Solved Paper | Uttarakhand Judicial Service Civil Judge (Junior Division) Preliminary Exam 2013 | Uttarakhand PCS(J) Pre Exam 2013

Friday, April 18, 2014

Uttarakhand Judicial Service Civil Judge (Junior Division) Preliminary Examination- 2013

Part – I
GENERAL KNOWLEDGE

Question Number: 41-50

41. Which one of the following cases is not related with Article 19 (1) (a) of the Indian Constitution ?
(a) Prakash Jha International Ltd. V/s Union of India
(b) Secretary, Ministry of I & B V/s C.A.B.
(c) Communist Party of India V/s Bharat Kumar
(d) Kathi Ranning V/s State of Saurashtra

Ans. (d)

42. Under Article 338A of the Indian Constitution ‘There shall be a Commission known as _________’.
(a) National Commission for Women
(b) National Commission for Minorities
(c) National Commission for Scheduled Tribes
(d) None of the above

Ans. (c)

43. Article 15(5) was declared as the ‘basic structure’ of Indian Constitution in which of the following case by the Supreme Court ?
(a) Ashok Kumar Thakur V/s Union of India
(b) Indian Medical Association V/s Union of India
(c) Bachpan Bachao Andolan V/s Union of India
(d) All of the above

Ans. (b)

44. Who was awarded Bharat Ratna in 2013 ?
(a) Raghu Nath Mahapatra
(b) Sharmila Tagore
(c) Sachin Tendulkar
(d) None was awarded Bharat Ratna.

Ans. (d)

45. Untouchability in any form has been abolished by which of the following articles of Constitution of India ?
(a) Article 14
(b) Article 16
(c) Article 17
(d) Article 15

Ans. (c)

46. Read the following :
Statement (A) : The Supreme Court in February 2012, in the famous ‘2G-Spectrum Scam’ case, quashed the 2-G Spectrum allotment and directed for its public auction.
Reason (R) : Article 39(b) of the Constitution of India provides that the ownership and control of material resources of the community are so distributed as best to subserve the common good.
Now answer using the codes given below :
(a) (A) and (R) both are true and (R) is the reason of (A).
(b) (A) and (R) both are true, but (R) is not the reason of (A).
(c) (A) is true, but (R) is false.
(d) (A) is false, but (R) is true.

Ans. (a)

47. Who can seek advisory opinion from the International Court of Justice according to U.N. Charter ?
(a) Security Council
(b) General Assembly
(c) Other organs and specialised Agencies of the United Nations duly authorised by the General Assembly
(d) All of the above

Ans. (d)

48. Who can expel any State from the membership of the United Nations ?
(a) General Assembly
(b) Security Council
(c) General Assembly on the recommendation of the Secretary General
(d) General Assembly on the recommendation of the Security Council

Ans. (d)

49. Which Article of the Untied Nations Charter empowers the Security Council to implement the judgements of the International Court of Justice ?
(a) Article 24
(b) Article 25
(c) Article 94
(d) None of the above

Ans. (c)
 
50. Which of the following case is related to the Prize Courts ?
(a) The Zamora case
(b) Dr. Babu Ram Saxena V/s State
(c) S.S. Lotus case
(d) Re Castioni

Ans. (a)


DISCLAIMER: The answers provided here are for views purposes only. For any accuracy it should be double checked. Read More... 

Solved Paper | Uttarakhand Judicial Service Civil Judge (Junior Division) Preliminary Exam 2013 | Uttarakhand PCS(J) Pre Exam 2013SocialTwist Tell-a-Friend

0 comments:

Post a Comment

:: Search by Keywords ::

