Solved Paper | UPHJS Pre 2009 | Uttar Pradesh Higher Judicial Service (Preliminary) Exam- 2009

Monday, March 31, 2014

Uttar Pradesh Higher Judicial Service (Preliminary) Examination- 2009

Question Number: 41-50

41. Which amongst the following cannot be levied by a Development Authority?
(A) Mutation charges
(B) Water fees
(C) Fee on carrying a trade or business in a development area
(D) Betterment charges

Ans: (C)

42. When a criminal act is done by several persons in furtherance of the common intention of all-
(A) each of such person is liable for that act in the same manner as if it were done by him alone
(B) each of such person is liable for his own overt act
(C) each of such person shall liable according to the extent of his participation in the crime
(D) both (B) and (C)

Ans: (A)

43. ‘X’ and ‘Y’ go to murder ‘Z’. ‘X’ stood on guard with a spear in hand but did not hit ‘Z’ at all. ‘Y’ killed ‘Z’.
(A) only ‘Y’ is liable for murder of ‘Z’
(B) ‘X’ and ‘Y’ both are liable for murder of ‘Z’
(C) ‘X’ is not liable as he did not perform overt act
(D) both (A) and (C)

Ans: (B)

44. Section 76 of IPC provides that nothing is an offence which is done by a person who is or who by reason of-
(A) Mistake of fact in good faith believes himself to be bound by law to do it
(B) Mistake of law in good faith believes himself to be bound by law to do it
(C) Mistake of fact believes himself to be bound by morals to do it
(D) All the above

Ans: (A)

45. Which Section of IPC has been declared unconstitutional and violative of Article 14 and 21 of the Constitution of India?
(A) Section 314
(B) Section 301
(C) Section 303
(D) Section 306

Ans: (C)

46. For a defence of intoxication, to escape criminal liability, the intoxication-
(A) can be self administered
(B) administered against his will or knowledge
(C) should not be self administered
(D) All the above

Ans: (B)

47. In a case of free fight between two parties-
(A) right of private defence is available to both the parties
(B) right of private defence is available to individuals against individual
(C) no right of private defence is available to either party
(D) right of private defence is available only to one party

Ans: (C)

48. For proving an offence under Section 307 of IPC-
(A) intention to commit murder has to be proved
(B) causing of grievous hurt is to be proved
(C) use of lethal weapon is to be proved
(D) actual injury is to be proved

Ans: (A)

49. Preparation to commit murder is-
(A) punishable
(B) not punishable
(C) punishable with fine
(D) All the above

Ans: (B)

50. Preparation to commit dacoity is a -
(A) punishable offence
(B) not punishable offence
(C) no offence
(D) None of the above

Ans: (A)


DISCLAIMER: The answers provided are extent to the knowledge of author and for views purposes only. For any accuracy it should be double checked. Read More... 

Solved Paper | UPHJS Pre 2009 | Uttar Pradesh Higher Judicial Service (Preliminary) Exam- 2009SocialTwist Tell-a-Friend

0 comments:

Post a Comment

:: Search by Keywords ::

