Showing posts with label UPHJS Pre 2014 Solved Paper. Show all posts
Showing posts with label UPHJS Pre 2014 Solved Paper. Show all posts

Saturday, August 09, 2014

Solved Paper | UPHJS (Pre) 2014 | Uttar Pradesh Higher Judicial Service (Preliminary) Exam- 2014

Uttar Pradesh Higher Judicial Service (Preliminary) Examination- 2014

Question Number: 91-100
 
91. Conditions and warranties in a contract may be
(A) Express
(B) Implied
(C) Express or implied
(D) None of the above

Ans. (C)
 
92. In which of the following cases, the Supreme Court held that ‘right to sleep’ is a fundamental right?
(A) Naaz Foundation Case
(B) In Re Ramlila Maiden Case
(C) Anna Hazare Case
(D) None of the above

Ans. (B)
 
93. Which of the fundamental rights was amended by the 97th Constitutional Amendment Act, 2011 which got the President’s assent on 12th January, 2012?
(A) Right to Equality
(B) Right to Freedom
(C) Right to Life
(D) None of the above

Ans. (B) 
94. Transplantation of Human Organ (Amendment) Act, 2011 increased the publisher for illegal human organ and tissue transplantation to.
(A) 7 years
(B) 10 years
(C) Life Imprisonment
(D) None of the above

Ans. (B)
 
95. The Supreme Court has recently rule that OBC Students will qualify for admissions under the reserved category if they have……………percent less marks than the eligibility level fixed for the general category students.
(A) 5
(B) 10
(C) 12
(D) 15

Ans. (B)
 
96. The supreme court has held that prostitutes are entitled to a life of dignity under Article 21 of the Constitution. The statement is.
(A) True
(B) False
(C) Partly Correct
(D) None of the above

Ans. (A)
 
97. In case of customary rights, easements are……………..rights annexed to the place in general.
(A) Private
(B) Public
(C) Customary
(D) None of the above

Ans. (B)
 
98. The word ‘easement’ is defined in section………….of the Indian Easements Act, 1882
(A) Section 2
(B) Section 3
(C) Section 4
(D) Section 5

Ans. (C)
 
99. Which of the following sections of the Indian Easements Act, defines the term ‘customary easement’?
(A) Section 15
(B) Section 18
(C) Section 22
(D) Section 26

Ans. (B)

 
100. Expert opinion is relevant under section………………of the Indian Evidence Act.
(A) Section 41
(B) Section 43
(C) Section 44
(D) Section 45

Ans. (D)
 

DISCLAIMER: The answers provided here are for views purposes only. For any accuracy it should be double checked. Read More... 

Friday, August 08, 2014

Solved Paper | UPHJS (Pre) 2014 | Uttar Pradesh Higher Judicial Service (Preliminary) Exam- 2014

Uttar Pradesh Higher Judicial Service (Preliminary) Examination- 2014

Question Number: 81-90

81. Which of the following Muslim Laws applies in India?
(A) Muslim Penal Law
(B) Muslim Law of Evidence
(C) Muslim Law of Sales of goods
(D) Muslim Women (Protection of Rights on Divorce) Act, 1986

Ans. (D)
 
82. Which of the following animals has the power of regeneration?
(A) Frog
(B) Lizard
(C) Tortoise
(D) Snake

Ans. (B)
 
83. Which section of Urban Planning and Development Act, 1973 mandates that after declaration of any area as development area under section 3 of the Act no development of land shall be undertaken or carried out unless permission for such development has been obtained in writing from the Vice Chairman.
(A) Section 12
(B) Section 14
(C) Section 41
(D) Section 15

Ans. (B)
 
84. What maximum penalty can be imposed in a non-continuing offence if any development has been made after declaration of the area as development area under section 3 of the Urban Planning and Development Act, 1973 without permission of Vice Chairman of the Authority?
(A) Rs. Thirty Thousand
(B) Rs. One Lac
(C) Rs. Fifty Thousand
(D) None of the above

Ans. (C)
 
85. Which Article of the Constitution provides for the enforcement of Uniform Civil Code.
(A) 40
(B) 45
(C) 48
(D) 44

Ans. (D)
 
