Solved Paper | UPHJS Pre 2012 | Uttar Pradesh Higher Judicial Service (Preliminary) Examination- 2012

Thursday, June 19, 2014

Uttar Pradesh Higher Judicial Service (Preliminary) Examination- 2012

Question Number: 81-90
 

81. The accused inflicted injuries on non-vital parts of the deceased which were not found to be sufficient in the ordinary course of nature to cause death but it was proved that he inflicted the injuries with a nowledge that with these injuries the victim was likely to die. The case would be punishable under section-
(A) 302 I.P.C.
(B) 303 I.P.C.
(C) 304 Part I I.P.C.
(D) 304 Part II I.P.C.

Ans. (D)

82. The termination of pregnancy will attract penal provisions of Section 312 I.P.C. if it is done-
(A) to prevent injury to the physical or mental health of the pregnant woman
(B) in view of the substantial risk that if the child is born it would suffer from such physical or mental abnormalities as to be seriously handicapped
(C) as the pregnancy is alleged by pregnant woman to have been caused by rape
(D) None of the above.

Ans. (D)

83. Which kind of hurt is not grievous?
(A) Any hurt which endangers life.
(B) Any hurt which causes the sufferer to be during the space of 15 days in severe bodily pain.
(C) Permanent privation of the sight of either eye.
(D) Privation of any member or joint.

Ans. (B)
84. ‘A’ finds a ring belonging to ‘Z’ on a table in the house which ‘Y’ occupies . A dishonestly removes the ring. A has committed which of the following offence?
(A) Criminal breach of trust
(B) Criminal misappropriation of property
(C) Theft
(D) Dishonestly receiving stolen property.

Ans. (C)

85. Theory of retribution-
(A) is a theory in which exemplary punishment shall be given to criminal
(B) is a theory that a criminal should be punished in proportion to his offence
(C) is a theory in which the criminal must be reformed
(D) is a theory in which criminal should be sent to open jail.

Ans. (B)

86. ‘A’ is a good swimmer looks ‘B’ drowning but does not try to save ‘A’. ‘A’ has committed the offence of-
(A) murder
(B) culpable homicide not amounting to murder
(C) causing death due to negligent act.
(D) not committed any offence.

Ans. (D)
87. In which of the following sections of U.R Zamindari Abolition and Land Reforms Act, 1955, a revenue court can grant injunction?
(A) Section 229-A
(B) Section 229-B
(C) Section 229-C
(D) Section 229-D.

Ans. (D)

88. Re-possession of the leased land after eviction is punishable under which Section of the U.R Zamindari Abolition and Land Reforms Act?
(A) 115-C
(B) 122-F
(C) 198-A
(D) 209.

Ans. (C)

89. Section 11A of the UP. Consolidation of Holdings Act, 1953 bars-
(A) a fresh suit before civil Court
(B) a fresh suit before revenue court
(C) objection pertaining to title
(D) objection pertaining to allotment of chaks.

Ans. (C)
 

90. Section 52-A of the U.R Consolidation of Holdings Act, 1953 empowers the-
(A) Director of Consolidation to make provisions for chak roads or chak guls
(B) Deputy Director of Consolidation to provide for chak roads or chak guIs
(C) Collector to provide for chak roads or chak guls
(D) Settlement Officer Consolidation to provide for chak roads or chak guls.

Ans. (C)


DISCLAIMER: The answers provided here are for views purposes only. For any accuracy it should be double checked. Read More...  

Solved Paper | UPHJS Pre 2012 | Uttar Pradesh Higher Judicial Service (Preliminary) Examination- 2012SocialTwist Tell-a-Friend

0 comments:

Post a Comment

:: Search by Keywords ::

