Solved Paper | Uttarakhand Judicial Service Civil Judge (Junior Division) Preliminary Exam 2013 | Uttarakhand PCS(J) Pre Exam 2013

Sunday, April 20, 2014

Uttarakhand Judicial Service Civil Judge (Junior Division) Preliminary Examination- 2013

Part – II
LAW

Question Number: 51-60

51. Alimony under Section 25 of the Hindu Marriage Act, 1955 can be ordered by
(a) a civil court
(b) a court exercising jurisdiction under Hindu Marriage Act, 1955
(c) Both (a) and (b)
(d) Neither (a) nor (b)

Ans. (b)

52. A Father Karta can alienate a part of joint family property out of love and affection to
(a) Daughter
(b) Son
(c) Wife
(d) All of the above

Ans. (d)

53. By 2005 Amendment of the Hindu Succession Act, 1956, a son is liable to pay which of
the following ?
(a) Untainted debt of father
(b) Tainted debt of father
(c) Untainted debt procured by father before the amendment in the Act
(d) None of the above

Ans. (c)

54. In the absence of class I heir who inherits the property of a Hindu male ?
(a) Father
(b) Brother
(c) Sister
(d) All of the above

Ans. (a)

55. In case of ‘desertion’ the wife has to prove which of the following facts ?
(a) The husband has abandoned her.
(b) That he has done so without any reasonable cause and against her wish and without
her consent.
(c) That he has wilfully neglected her.
(d) All the above

Ans. (d)

56. Which of the following is not a ground of divorce under the Special Marriage Act, 1954 ?
(a) Adultery
(b) Cruelty
(c) Conversion
(d) Desertion

Ans. (c)

57. Under Muslim Law the following are guardians for marriage of a minor :
(i) Father (ii) Mother (iii) State (iv) Brother
Choose the correct order in which their guardianship accrues :
(a) (i), (ii), (iii), (iv)
(b) (ii), (i), (iv), (iii)
(c) (i), (iv), (ii), (iii)
(d) (iii), (iv), (ii), (i)

Ans. (c)

58. Muta marriage comes to an end by
(a) Talaq
(b) Hiba-i-Muddat
(c) Talaq-i-Tafweez
(d) None of the above

Ans. (b)

59. A Muslim woman need to observe iddat in which of the following ?
(a) Muta marriage
(b) Irregular marriage
(c) Valid marriage
(d) All of the above

Ans. (d)

60. Dissolution of Muslim Marriage Act, 1939 is based on the principles of which school of
Muslim law ?
(a) Hanafi School
(b) Shafei School
(c) Maliki School
(d) Zaidi School

Ans. (c)


DISCLAIMER: The answers provided here are for views purposes only. For any accuracy it should be double checked. Read More... 

Solved Paper | Uttarakhand Judicial Service Civil Judge (Junior Division) Preliminary Exam 2013 | Uttarakhand PCS(J) Pre Exam 2013SocialTwist Tell-a-Friend

0 comments:

Post a Comment

:: Search by Keywords ::

