Solved Paper | UPHJS Pre 2012 | Uttar Pradesh Higher Judicial Service (Preliminary) Examination- 2012

Tuesday, June 17, 2014

Uttar Pradesh Higher Judicial Service (Preliminary) Examination- 2012

Question Number: 71-80

71. A joint statement of several witnesses recorded during investigation-
(A) will render these persons as incompetent witnesses
(B) will render their statement as inadmissible
(C) will neither render these persons as incompetent witnesses nor their evidence as inadmissible
(D) will render these persons as incompetent witnesses as well as their evidence as inadmissible.

Ans. (C)
72. For an offence punishable with three years imprisonment the limitation prescribed under Cr.P.C. is-
(A) 6 months
(B) 1 year
(C) 3 years
(D) None of the above.

Ans. (C)

73. An order passed under Section 125 of Cr.RC. can be challenged by the unsuccessful party by filing a revision-
(A) only before Chief Judicial Magistrate
(B) only before Sessions Judge
(C) only before High Court
(D) Either before the Sessions Judge or High Court.

Ans. (D)

74. In case of merger of the complaint with the police report, the procedure to be followed for the trial-
(A) shall be of the complaint case
(B) shall be of the case instituted on the police report
(C) shall be of both as per convenience during the trial
(D) shall be the one as directed by the Magistrate.

Ans. (B)
75. Power under Section 319 of Cr.RC. can be exercised-
(A) by the Magistrate and the Court of Sessions both only after recording of evidence during the inquiry or trial
(B) by the Magistrate before recording of evidence but by the Court of Sessions only after recording of evidence
(C) by The Magistrate and the Court of Sessions both even before recording of evidence
(D) . by the Magistrate only after recording evidence but by the Court of Sessions before recording of evidence.

Ans. (A)

76. ‘A’ and ‘B’ were about to travel from Allahabad to Delhi by the same train. ‘B’ had two tickets from Allahabad to Aligarh and ‘A’ had a ticket from Allahabad to Delhi ‘A’ voluntarily handed over his ticket to ‘B’ in order to check that it was the right one; ‘B’ under the pretence of returning ‘A’s ticket substituted it by one of his own and kept ‘A’s ticket. What offence did ‘B’ commit?
(A) Theft
(B) Extortion
(C) Criminal misappropriation
(D) Cheating.

Ans. (C)

77. Section 73 of the I.RC. provides for the maximum limit of solitary confinement to be-
(A) one year
(B) two years
(C) three months
(D) six months.

Ans. (C)

78. If the offence is punishable with fine only, the imprisonment which the court imposes in default of payment of the fine shall be-
(A) only simple
(B) only rigorous
(C) either simple or rigorous
(D) None of the above

Ans. (A)

79. Nothing is an offence which is done by a person who is-
(A) under 7 years of age
(B) under 14 years of age
(C) under 14 years of age
(D) under 16 years of age

Ans. (A)

80. Which one of the following statements is not true?
(A) For an unlawful assembly the number of persons must be five or more.
(B) Mere presence of a person at the scene of offence does not make him a member of an unlawful assembly.
(C) An assembly which was not unlawful when it assembled may subsequently become an unlawful assembly.
(D) When the accused persons are charged for committing mischief and for rioting separately, the acquittal from charge of mischief would entail automatically acquittal from charge of rioting.

Ans. (D)


DISCLAIMER: The answers provided here are for views purposes only. For any accuracy it should be double checked. Read More...  

Solved Paper | UPHJS Pre 2012 | Uttar Pradesh Higher Judicial Service (Preliminary) Examination- 2012SocialTwist Tell-a-Friend

0 comments:

Post a Comment

:: Search by Keywords ::