About (1) Additional Government Advocate (1) Additional Legal Adviser (1) Additional Public Prosecutor (1) Adviser (2) Advocates-on-Record (13) AIBE (12) AIBE Notification (8) AIBE Result (3) AIBE Schedule (1) AIBE Syllabus (1) AILET (8) AILET Syllabus (1) Allahabad High Court (28) Andhra Pradesh APP (3) Andhra Pradesh Civil Judge Junior Division (24) Andhra Pradesh HJS (13) AOR Notification (2) APO Syllabus (12) Arbitration centre (1) Arunachal Pradesh Judicial Service Grade-I (7) Arunachal Pradesh Judicial Service Grade-II (3) Arunachal Pradesh Judicial Service Grade-III (5) Assam HJS (29) Assam Judicial Service (32) Assistant District Attorney (3) Assistant Government Advocate (1) Assistant Law Officer (1) Assistant Legal Adviser (2) Assistant Legislative Counsel (1) Assistant Public Prosecutor (3) Assistant Registrar (1) Assistant Secretary cum Law Assistant (1) Asst Estate Superintendent (2) Bar Council of India (4) Bihar APO (32) Bihar Civil Judge Junior Division (17) Bihar HJS (21) Budget (10) CBI (3) CBI APO (2) CCI (2) Census (1) CESTAT (1) Chhattisgarh APO (5) Chhattisgarh Civil Judge Junior Division (21) Chhattisgarh High Court (4) Chhattisgarh HJS (34) Civil Judge Junior Division Syllabus (17) Civil Judge Question Papers (151) Civil Judge Solved Papers (93) CLAT (23) CLAT Syllabus (2) Company Law Board (1) Constitution of India (4) Current Affairs (12) Delhi APP (1) Delhi High Court (2) Delhi HJS (12) Delhi Judicial Service (24) Department of Revenue (1) Deputy District Attorney (1) Deputy Government Advocate (1) Deputy Legal Adviser (1) Director (3) Disclaimer (1) District Legal Aid Officer (5) Election Commission of India (1) Eminent Legal Personality (6) Gauhati High Court (5) General Knowledge (1) Gujarat Civil Judge Junior Division (12) Gujarat High Court (11) Gujarat HJS (19) HAL (1) Haryana ADA (2) Haryana Superior Judicial Service (34) HCS Judicial Branch (73) High Court of Bombay (15) High Court of Calcutta (5) High Court of Uttarakhand (1) Himachal Pradesh ADA (3) Himachal Pradesh Civil Judge Junior Division (26) Himachal Pradesh High Court (3) Himachal Pradesh HJS (11) Hindu Law (2) HJS Question Papers (88) HJS Solved Papers (30) HJS Syllabus (19) Important Cases (7) Jammu and Kashmir HJS (11) Jharkhand APO (15) Jharkhand Civil Judge Junior Division (18) Jharkhand High Court (2) Jharkhand HJS (9) Joint Secretary (1) Joint Secretary Legal and Admn (1) Judicial Exams in India (1) Judicial Indexer (1) Judicial Service Grade-II Syllabus (1) Junior Judicial Assistant (3) Junior Legal Officer (4) Karnataka Civil Judge (12) Karnataka High Court (9) Karnataka HJS (4) KCS Judicial (7) Kerala HJS (20) Kerala Judicial Service (34) Law Assistant (4) Law Clerk (61) Law Commission of India (1) Law Entrance Exam (31) Law Entrance Notification (14) Law Entrance Result (4) Law Entrance Schedule (7) Law Entrance Syllabus (3) Law researcher (6) Legal Articles (8) Legal Assistant (22) Legal Assistant Syllabus (1) Legal Personality (6) Legal Research Assistant (7) Legal Service Officer (5) Legislative Counsel (1) Legislative Department (1) Madhya Pradesh Civil Judge Junior Division (27) Madhya Pradesh High Court (7) Madhya Pradesh HJS (34) Madhya Pradesh Legal Service Authority (4) Madras High Court (2) Maharashtra Civil Judge Junior Division (4) Maharashtra Family Court Judge (1) Maharashtra HJS (25) Management Trainee Legal (1) Manipur HJS (2) Manipur Judicial Service (11) Meghalaya HJS (1) Member (Judicial) (2) Miscellaneous (3) Mizoram HJS (5) Nagaland Judicial Service Grade I (7) Nagaland Judicial Service Grade III (4) National Human Rights Commission (1) National Judicial Academy (1) NLU (1) NLU Delhi (6) Notifications (305) Olympics (1) OPSC (3) Orissa APO (9) Orissa High Court (3) Orissa Judicial Service (19) Orissa Superior Judicial Service (31) Patna High Court (3) PCS Judicial Branch (41) Privacy Policy (1) Public Law Officer (3) Public Prosecutor (2) Puducherry Judicial Service (2) Punjab Superior Judicial Service (34) Rajasthan APP (4) Rajasthan Civil Judge Junior Division (46) Rajasthan High Court (4) Rajasthan HJS (16) Recruitment (283) Registrar (1) Reporter (1) Research Assistant (21) Result (365) RPSC (1) Schedule (300) Sikkim Judicial Service (4) Sikkim Superior Judicial Service (3) SJM (22) SMM (22) Special Judge (2) Special Judicial Magistrate (1) Special Metropolitan Magistrate (2) Special Municipal Magistrate (2) Supreme Court of India (15) Tamilnadu APO (6) Tamilnadu Civil Judge Junior Division (5) Tamilnadu HJS (5) Tripura HJS (10) Tripura Judicial Service (10) UPPSC (5) UPSC (17) Uttar Pradesh APO (24) Uttar Pradesh Civil Judge Junior Division (164) Uttar Pradesh HJS (117) Uttarakhand APO (3) Uttarakhand Civil Judge Junior Division (107) Uttarakhand High Court (5) Uttarakhand HJS (53) Welcome (1) West Bengal APO (2) West Bengal HJS (24) West Bengal Judicial Service (33) West Bengal Legal Service (4)