About (1) Additional Government Advocate (1) Additional Legal Adviser (1) Additional Public Prosecutor (1) Adviser (2) Advocates-on-Record (13) AIBE (12) AIBE Notification (8) AIBE Result (3) AIBE Schedule (1) AIBE Syllabus (1) AILET (8) AILET Syllabus (1) Allahabad High Court (28) Andhra Pradesh APP (3) Andhra Pradesh Civil Judge Junior Division (24) Andhra Pradesh HJS (13) AOR Notification (2) APO Syllabus (12) Arbitration centre (1) Arunachal Pradesh Judicial Service Grade-I (7) Arunachal Pradesh Judicial Service Grade-II (3) Arunachal Pradesh Judicial Service Grade-III (5) Assam HJS (29) Assam Judicial Service (32) Assistant District Attorney (3) Assistant Government Advocate (1) Assistant Law Officer (1) Assistant Legal Adviser (2) Assistant Legislative Counsel (1) Assistant Public Prosecutor (3) Assistant Registrar (1) Assistant Secretary cum Law Assistant (1) Asst Estate Superintendent (2) Bar Council of India (4) Bihar APO (32) Bihar Civil Judge Junior Division (17) Bihar HJS (21) Budget (10) CBI (3) CBI APO (2) CCI (2) Census (1) CESTAT (1) Chhattisgarh APO (5) Chhattisgarh Civil Judge Junior Division (21) Chhattisgarh High Court (4) Chhattisgarh HJS (34) Civil Judge Junior Division Syllabus (17) Civil Judge Question Papers (151) Civil Judge Solved Papers (93) CLAT (23) CLAT Syllabus (2) Company Law Board (1) Constitution of India (4) Current Affairs (12) Delhi APP (1) Delhi High Court (2) Delhi HJS (12) Delhi Judicial Service (24) Department of Revenue (1) Deputy District Attorney (1) Deputy Government Advocate (1) Deputy Legal Adviser (1) Director (3) Disclaimer (1) District Legal Aid Officer (5) Election Commission of India (1) Eminent Legal Personality (6) Gauhati High Court (5) General Knowledge (1) Gujarat Civil Judge Junior Division (12) Gujarat High Court (11) Gujarat HJS (19) HAL (1) Haryana ADA (2) Haryana Superior Judicial Service (34) HCS Judicial Branch (73) High Court of Bombay (15) High Court of Calcutta (5) High Court of Uttarakhand (1) Himachal Pradesh ADA (3) Himachal Pradesh Civil Judge Junior Division (26) Himachal Pradesh High Court (3) Himachal Pradesh HJS (11) Hindu Law (2) HJS Question Papers (88) HJS Solved Papers (30) HJS Syllabus (19) Important Cases (7) Jammu and Kashmir HJS (11) Jharkhand APO (15) Jharkhand Civil Judge Junior Division (18) Jharkhand High Court (2) Jharkhand HJS (9) Joint Secretary (1) Joint Secretary Legal and Admn (1) Judicial Exams in India (1) Judicial Indexer (1) Judicial Service Grade-II Syllabus (1) Junior Judicial Assistant (3) Junior Legal Officer (4) Karnataka Civil Judge (12) Karnataka High Court (9) Karnataka HJS (4) KCS Judicial (7) Kerala HJS (20) Kerala Judicial Service (34) Law Assistant (4) Law Clerk (61) Law Commission of India (1) Law Entrance Exam (31) Law Entrance Notification (14) Law Entrance Result (4) Law Entrance Schedule (7) Law Entrance Syllabus (3) Law researcher (6) Legal Articles (8) Legal Assistant (22) Legal Assistant Syllabus (1) Legal Personality (6) Legal Research Assistant (7) Legal Service Officer (5) Legislative Counsel (1) Legislative Department (1) Madhya Pradesh Civil Judge Junior Division (27) Madhya Pradesh High Court (7) Madhya Pradesh HJS (34) Madhya Pradesh Legal Service Authority (4) Madras High Court (2) Maharashtra Civil Judge Junior Division (4) Maharashtra Family Court Judge (1) Maharashtra HJS (25) Management Trainee Legal (1) Manipur HJS (2) Manipur Judicial Service (11) Meghalaya HJS (1) Member (Judicial) (2) Miscellaneous (3) Mizoram HJS (5) Nagaland Judicial Service Grade I (7) Nagaland Judicial Service Grade III (4) National Human Rights Commission (1) National Judicial Academy (1) NLU (1) NLU Delhi (6) Notifications (305) Olympics (1) OPSC (3) Orissa APO (9) Orissa High Court (3) Orissa Judicial Service (19) Orissa Superior Judicial Service (31) Patna High Court (3) PCS Judicial Branch (41) Privacy Policy (1) Public Law Officer (3) Public Prosecutor (2) Puducherry Judicial Service (2) Punjab Superior Judicial Service (34) Rajasthan APP (4) Rajasthan Civil Judge Junior Division (46) Rajasthan High Court (4) Rajasthan HJS (16) Recruitment (283) Registrar (1) Reporter (1) Research Assistant (21) Result (366) RPSC (1) Schedule (300) Sikkim Judicial Service (4) Sikkim Superior Judicial Service (3) SJM (22) SMM (22) Special Judge (2) Special Judicial Magistrate (1) Special Metropolitan Magistrate (2) Special Municipal Magistrate (2) Supreme Court of India (15) Tamilnadu APO (6) Tamilnadu Civil Judge Junior Division (5) Tamilnadu HJS (5) Tripura HJS (10) Tripura Judicial Service (10) UPPSC (5) UPSC (17) Uttar Pradesh APO (24) Uttar Pradesh Civil Judge Junior Division (165) Uttar Pradesh HJS (117) Uttarakhand APO (3) Uttarakhand Civil Judge Junior Division (107) Uttarakhand High Court (5) Uttarakhand HJS (53) Welcome (1) West Bengal APO (2) West Bengal HJS (24) West Bengal Judicial Service (33) West Bengal Legal Service (4)