About (1) Additional Government Advocate (1) Additional Legal Adviser (1) Additional Public Prosecutor (1) Adviser (2) Advocates-on-Record (13) AIBE (12) AIBE Notification (8) AIBE Result (3) AIBE Schedule (1) AIBE Syllabus (1) AILET (8) AILET Syllabus (1) Allahabad High Court (28) Andhra Pradesh APP (3) Andhra Pradesh Civil Judge Junior Division (24) Andhra Pradesh HJS (13) AOR Notification (2) APO Syllabus (12) Arbitration centre (1) Arunachal Pradesh Judicial Service Grade-I (7) Arunachal Pradesh Judicial Service Grade-II (3) Arunachal Pradesh Judicial Service Grade-III (5) Assam HJS (29) Assam Judicial Service (32) Assistant District Attorney (3) Assistant Government Advocate (1) Assistant Law Officer (1) Assistant Legal Adviser (2) Assistant Legislative Counsel (1) Assistant Public Prosecutor (3) Assistant Registrar (1) Assistant Secretary cum Law Assistant (1) Asst Estate Superintendent (2) Bar Council of India (4) Bihar APO (32) Bihar Civil Judge Junior Division (17) Bihar HJS (21) Budget (10) CBI (3) CBI APO (2) CCI (2) Census (1) CESTAT (1) Chhattisgarh APO (5) Chhattisgarh Civil Judge Junior Division (21) Chhattisgarh High Court (4) Chhattisgarh HJS (34) Civil Judge Junior Division Syllabus (17) Civil Judge Question Papers (151) Civil Judge Solved Papers (93) CLAT (23) CLAT Syllabus (2) Company Law Board (1) Constitution of India (4) Current Affairs (12) Delhi APP (1) Delhi High Court (2) Delhi HJS (12) Delhi Judicial Service (24) Department of Revenue (1) Deputy District Attorney (1) Deputy Government Advocate (1) Deputy Legal Adviser (1) Director (3) Disclaimer (1) District Legal Aid Officer (5) Election Commission of India (1) Eminent Legal Personality (6) Gauhati High Court (5) General Knowledge (1) Gujarat Civil Judge Junior Division (12) Gujarat High Court (11) Gujarat HJS (19) HAL (1) Haryana ADA (2) Haryana Superior Judicial Service (34) HCS Judicial Branch (73) High Court of Bombay (15) High Court of Calcutta (5) High Court of Uttarakhand (1) Himachal Pradesh ADA (3) Himachal Pradesh Civil Judge Junior Division (26) Himachal Pradesh High Court (3) Himachal Pradesh HJS (11) Hindu Law (2) HJS Question Papers (88) HJS Solved Papers (30) HJS Syllabus (19) Important Cases (7) Jammu and Kashmir HJS (11) Jharkhand APO (15) Jharkhand Civil Judge Junior Division (18) Jharkhand High Court (2) Jharkhand HJS (9) Joint Secretary (1) Joint Secretary Legal and Admn (1) Judicial Exams in India (1) Judicial Indexer (1) Judicial Service Grade-II Syllabus (1) Junior Judicial Assistant (3) Junior Legal Officer (4) Karnataka Civil Judge (12) Karnataka High Court (9) Karnataka HJS (4) KCS Judicial (7) Kerala HJS (20) Kerala Judicial Service (34) Law Assistant (4) Law Clerk (61) Law Commission of India (1) Law Entrance Exam (31) Law Entrance Notification (14) Law Entrance Result (4) Law Entrance Schedule (7) Law Entrance Syllabus (3) Law researcher (6) Legal Articles (8) Legal Assistant (22) Legal Assistant Syllabus (1) Legal Personality (6) Legal Research Assistant (7) Legal Service Officer (5) Legislative Counsel (1) Legislative Department (1) Madhya Pradesh Civil Judge Junior Division (27) Madhya Pradesh High Court (7) Madhya Pradesh HJS (34) Madhya Pradesh Legal Service Authority (4) Madras High Court (2) Maharashtra Civil Judge Junior Division (4) Maharashtra Family Court Judge (1) Maharashtra HJS (25) Management Trainee Legal (1) Manipur HJS (2) Manipur Judicial Service (11) Meghalaya HJS (1) Member (Judicial) (2) Miscellaneous (3) Mizoram HJS (5) Nagaland Judicial Service Grade I (7) Nagaland Judicial Service Grade III (4) National Human Rights Commission (1) National Judicial Academy (1) NLU (1) NLU Delhi (6) Notifications (305) Olympics (1) OPSC (3) Orissa APO (9) Orissa High Court (3) Orissa Judicial Service (19) Orissa Superior Judicial Service (31) Patna High Court (3) PCS Judicial Branch (41) Privacy Policy (1) Public Law Officer (3) Public Prosecutor (2) Puducherry Judicial Service (2) Punjab Superior Judicial Service (34) Rajasthan APP (4) Rajasthan Civil Judge Junior Division (46) Rajasthan High Court (4) Rajasthan HJS (16) Recruitment (283) Registrar (1) Reporter (1) Research Assistant (21) Result (366) RPSC (1) Schedule (300) Sikkim Judicial Service (4) Sikkim Superior Judicial Service (3) SJM (22) SMM (22) Special Judge (2) Special Judicial Magistrate (1) Special Metropolitan Magistrate (2) Special Municipal Magistrate (2) Supreme Court of India (15) Tamilnadu APO (6) Tamilnadu Civil Judge Junior Division (5) Tamilnadu HJS (5) Tripura HJS (10) Tripura Judicial Service (10) UPPSC (5) UPSC (17) Uttar Pradesh APO (24) Uttar Pradesh Civil Judge Junior Division (165) Uttar Pradesh HJS (117) Uttarakhand APO (3) Uttarakhand Civil Judge Junior Division (107) Uttarakhand High Court (5) Uttarakhand HJS (53) Welcome (1) West Bengal APO (2) West Bengal HJS (24) West Bengal Judicial Service (33) West Bengal Legal Service (4)