declaration deals exclusively with the peaceful settlement of
International disputes ?
(a) Paris Declaration, 1856
(b) Manila Declaration, 1982
(c) U.N. Declaration, 1943
(d) Moscow Declaration, 1943

Ans. (b)

29. Which of the following method of settlement of International Disputes has been expressedly recognised in the Constitution of India ?
(a) Arbitration
(b) Negotiation
(c) Conciliation
(d) None of the above

Ans. (a)

30. Read the following carefully
Statement (1) : Right to Vote in an election is a Fundamental Right of every person in India.
Statement (2) : Right to contest in an election is a Fundamental Right of every citizen.
Of the above
(a) (1) is true but (2) is false.
(b) (1) is false, but (2) is true.
(c) Both (1) and (2) are true.
(d) Both (1) and (2) are false.

Ans. (d)


DISCLAIMER: The answers provided here are for views purposes only. For any accuracy it should be double checked. Read More...   

Read more...
Solved Paper | Uttarakhand Judicial Service Civil Judge (Junior Division) Preliminary Exam 2013 | Uttarakhand PCS(J) Pre Exam 2013SocialTwist Tell-a-Friend

:: Search by Keywords ::

About (1) Additional Government Advocate (1) Additional Legal Adviser (1) Additional Public Prosecutor (1) Adviser (2) Advocates-on-Record (13) AIBE (12) AIBE Notification (8) AIBE Result (3) AIBE Schedule (1) AIBE Syllabus (1) AILET (8) AILET Syllabus (1) Allahabad High Court (28) Andhra Pradesh APP (3) Andhra Pradesh Civil Judge Junior Division (24) Andhra Pradesh HJS (13) AOR Notification (2) APO Syllabus (12) Arbitration centre (1) Arunachal Pradesh Judicial Service Grade-I (7) Arunachal Pradesh Judicial Service Grade-II (3) Arunachal Pradesh Judicial Service Grade-III (5) Assam HJS (29) Assam Judicial Service (32) Assistant District Attorney (3) Assistant Government Advocate (1) Assistant Law Officer (1) Assistant Legal Adviser (2) Assistant Legislative Counsel (1) Assistant Public Prosecutor (3) Assistant Registrar (1) Assistant Secretary cum Law Assistant (1) Asst Estate Superintendent (2) Bar Council of India (4) Bihar APO (32) Bihar Civil Judge Junior Division (17) Bihar HJS (21) Budget (10) CBI (3) CBI APO (2) CCI (2) Census (1) CESTAT (1) Chhattisgarh APO (5) Chhattisgarh Civil Judge Junior Division (21) Chhattisgarh High Court (4) Chhattisgarh HJS (34) Civil Judge Junior Division Syllabus (17) Civil Judge Question Papers (151) Civil Judge Solved Papers (93) CLAT (23) CLAT Syllabus (2) Company Law Board (1) Constitution of India (4) Current Affairs (12) Delhi APP (1) Delhi High Court (2) Delhi HJS (12) Delhi Judicial Service (24) Department of Revenue (1) Deputy District Attorney (1) Deputy Government Advocate (1) Deputy Legal Adviser (1) Director (3) Disclaimer (1) District Legal Aid Officer (5) Election Commission of India (1) Eminent Legal Personality (6) Gauhati High Court (5) General Knowledge (1) Gujarat Civil Judge Junior Division (12) Gujarat High Court (11) Gujarat HJS (19) HAL (1) Haryana ADA (2) Haryana Superior Judicial Service (34) HCS Judicial Branch (73) High Court of Bombay (15) High Court of Calcutta (5) High Court of Uttarakhand (1) Himachal Pradesh ADA (3) Himachal Pradesh Civil Judge Junior Division (26) Himachal Pradesh High Court (3) Himachal Pradesh HJS (11) Hindu Law (2) HJS Question Papers (88) HJS Solved Papers (30) HJS Syllabus (19) Important Cases (7) Jammu and Kashmir HJS (11) Jharkhand APO (15) Jharkhand Civil Judge Junior Division (18) Jharkhand High Court (2) Jharkhand HJS (10) Joint Secretary (1) Joint Secretary Legal and Admn (1) Judicial Exams in India (1) Judicial Indexer (1) Judicial Service Grade-II Syllabus (1) Junior Judicial Assistant (3) Junior Legal Officer (4) Karnataka Civil Judge (12) Karnataka High Court (9) Karnataka HJS (4) KCS Judicial (7) Kerala HJS (20) Kerala Judicial Service (34) Law Assistant (4) Law Clerk (61) Law Commission of India (1) Law Entrance Exam (31) Law Entrance Notification (14) Law Entrance Result (4) Law Entrance Schedule (7) Law Entrance Syllabus (3) Law researcher (6) Legal Articles (8) Legal Assistant (22) Legal Assistant Syllabus (1) Legal Personality (6) Legal Research Assistant (7) Legal Service Officer (5) Legislative Counsel (1) Legislative Department (1) Madhya Pradesh Civil Judge Junior Division (27) Madhya Pradesh High Court (7) Madhya Pradesh HJS (34) Madhya Pradesh Legal Service Authority (4) Madras High Court (2) Maharashtra Civil Judge Junior Division (4) Maharashtra Family Court Judge (1) Maharashtra HJS (25) Management Trainee Legal (1) Manipur HJS (2) Manipur Judicial Service (11) Meghalaya HJS (1) Member (Judicial) (2) Miscellaneous (3) Mizoram HJS (5) Nagaland Judicial Service Grade I (7) Nagaland Judicial Service Grade III (4) National Human Rights Commission (1) National Judicial Academy (1) NLU (1) NLU Delhi (6) Notifications (305) Olympics (1) OPSC (3) Orissa APO (9) Orissa High Court (3) Orissa Judicial Service (19) Orissa Superior Judicial Service (31) Patna High Court (3) PCS Judicial Branch (41) Privacy Policy (1) Public Law Officer (3) Public Prosecutor (2) Puducherry Judicial Service (2) Punjab Superior Judicial Service (34) Rajasthan APP (4) Rajasthan Civil Judge Junior Division (46) Rajasthan High Court (4) Rajasthan HJS (16) Recruitment (284) Registrar (1) Reporter (1) Research Assistant (21) Result (366) RPSC (1) Schedule (300) Sikkim Judicial Service (4) Sikkim Superior Judicial Service (3) SJM (22) SMM (22) Special Judge (2) Special Judicial Magistrate (1) Special Metropolitan Magistrate (2) Special Municipal Magistrate (2) Supreme Court of India (15) Tamilnadu APO (6) Tamilnadu Civil Judge Junior Division (5) Tamilnadu HJS (5) Tripura HJS (10) Tripura Judicial Service (10) UPPSC (5) UPSC (17) Uttar Pradesh APO (24) Uttar Pradesh Civil Judge Junior Division (165) Uttar Pradesh HJS (117) Uttarakhand APO (3) Uttarakhand Civil Judge Junior Division (107) Uttarakhand High Court (5) Uttarakhand HJS (53) Welcome (1) West Bengal APO (2) West Bengal HJS (24) West Bengal Judicial Service (33) West Bengal Legal Service (4)