Showing posts with label UP Civil Judge Pre 2013 GK Solved Paper. Show all posts
Showing posts with label UP Civil Judge Pre 2013 GK Solved Paper. Show all posts

Saturday, August 29, 2015

Solved Paper | UPPCS(J) Pre 2013 | General Knowledge | Uttar Pradesh Judicial Service Civil Judge (Junior Division) Preliminary Examination- 2013

Uttar Pradesh Judicial Service Civil Judge (Junior Division) Preliminary Examination- 2013

General Knowledge

Question Number: 141-150


141- The Brahmaputra river in Himalayas present an example of
(a) Superimposed drainage
(b) Subsequent drainage
(c) Consequent drainage
(d) Antecedent drainage

Ans.: (d)

142- Which one of the following rock systems is richest in metallic minerals?
(a) Lower Vindhyan System
(b) Dharwar System
(c) Cuddapah System
(d) Upper Vindhyan System.

Ans.: (b)

143- Match List-I with List- II and select the correct answer from the code given below the lists:
List-I
(Lakes)
A. Loktak
B. Pulicut
C. Lonar
D. Wular

List-II
(States)
1. Maharashtra
2. Jammu-Kashmir
3. Tamil Nadu
4. Manipur

Codes :
     A B C D
(a) 4 3 1 2
(b) 3 2 4 1
(c) 2 3 1 4
(d) 1 4 3 2

Ans.: (a)

144- Match List-I with List- II and select the correct answer from the code given below the lists:
List-I
(Projects)
A. Nagarjun Sagar
B. Indira Gandhi Canal
C. Pochampad
D. Sardar Sarovar

List-II
(Rivers)
1. Beas
2. Narmada
3. Krishna
4. Godawari

Codes :
     A B C D
(a) 2 4 3 1
(b) 4 1 2 3
(c) 3 1 4 2
(d) 1 3 2 4

Ans.: (c)

145- Which one of the following States has the largest area under forests?
(a) Madhya Pradesh
(b) Meghalaya
(c) Jharkhand
(d) Mizoram

Ans.: (d)

146- Which one of the following States does not have notified scheduled tribes?
(a) Kerala
(b) Haryana
(c) Jammu Kashmir
(d) Goa

Ans.: (b)

147- Which one of the following States is the main producer of Cashew Nuts?
(a) Goa
(b) Maharashtra
(c) Kerala
(d) Karnataka

Ans.: (c)


148- Match List-I with List- II and select the correct answer from the code given below the lists:
List-I
(Tribes)
A. Oraon
B. Khond
C. Chenchu
D. Todia

List-II
(States)
1. Kerala
2. Gujarat
3. Jharkhand
4. Odisha

Codes :
     A B C D
(a) 3 4 1 2
(b) 4 3 2 1
(c) 3 2 4 1
(d) 2 1 3 4

Ans.: (a)

149- Match List-I with List- II and select the correct answer from the code given below the lists:
List-I
(States)
A. Uttar Pradesh
B. Bihar
C. Kerala
D. West Bengal

List-II
(Production Density Report 2011)
1. 1102
2. 859
3. 828
4. 1029

Codes :
     A B C D
(a) 2 3 1 4
(b) 3 4 2 1
(c) 4 2 3 1
(d) 3 1 2 4

Ans.: (d)

150- Match List-I with List- II and select the correct answer from the code given below the lists:
List-I
(Iron One Areas)
A. Dhalli Rajhara
B. Kudremukh
C. Badam Pahar
D. Noamundi

List-II
(States)
1. Odisha
2. Jharkhand
3. Karnataka
4. Chhattisgarh

Codes :
     A B C D
(a) 2 1 3 4
(b) 3 2 4 1
(c) 4 3 1 2
(d) 1 4 2 3

Ans.: (c)

DISCLAIMER: The answers provided here are for views purposes only. For any accuracy it should be double checked. Read More...

Thursday, August 27, 2015

Solved Paper | UPPCS(J) Pre 2013 | General Knowledge | Uttar Pradesh Judicial Service Civil Judge (Junior Division) Preliminary Examination- 2013

Uttar Pradesh Judicial Service Civil Judge (Junior Division) Preliminary Examination- 2013

General Knowledge

Question Number: 131-140


131- Which one of the following is the main area for produicing “Tidal Energy”
(a) Gulf of Bengal
(b) Gulf of Mannar
(c) Gulf of Khambhat
(d) Gulf of Kutch.