86. Which Article of the Constitution provide benefit to minority institutions.
(A) 19
(B) 16
(C) 15
(D) 30

Ans. (D)
 
87. Which of the following cases is known as the ‘Nirbhaya Case’?
(A) Mumbai rape case
(B) Delhi gang rape
(C) Mathura rape case
(D) None of the above

Ans. (B)
 
88. According to the new companies act, 2013, what is the minimum number of person/s required to from a Private Limited Company ?
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4

Ans. (A)
 
89. Under the Protection of Children from Sexual Offences Act, 2012 which came into force in November, 2012 ‘child’ means a boy or girl below the age of.
(A) 15 years
(B) 16 years
(C) 17 years
(D) 18 years

Ans. (D)
 
90. In which of the following recent cases did the constitution bench of the Supreme Court hold that Indian Courts have no jurisdiction over arbitral awards seated outside of India?
(A) Bhatia International v. Bulk Trading
(B) Bharat Aluminium Co. V Kaiser Aluminium Technical Service
(C) Standard Chartered Bank V. HSBC
(D) None of the above

Ans. (B)


DISCLAIMER: The answers provided here are for views purposes only. For any accuracy it should be double checked. Read More... 

Thursday, August 07, 2014

Solved Paper | UPHJS (Pre) 2014 | Uttar Pradesh Higher Judicial Service (Preliminary) Exam- 2014

Uttar Pradesh Higher Judicial Service (Preliminary) Examination- 2014

Question Number: 71-80
 
71. ‘A’ offers ‘B’ lavish entertainment if ‘B’ paints his portrait.
(A) Offer is valid since the work is specified
(B) Offer is valid since the terms and identifiable
(C) Offer is not valid since the terms and vague
(D) None of the above

Ans. (C)
 
72. The definition of movable property under section 22 of the Indian Penal Code, 1860 excludes………………………
(A) Land
(B) Things attached to the earth
(C) Things permanently fastened to anything which is attached to the earth
(D) All of the above

Ans. (D)
 
73. Object of serving Iddat period if……………
(A) To ascertain whether the woman is pregnant or not.
(B) To ascertain the paternity of the child
(C) Both (A) and (B)
(D) None of the above

Ans. (C)
 
74. Minimum period for Muta Marriage is
(A) One month
(B) One year
(C) Three month
(D) No minimum period

Ans. (D)
 
75. Adoption is unknown to
(A) Hindu Law
(B) Muslim Law
(C) Christian Law
(D) None of the above

Ans. (B)
 
76. The element of malice
(A) Is essential in all torts
(B) Is not essential is any tort
(C) Is essential in the torts of defamation and malicious prosecution
(D) None of the above

Ans. (C)
 
77. If two suits between same parties involve same subject matter and same question then…………………..suit/s should be stayed.
(A) Former
(B) Subsequent
(C) Both
(D) None of the above

Ans. (B)
 
78. Under the provisions of Transfer of Property Act, the unborn child acquires vested interest.
(A) Upon his birth
(B) 7 days after his birth
(C) 12 days after his birth
(D) 18 days after his birth

Ans. (A)
 
79. In which of the following conditions the lease can be terminated
(A) Efflux of time
(B) On termination of lessor’s interest or power
(C) On merger
(D) All of the above

Ans. (D)
 
80. Who can be a guardian in minor’s marriage in Sunni Law?
(A) Mother in the presence of father
(B) Grand-mother in the presence of father
(C) Maternal uncle in the presence of father
(D) Father Question Number: 81-90

Ans. (D)


DISCLAIMER: The answers provided here are for views purposes only. For any accuracy it should be double checked. Read More... 

Wednesday, August 06, 2014

Solved Paper | UPHJS (Pre) 2014 | Uttar Pradesh Higher Judicial Service (Preliminary) Exam- 2014

Uttar Pradesh Higher Judicial Service (Preliminary) Examination- 2014

Question Number: 61-70
 
61. Under the doctrine of vicarious liability which one among the following is correct?
(A) Principal is liable for the wrongful act of his agent.
(B) Master is liable for the torts of his servant.
(C) Partner are liable for each other’s wrongful act
(D) All of the above are correct.

