Solved Paper | Uttarakhand Judicial Service Civil Judge (Junior Division) Preliminary Exam 2013 | Uttarakhand PCS(J) Pre Exam 2013

Wednesday, April 16, 2014

Uttarakhand Judicial Service Civil Judge (Junior Division) Preliminary Examination- 2013

Part – I
GENERAL KNOWLEDGE

Question Number: 31-40

31. Which of the following case is related to Right to Information Act, 2005 ?
(a) Lily Thomas V/s Union of India
(b) Nandini Sundaram V/s Union of India
(c) Namit Sharma V/s Union of India
(d) None of the above

Ans. (c)

32. Balaji Raghwan V/s Union of India AIR 1996 SC 770 is related with which of the following Article of the Constitution of India ?
(a) 25
(b) 29
(c) 18
(d) 12

Ans. (c)

33. Article 239 AB of the Constitution provides
(a) Power of administrator to promulgate ordinances during recess of legislature.
(b) Power of the President to make regulations for certain Union Territories.
(c) Provision in case of failure of constitutional machinery of National Capital Territory.
(d) None of the above

Ans. (c)

34. Article 371 E of the Constitution deals with
(a) Establishment of Central University in Andhra Pradesh
(b) Special provisions with respect to the State of Sikkim
(c) Special provision with respect to State of Mizoram
(d) None of the above

Ans. (a)

35. Medha Kotwal Lele V/s Union of India 2012 S.C. is related with
(a) Mercy Killing
(b) Sexual Harassment of Women at work place
(c) Domestic violence
(d) Fake encounter

Ans. (b)

36. “International Law may be defined as the body of law which is composed for its greater part of the principles and rules of conduct which the States feel themselves bound to observe.”
Defined by
(a) Charles Cheney Hyde
(b) Kent
(c) Oppenheim
(d) Westlake

Ans. (c)

37. Which of the following case is associated with the issue of ‘domicile’ in the State concerned for getting elected to the Council of States ?
(a) Rameshwar Prasad V/s Union of India
(b) Kuldip Nayar V/s Union of India
(c) S.R. Bommai V/s Union of India
(d) Satwant Singh V/s Asst. Passport Officer

Ans. (b)

38. In which Article of the Constitution of India, provision has been made for “Finance Commission” ?
(a) 366 (12)
(b) 280
(c) 265
(d) None of the above

Ans. (b)

39. Read the following :
Assertion (1) : Parliament has passed the National Food Security Act, 2013.
Assertion (2) : The Supreme Court has held that it is the duty of the State to provide food to every needy.
Of the above
(a) Only (1) is true.
(b) Only (2) is true.
(c) Both (1) and (2) are true.
(d) Both (1) and (2) are false.

Ans. (c)

40. ‘Full faith and credit shall be given throughout the territory of India to public acts, records, and judicial proceedings of the Union and of every State,’ is provided under which Article of the Constitution of India ?
(a) Article 261
(b) Article 260
(c) Article 32 (3) and Article 226 (3)
(d) Article 226 (2)

Ans. (a)


DISCLAIMER: The answers provided here are for views purposes only. For any accuracy it should be double checked. Read More... 

Solved Paper | Uttarakhand Judicial Service Civil Judge (Junior Division) Preliminary Exam 2013 | Uttarakhand PCS(J) Pre Exam 2013SocialTwist Tell-a-Friend

0 comments:

Post a Comment

:: Search by Keywords ::