Ans.: (c)

132- The Janapao Hill situated near Indore is the source of
(a) Tapi River
(b) Chambal River
(c) Mahi River
(d) Mahanadi River.

Ans.: (b)
 

133- Which one of the following is not a Moist Tropical Forest in India?
(a) Alpine Forest
(b) Tidal Forest
(c) Wet Evergreen Forest
(d) Moist Deciduous Forest

Ans.: (a)

134- India and Sri Lanka are separated by
(a) Palk Strait
(b) Indian Ocean
(c) Lakshadweep
(d) Arabian Sea

Ans.: (a)
 

135- Which one of the following is the largest State of India in area?
(a) Madhya Pradesh
(b) Rajasthan
(c) Maharashtra
(d) Uttar Pradesh

Ans.: (b)
 

136- Which one of the following States has the largest reserve of Copper Ore ?
(a) Andhra Pradesh
(b) Chhattisgarh
(c) Jharkhand
(d) Rajasthan

Ans.: (d)
 

137- Density of population in India per sq. km. as per Census Report 2011 is
(a) 372
(b) 362
(c) 382
(d) 325

Ans.: (c)


138- According to the provisional report of Census 2011 the child sex ratio in U.P. is
(a) 914 per 1000
(b) 899 per 1000
(c) 927 per 1000
(d) 940 per 1000

Ans.: (b)

139- As per Census Report 2011, the female literacy rate in India is
(a) 73.9%
(b) 66.8%
(c) 52.7%
(d) 65.5%.

Ans.: (d)


140- Through which one of the following Indian States the Tropic of Cancer does not pass?
(a) Uttar Pradesh
(b) Madhya Pradesh
(c) Gujarat
(d) Jharkhand.

Ans.: (a)

DISCLAIMER: The answers provided here are for views purposes only. For any accuracy it should be double checked. Read More...

Tuesday, August 25, 2015

Solved Paper | UPPCS(J) Pre 2013 | General Knowledge | Uttar Pradesh Judicial Service Civil Judge (Junior Division) Preliminary Examination- 2013

Uttar Pradesh Judicial Service Civil Judge (Junior Division) Preliminary Examination- 2013

General Knowledge

Question Number: 121-130


121- The British imperial capital was transferred from Calcutta to Delhi during the time of
(a) Canning
(b) Napier
(c) Lytton
(d) Hardinge

Ans.: (d)


122- Who sponsored the resolution in the Lahore Session of Indian National Congress, 1929 regarding the condemnation of bomb attack non the Viceroy?
(a) M.K.Gandhi
(b) Motilal Nehru
(c) Jawaharlal Nehru
(d) Maulana Abdul Kalam Azad.

Ans.: (a)

123- Who among the following was the first Indian Woman President of the Indian National Congress?
(a) Aruna Asaf Ali
(b) Sarojini Naidu
(c) Vijayalakshmi Pandit
(d) Annie Besant

Ans.: (d)

124- Which of the following states of India has the largest area under tobacco cultivation?
(a) Uttar Pradesh
(b) Karnataka
(c) Andhra Pradesh
(d) Gujarat

Ans.: (c)
 

125- In which one of the following States shifting cultivation is prevalent?
(a) Uttar Pradesh
(b) Bihar
(c) Gujarat
(d) Nagaland.

Ans.: (d)
 

126- Most of the production of Natural Gas in India comes from
(a) Andhra Pradesh Cost
(b) Gujarat Cost
(c) Bombay Cost
(d) Tamil Nadu Cost.

Ans.: (a)

127- Which river is called ‘biological desert’ on account of its pollutants?
(a) Yamuna
(b) Periyar
(c) Damodar
(d) Mahanadi

Ans.: (c)

128- Which one of the following States is bounded by Bangladesh on three sides?
(a) Mizoram
(b) Meghalaya
(c) West Bengal
(d) Tripura

Ans.: (d)
 

129- Which one of the following rivers flow through a rift valley?
(a) Chambal
(b) Narmada
(c) Cauvery
(d) Godavari.

Ans.: (b)

130- In which part of India the Volcanic Barren Island is located?
(a) Andaman group of islands
(b) Nicobar group of islands
(c) Lakshadweep
(d) None of these.

Ans.: (a)

DISCLAIMER: The answers provided here are for views purposes only. For any accuracy it should be double checked. Read More...