About (1) Additional Government Advocate (1) Additional Legal Adviser (1) Additional Public Prosecutor (1) Adviser (2) Advocates-on-Record (13) AIBE (12) AIBE Notification (8) AIBE Result (3) AIBE Schedule (1) AIBE Syllabus (1) AILET (8) AILET Syllabus (1) Allahabad High Court (28) Andhra Pradesh APP (3) Andhra Pradesh Civil Judge Junior Division (24) Andhra Pradesh HJS (13) AOR Notification (2) APO Syllabus (12) Arbitration centre (1) Arunachal Pradesh Judicial Service Grade-I (7) Arunachal Pradesh Judicial Service Grade-II (3) Arunachal Pradesh Judicial Service Grade-III (5) Assam HJS (29) Assam Judicial Service (32) Assistant District Attorney (3) Assistant Government Advocate (1) Assistant Law Officer (1) Assistant Legal Adviser (2) Assistant Legislative Counsel (1) Assistant Public Prosecutor (3) Assistant Registrar (1) Assistant Secretary cum Law Assistant (1) Asst Estate Superintendent (2) Bar Council of India (4) Bihar APO (32) Bihar Civil Judge Junior Division (17) Bihar HJS (21) Budget (10) CBI (3) CBI APO (2) CCI (2) Census (1) CESTAT (1) Chhattisgarh APO (5) Chhattisgarh Civil Judge Junior Division (21) Chhattisgarh High Court (4) Chhattisgarh HJS (34) Civil Judge Junior Division Syllabus (17) Civil Judge Question Papers (151) Civil Judge Solved Papers (93) CLAT (23) CLAT Syllabus (2) Company Law Board (1) Constitution of India (4) Current Affairs (12) Delhi APP (1) Delhi High Court (2) Delhi HJS (12) Delhi Judicial Service (24) Department of Revenue (1) Deputy District Attorney (1) Deputy Government Advocate (1) Deputy Legal Adviser (1) Director (3) Disclaimer (1) District Legal Aid Officer (5) Election Commission of India (1) Eminent Legal Personality (6) Gauhati High Court (5) General Knowledge (1) Gujarat Civil Judge Junior Division (12) Gujarat High Court (11) Gujarat HJS (19) HAL (1) Haryana ADA (2) Haryana Superior Judicial Service (34) HCS Judicial Branch (73) High Court of Bombay (15) High Court of Calcutta (5) High Court of Uttarakhand (1) Himachal Pradesh ADA (3) Himachal Pradesh Civil Judge Junior Division (26) Himachal Pradesh High Court (3) Himachal Pradesh HJS (11) Hindu Law (2) HJS Question Papers (88) HJS Solved Papers (30) HJS Syllabus (19) Important Cases (7) Jammu and Kashmir HJS (11) Jharkhand APO (15) Jharkhand Civil Judge Junior Division (18) Jharkhand High Court (2) Jharkhand HJS (9) Joint Secretary (1) Joint Secretary Legal and Admn (1) Judicial Exams in India (1) Judicial Indexer (1) Judicial Service Grade-II Syllabus (1) Junior Judicial Assistant (3) Junior Legal Officer (4) Karnataka Civil Judge (12) Karnataka High Court (9) Karnataka HJS (4) KCS Judicial (7) Kerala HJS (20) Kerala Judicial Service (34) Law Assistant (4) Law Clerk (61) Law Commission of India (1) Law Entrance Exam (31) Law Entrance Notification (14) Law Entrance Result (4) Law Entrance Schedule (7) Law Entrance Syllabus (3) Law researcher (6) Legal Articles (8) Legal Assistant (22) Legal Assistant Syllabus (1) Legal Personality (6) Legal Research Assistant (7) Legal Service Officer (5) Legislative Counsel (1) Legislative Department (1) Madhya Pradesh Civil Judge Junior Division (27) Madhya Pradesh High Court (7) Madhya Pradesh HJS (34) Madhya Pradesh Legal Service Authority (4) Madras High Court (2) Maharashtra Civil Judge Junior Division (4) Maharashtra Family Court Judge (1) Maharashtra HJS (25) Management Trainee Legal (1) Manipur HJS (2) Manipur Judicial Service (11) Meghalaya HJS (1) Member (Judicial) (2) Miscellaneous (3) Mizoram HJS (5) Nagaland Judicial Service Grade I (7) Nagaland Judicial Service Grade III (4) National Human Rights Commission (1) National Judicial Academy (1) NLU (1) NLU Delhi (6) Notifications (305) Olympics (1) OPSC (3) Orissa APO (9) Orissa High Court (3) Orissa Judicial Service (19) Orissa Superior Judicial Service (31) Patna High Court (3) PCS Judicial Branch (41) Privacy Policy (1) Public Law Officer (3) Public Prosecutor (2) Puducherry Judicial Service (2) Punjab Superior Judicial Service (34) Rajasthan APP (4) Rajasthan Civil Judge Junior Division (46) Rajasthan High Court (4) Rajasthan HJS (16) Recruitment (283) Registrar (1) Reporter (1) Research Assistant (21) Result (366) RPSC (1) Schedule (300) Sikkim Judicial Service (4) Sikkim Superior Judicial Service (3) SJM (22) SMM (22) Special Judge (2) Special Judicial Magistrate (1) Special Metropolitan Magistrate (2) Special Municipal Magistrate (2) Supreme Court of India (15) Tamilnadu APO (6) Tamilnadu Civil Judge Junior Division (5) Tamilnadu HJS (5) Tripura HJS (10) Tripura Judicial Service (10) UPPSC (5) UPSC (17) Uttar Pradesh APO (24) Uttar Pradesh Civil Judge Junior Division (165) Uttar Pradesh HJS (117) Uttarakhand APO (3) Uttarakhand Civil Judge Junior Division (107) Uttarakhand High Court (5) Uttarakhand HJS (53) Welcome (1) West Bengal APO (2) West Bengal HJS (24) West Bengal Judicial Service (33) West Bengal Legal Service (4)