About (1) Additional Government Advocate (1) Additional Legal Adviser (1) Additional Public Prosecutor (1) Adviser (2) Advocates-on-Record (13) AIBE (12) AIBE Notification (8) AIBE Result (3) AIBE Schedule (1) AIBE Syllabus (1) AILET (8) AILET Syllabus (1) Allahabad High Court (28) Andhra Pradesh APP (3) Andhra Pradesh Civil Judge Junior Division (24) Andhra Pradesh HJS (13) AOR Notification (2) APO Syllabus (12) Arbitration centre (1) Arunachal Pradesh Judicial Service Grade-I (7) Arunachal Pradesh Judicial Service Grade-II (3) Arunachal Pradesh Judicial Service Grade-III (5) Assam HJS (29) Assam Judicial Service (32) Assistant District Attorney (3) Assistant Government Advocate (1) Assistant Law Officer (1) Assistant Legal Adviser (2) Assistant Legislative Counsel (1) Assistant Public Prosecutor (3) Assistant Registrar (1) Assistant Secretary cum Law Assistant (1) Asst Estate Superintendent (2) Bar Council of India (4) Bihar APO (32) Bihar Civil Judge Junior Division (17) Bihar HJS (21) Budget (10) CBI (3) CBI APO (2) CCI (2) Census (1) CESTAT (1) Chhattisgarh APO (5) Chhattisgarh Civil Judge Junior Division (21) Chhattisgarh High Court (4) Chhattisgarh HJS (34) Civil Judge Junior Division Syllabus (17) Civil Judge Question Papers (151) Civil Judge Solved Papers (93) CLAT (23) CLAT Syllabus (2) Company Law Board (1) Constitution of India (4) Current Affairs (12) Delhi APP (1) Delhi High Court (2) Delhi HJS (12) Delhi Judicial Service (24) Department of Revenue (1) Deputy District Attorney (1) Deputy Government Advocate (1) Deputy Legal Adviser (1) Director (3) Disclaimer (1) District Legal Aid Officer (5) Election Commission of India (1) Eminent Legal Personality (6) Gauhati High Court (5) General Knowledge (1) Gujarat Civil Judge Junior Division (12) Gujarat High Court (11) Gujarat HJS (19) HAL (1) Haryana ADA (2) Haryana Superior Judicial Service (34) HCS Judicial Branch (73) High Court of Bombay (15) High Court of Calcutta (5) High Court of Uttarakhand (1) Himachal Pradesh ADA (3) Himachal Pradesh Civil Judge Junior Division (26) Himachal Pradesh High Court (3) Himachal Pradesh HJS (11) Hindu Law (2) HJS Question Papers (88) HJS Solved Papers (30) HJS Syllabus (19) Important Cases (7) Jammu and Kashmir HJS (11) Jharkhand APO (15) Jharkhand Civil Judge Junior Division (18) Jharkhand High Court (2) Jharkhand HJS (10) Joint Secretary (1) Joint Secretary Legal and Admn (1) Judicial Exams in India (1) Judicial Indexer (1) Judicial Service Grade-II Syllabus (1) Junior Judicial Assistant (3) Junior Legal Officer (4) Karnataka Civil Judge (12) Karnataka High Court (9) Karnataka HJS (4) KCS Judicial (7) Kerala HJS (20) Kerala Judicial Service (34) Law Assistant (4) Law Clerk (61) Law Commission of India (1) Law Entrance Exam (31) Law Entrance Notification (14) Law Entrance Result (4) Law Entrance Schedule (7) Law Entrance Syllabus (3) Law researcher (6) Legal Articles (8) Legal Assistant (22) Legal Assistant Syllabus (1) Legal Personality (6) Legal Research Assistant (7) Legal Service Officer (5) Legislative Counsel (1) Legislative Department (1) Madhya Pradesh Civil Judge Junior Division (27) Madhya Pradesh High Court (7) Madhya Pradesh HJS (34) Madhya Pradesh Legal Service Authority (4) Madras High Court (2) Maharashtra Civil Judge Junior Division (4) Maharashtra Family Court Judge (1) Maharashtra HJS (25) Management Trainee Legal (1) Manipur HJS (2) Manipur Judicial Service (11) Meghalaya HJS (1) Member (Judicial) (2) Miscellaneous (3) Mizoram HJS (5) Nagaland Judicial Service Grade I (7) Nagaland Judicial Service Grade III (4) National Human Rights Commission (1) National Judicial Academy (1) NLU (1) NLU Delhi (6) Notifications (305) Olympics (1) OPSC (3) Orissa APO (9) Orissa High Court (3) Orissa Judicial Service (19) Orissa Superior Judicial Service (31) Patna High Court (3) PCS Judicial Branch (41) Privacy Policy (1) Public Law Officer (3) Public Prosecutor (2) Puducherry Judicial Service (2) Punjab Superior Judicial Service (34) Rajasthan APP (4) Rajasthan Civil Judge Junior Division (46) Rajasthan High Court (4) Rajasthan HJS (16) Recruitment (284) Registrar (1) Reporter (1) Research Assistant (21) Result (366) RPSC (1) Schedule (300) Sikkim Judicial Service (4) Sikkim Superior Judicial Service (3) SJM (22) SMM (22) Special Judge (2) Special Judicial Magistrate (1) Special Metropolitan Magistrate (2) Special Municipal Magistrate (2) Supreme Court of India (15) Tamilnadu APO (6) Tamilnadu Civil Judge Junior Division (5) Tamilnadu HJS (5) Tripura HJS (10) Tripura Judicial Service (10) UPPSC (5) UPSC (17) Uttar Pradesh APO (24) Uttar Pradesh Civil Judge Junior Division (165) Uttar Pradesh HJS (117) Uttarakhand APO (3) Uttarakhand Civil Judge Junior Division (107) Uttarakhand High Court (5) Uttarakhand HJS (53) Welcome (1) West Bengal APO (2) West Bengal HJS (24) West Bengal Judicial Service (33) West Bengal Legal Service (4)