Sunday, August 23, 2015

Solved Paper | UPPCS(J) Pre 2013 | General Knowledge | Uttar Pradesh Judicial Service Civil Judge (Junior Division) Preliminary Examination- 2013

Uttar Pradesh Judicial Service Civil Judge (Junior Division) Preliminary Examination- 2013

General Knowledge

Question Number: 111-120

 

111- Whose court was known as ‘Bhuvana-Vijaya’?
(a) Ganapati
(b) Ramachandra
(c) Krishnadevaraya.
(d) Achyutaraya

Ans.: (c)
 

112- Silver tanka of the Delhi Sultanata was first issued by
(a) Qutubuddin Aibak
(b) Iltutmish
(c) Jalaluddin Razia
(d) Ghiyasuddin Balban.

Ans.: (b)

113- Who was the author of Humayun-nama?
(a) Humayun
(b) Gulbadan Begam
(c) Inayat Khan
(d) Ahmad Yadgar.

Ans.: (b)

114- Who among the following Mughal rulers was a contemporary of Queen Elizabeth I of England?
(a) Humayun
(b) Akbar
(c) Jahangir.
(d) Shahjahan

Ans.: (b)

115- Who among the following was the first Mughal ruler to adopt the custom of Tuladan?
(a) Humayun
(b) Akbar
(c) Jahangir.
(d) Shahjahan

Ans.: (a)

116- Office of which of the following was created by Rajaram and was supernumerary to the council of eight?
(a) Mantri
(b) Panditrao
(c) Pratinidhi
(d) Nyayadhish

Ans.: (c)

117- The Chief Justice of Supreme Court at Calcutta, appointed as per the provisions of Regulating Act, 1773, was
(a) Sir Elijah Impey
(b) Lemaster
(c) Hyde
(d) Barker

Ans.: (a)


118- By which of the following Acts the Governor General of Bengal was made the Governor-General of India?
(a) Regulation Act, 1773
(b) Pitt’s India Act, 1784
(c) Charter Act, 1833
(d) Indian Councils Act, 1861

Ans.: (c)

119- Who among the following was instrumental in bringing about the passage of the Hindu Marriage Act, 1891.
(a) Behramaji Malabari
(b) Dadabhai Naoroji
(c) Mahadev Govind Ranade
(d) Pherozeshah Mehta

Ans.: (a)

120- Macodonell Commission to suggest the relief measures against famine was appointed by
(a) Lord Lytton
(b) Lord Ripon
(c) Lord Canning
(d) Lord Curzon

Ans.: (d)

DISCLAIMER: The answers provided here are for views purposes only. For any accuracy it should be double checked. Read More...


Friday, August 21, 2015

Solved Paper | UPPCS(J) Pre 2013 | General Knowledge | Uttar Pradesh Judicial Service Civil Judge (Junior Division) Preliminary Examination- 2013

Uttar Pradesh Judicial Service Civil Judge (Junior Division) Preliminary Examination- 2013

General Knowledge

Question Number: 101-110


101- Which one of the following was a mint centre of the Yaudheyas?
(a) Bayana
(b) Bareilly
(c) Mathura
(d) Rohtak

Ans.: (d)

102- Which one of the following titles Harsha has assumed?
(a) Parama - Bhagavata
(b) Parama - Saura
(c) Parama - Saugata
(d) Parama - Mahesvara

Ans.: (d)

103- Who had constructed the Martanda temple of Kashmir?
(a) Chandrapida
(b) Lalitaditya
(c) Avantivarman
(d) Didda

Ans.: (b)

104- Which of the following pairs is not correctly matched?
(a) Ashtanga-hridaya - Drama
(b) Brihajjataka - Astrology
(c) Lilavati - Mathematics
(d) Manasara - Architecture

Ans.: (a)

105- Which of the following temples was a well known centre of Higher Education?
(a) Dasavatara temple at Deogarh
(b) Sas-bahu temples at Gwalior
(c) Shore temple at Mamallapuram
(d) Trayipurusha temple at salotgi

Ans.: (d)
 

106- Match List- I with List- II and select the correct answer from the code given below this lists.
List-I
(Authors)
A. Asvaghosha
B. Kalidasa
C. Rajasekhara
D. Visakhadatta

List-II
(Works)
1. Mudrarakshasa
2. Saundarananda
3. Viddhasalabhanjika
4. Vikramorvasiya

Codes :
     A B C D
(a) 1 3 2 4
(b) 2 4 3 1
(c) 3 1 4 2
(d) 3 4 2 1

Ans.: (b)