About (1) Additional Government Advocate (1) Additional Legal Adviser (1) Additional Public Prosecutor (1) Adviser (2) Advocates-on-Record (13) AIBE (12) AIBE Notification (8) AIBE Result (3) AIBE Schedule (1) AIBE Syllabus (1) AILET (8) AILET Syllabus (1) Allahabad High Court (28) Andhra Pradesh APP (3) Andhra Pradesh Civil Judge Junior Division (24) Andhra Pradesh HJS (13) AOR Notification (2) APO Syllabus (12) Arbitration centre (1) Arunachal Pradesh Judicial Service Grade-I (7) Arunachal Pradesh Judicial Service Grade-II (3) Arunachal Pradesh Judicial Service Grade-III (5) Assam HJS (29) Assam Judicial Service (32) Assistant District Attorney (3) Assistant Government Advocate (1) Assistant Law Officer (1) Assistant Legal Adviser (2) Assistant Legislative Counsel (1) Assistant Public Prosecutor (3) Assistant Registrar (1) Assistant Secretary cum Law Assistant (1) Asst Estate Superintendent (2) Bar Council of India (4) Bihar APO (32) Bihar Civil Judge Junior Division (17) Bihar HJS (21) Budget (10) CBI (3) CBI APO (2) CCI (2) Census (1) CESTAT (1) Chhattisgarh APO (5) Chhattisgarh Civil Judge Junior Division (21) Chhattisgarh High Court (4) Chhattisgarh HJS (34) Civil Judge Junior Division Syllabus (17) Civil Judge Question Papers (151) Civil Judge Solved Papers (93) CLAT (23) CLAT Syllabus (2) Company Law Board (1) Constitution of India (4) Current Affairs (12) Delhi APP (1) Delhi High Court (2) Delhi HJS (12) Delhi Judicial Service (24) Department of Revenue (1) Deputy District Attorney (1) Deputy Government Advocate (1) Deputy Legal Adviser (1) Director (3) Disclaimer (1) District Legal Aid Officer (5) Election Commission of India (1) Eminent Legal Personality (6) Gauhati High Court (5) General Knowledge (1) Gujarat Civil Judge Junior Division (12) Gujarat High Court (11) Gujarat HJS (19) HAL (1) Haryana ADA (2) Haryana Superior Judicial Service (34) HCS Judicial Branch (73) High Court of Bombay (15) High Court of Calcutta (5) High Court of Uttarakhand (1) Himachal Pradesh ADA (3) Himachal Pradesh Civil Judge Junior Division (26) Himachal Pradesh High Court (3) Himachal Pradesh HJS (11) Hindu Law (2) HJS Question Papers (88) HJS Solved Papers (30) HJS Syllabus (19) Important Cases (7) Jammu and Kashmir HJS (11) Jharkhand APO (15) Jharkhand Civil Judge Junior Division (18) Jharkhand High Court (2) Jharkhand HJS (10) Joint Secretary (1) Joint Secretary Legal and Admn (1) Judicial Exams in India (1) Judicial Indexer (1) Judicial Service Grade-II Syllabus (1) Junior Judicial Assistant (3) Junior Legal Officer (4) Karnataka Civil Judge (12) Karnataka High Court (9) Karnataka HJS (4) KCS Judicial (7) Kerala HJS (20) Kerala Judicial Service (34) Law Assistant (4) Law Clerk (61) Law Commission of India (1) Law Entrance Exam (31) Law Entrance Notification (14) Law Entrance Result (4) Law Entrance Schedule (7) Law Entrance Syllabus (3) Law researcher (6) Legal Articles (8) Legal Assistant (22) Legal Assistant Syllabus (1) Legal Personality (6) Legal Research Assistant (7) Legal Service Officer (5) Legislative Counsel (1) Legislative Department (1) Madhya Pradesh Civil Judge Junior Division (27) Madhya Pradesh High Court (7) Madhya Pradesh HJS (34) Madhya Pradesh Legal Service Authority (4) Madras High Court (2) Maharashtra Civil Judge Junior Division (4) Maharashtra Family Court Judge (1) Maharashtra HJS (25) Management Trainee Legal (1) Manipur HJS (2) Manipur Judicial Service (11) Meghalaya HJS (1) Member (Judicial) (2) Miscellaneous (3) Mizoram HJS (5) Nagaland Judicial Service Grade I (7) Nagaland Judicial Service Grade III (4) National Human Rights Commission (1) National Judicial Academy (1) NLU (1) NLU Delhi (6) Notifications (305) Olympics (1) OPSC (3) Orissa APO (9) Orissa High Court (3) Orissa Judicial Service (19) Orissa Superior Judicial Service (31) Patna High Court (3) PCS Judicial Branch (41) Privacy Policy (1) Public Law Officer (3) Public Prosecutor (2) Puducherry Judicial Service (2) Punjab Superior Judicial Service (34) Rajasthan APP (4) Rajasthan Civil Judge Junior Division (46) Rajasthan High Court (4) Rajasthan HJS (16) Recruitment (284) Registrar (1) Reporter (1) Research Assistant (21) Result (366) RPSC (1) Schedule (300) Sikkim Judicial Service (4) Sikkim Superior Judicial Service (3) SJM (22) SMM (22) Special Judge (2) Special Judicial Magistrate (1) Special Metropolitan Magistrate (2) Special Municipal Magistrate (2) Supreme Court of India (15) Tamilnadu APO (6) Tamilnadu Civil Judge Junior Division (5) Tamilnadu HJS (5) Tripura HJS (10) Tripura Judicial Service (10) UPPSC (5) UPSC (17) Uttar Pradesh APO (24) Uttar Pradesh Civil Judge Junior Division (165) Uttar Pradesh HJS (117) Uttarakhand APO (3) Uttarakhand Civil Judge Junior Division (107) Uttarakhand High Court (5) Uttarakhand HJS (53) Welcome (1) West Bengal APO (2) West Bengal HJS (24) West Bengal Judicial Service (33) West Bengal Legal Service (4)