Ans. (D)
 
62. Transfer of property for the benefit of an unborn person can be made by
(A) Creation of a prior interest in favour of a living person for any period
(B) Vesting the right directly to the unborn.
(C) Creation of a prior interest in favour of a living person till the existence of unborn person.
(D) Either to the unborn or to a living person.

Ans. (C) 
63. Which section of Uttar Pradesh Municipalities Act, 1916 empowers the State Government to dissolve the municipality.
(A) Section 48
(B) Section 31 (A)
(C) Section 30
(D) None of the above

Ans. (C)
 
64. Which of the following is/are decree/s?
(A) Order of abatement of a suit
(B) Dismissal of appeal as time barred.
(C) Dismissal of suit for want of evidence.
(D) All of the above

Ans. (D)
 
65. Judge is defined as the presiding officer of a civil court under…………..of the code of civil procedure, 1908.
(A) Section 2 (8)
(B) Section 2 (4)
(C) Section 2 (5)
(D) Section 2 (2)

Ans. (A)
 
66. Principle of res judicata applies to……………
(A) Suits only
(B) Execution proceedings only
(C) Arbitration proceedings only
(D) Suits as well as execution proceedings

Ans. (D)
 
67. Which of the following has been specifically excluded from the definition of complaint under section 2 (d) of the Code of Criminal Procedure, 1973?
(A) Protest petition
(B) Joint complaint
(C) Police report
(D) None of the above

Ans. (C)
 
68. A Magistrate can issue summons to an accused the appear before a police officer. The statement is
(A) True
(B) False
(C) Partly correct
(D) None of the above

Ans. (B)

 
69. On the death of a sole proprietor, his heirs automatically become the partners of old firm. The statement is
(A) True
(B) False
(C) Partly true
(D) None of the above

Ans. (B)
 
70. Which of the following sections of the Indian Partnership Act bestows every partner with the authority of an agent?
(A) Section 17
(B) Section 18
(C) Section 19
(D) Section 20

Ans. (B)


DISCLAIMER:
The answers provided here are for views purposes only. For any accuracy it should be double checked. Read More... 

Tuesday, August 05, 2014

Solved Paper | UPHJS (Pre) 2014 | Uttar Pradesh Higher Judicial Service (Preliminary) Exam- 2014

Uttar Pradesh Higher Judicial Service (Preliminary) Examination- 2014

Question Number: 51-60

51. Section 12 (1) (a) of the Hindu Marriage Act is related to
(A) Impotency
(B) Mental disorder
(C) Fraud
(D) None of the above
 
Ans. (A)
 
52. Suppressio veri by a woman who was pregnant at the time of marriage is a ground for annulling the marriage as.
(A) Voidable
(B) Void
(C) Irregular
(D) Neither (A) nor (B)

Ans. (A)
53. If, during the period of judicial sepration, either spouse indulges in adultery, does it furnish a ground for divorce?
(A) Yes
(B) No
(C) Not a ground
(D) None of the above

Ans. (A)
 
54. Before which authority Appeal will lie under section 160 of U.P. Municipalties Act, 1916 in a case tax assessed upon the annual value of building or land or both.
(A) State Government
(B) Prescribed Authority
(C) District Magistrate
(D) None of the above

Ans. (C)
 
55. Who becomes the guardian of illegitimate children on the mother’s death.
(A) Uncle
(B) Grandfather
(C) Father
(D) None of the above

Ans. (C)
 
56. Choose the correct form of the word from the alternative given below.
(A) Erroniously
(B) Erroneusly
(C) Erroneously
(D) Erroniously

Ans. (C)
 
57. Choose the correct form of the word from the alternative given below
(A) Envelope
(B) Certan
(C) Uncertain
(D) Conclud

Ans. (C)

 
58. What is the meaning of the word “Vituperation”.
(A) Questionable
(B) Resistance
(C) Absurdity
(D) Bitter criticism

Ans. (D)
 
59. What is the meaning of the word “Fallacy”.
(A) Flaw
(B) Cynic
(C) Blunder
(D) Truth

Ans. (C)
 
60. What is the meaning of the word “Clandestine”.
(A) Secluded
(B) Pungent
(C) Gloomy
(D) Secret

Ans. (D)


DISCLAIMER: The answers provided here are for views purposes only. For any accuracy it should be double checked. Read More...