107- Who among the following Astronomers was a native of Avanti?
(a) Aryabhata
(b) Brahmagupta
(c) Bhaskaracharya II
(d) Varahamihira

Ans.: (d)

108- Who among the following was ruling the Chola country at the time of Mahmud Ghazni’s expedition of Gujarat?
(a) Uttama Chola
(b) Rajaraja I
(c) Rajendra I
(d) Kulottunga

Ans.: (c)

109- Who was the only Sultan of Delhi, who wrote his autobiographical account?
(a) Mubarak Shah Khalji.
(b) Feroz Shah
(c) Nasiruddin Mahmud
(d) Sikandar Lodi

Ans.: (b)

110- On the ruins of which old Hindu Kingdom the Muslim Kingdom of Golcunda grew up?
(a) Devagiri
(b) Dwarasamudra
(c) Kanchi
(d) Warangal

Ans.: (d)


DISCLAIMER: The answers provided here are for views purposes only. For any accuracy it should be double checked. Read More...


Wednesday, August 19, 2015

Solved Paper | UPPCS(J) Pre 2013 | General Knowledge | Uttar Pradesh Judicial Service Civil Judge (Junior Division) Preliminary Examination- 2013

Uttar Pradesh Judicial Service Civil Judge (Junior Division) Preliminary Examination- 2013

General Knowledge

Question Number: 91-100


91- A solar cell is a device that converts
(a) Light energy into heat energy
(b) Heat energy into electrical energy
(c) Electrical energy into light energy
(d) Light energy into electrical energy

Ans.: (d)

92- The chemical compound in common salt is
(a) Potassium nitrate
(b) Ammonium chloride
(c) Calcium carbonate
(d) Sodium chloride

Ans.: (d)
93- Which one of the following is used it making bullet proof materials?
(a) Polyvinyl chloride
(b) Polycarbonate
(c) Polyethylene
(d) Polyamide

Ans.: (b)

94- When the speed of a moving object is doubled, its.
(a) Acceleration is doubled
(b) Kinetic energy is doubled
(c) Kinetic energy increases four times.
(d) Weight is doubled

Ans.: (c)

95- A microwave oven uses
(a) Infrared rays
(b) Ultraviolet rays
(c) Radio waves of very short wavelengths
(d) Radio waves of long wavelengths

Ans.: (c)

96- Which one of the following gases is ejected from volcanic hills?
(a) Hydrogen
(b) Nitrogen
(c) Chlorine
(d) Sulphur dioxide

Ans.: (d)

97- ISRO on 9th September, 2012 launched 100th Space vehicles. What is the name of it?
(a) AGNI V
(b) PLSV C 20
(c) PLSV C 21
(d) ANTRIX 100

Ans.: (c)

98- Which of the following sites of Harappan culture are located in Sind?
1. Harappa
2. Mohenjodaro
3. Chanhudaro
4. Surkotda

Indicate the correct answer from the code given below :
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 3 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4

Ans.: (b)
99- Rivers Ganga and Yamuna are mentioned together for the first time in
(a) Rigveda
(b) Atharvaveda
(c) Satapatha Brahmana
(d) Chhandogya Upanishad

Ans.: (a)

100- Rulers of which of the following dynasties had diplomatic relations with distant countries like Syria and Egypt?
(a) Mauryas
(b) Guptas
(c) Pallavas
(d) Cholas

Ans.: (a)

DISCLAIMER: The answers provided here are for views purposes only. For any accuracy it should be double checked. Read More...

Monday, August 17, 2015

Solved Paper | UPPCS(J) Pre 2013 | General Knowledge | Uttar Pradesh Judicial Service Civil Judge (Junior Division) Preliminary Examination- 2013

Uttar Pradesh Judicial Service Civil Judge (Junior Division) Preliminary Examination- 2013

General Knowledge

Question Number: 81-90


81- The three primary colours are
(a) Green, Yellow, Red
(b) Blue, Yellow, Red
(c) Blue, Red, Green
(d) Blue, Yellow, Green

Ans.: (b)

82- The smallest unit of computer data is
(a) Bit
(b) Byte
(c) Mega byte
(d) Kilo byte

Ans.: (a)
83- Wi MAX is related to which one of the following?
(a) Biotechnology
(b) Space technology
(c) Missile technology
(d) Communication technology

Ans.: (d)

84- Acid Rain is caused due to the presence of the following gases in the air?
(a) N2 and O3
(b) NH3 and Cl2
(c) SO2 and NO2
(d) O3 and N2

Ans.: (c)
85- The sky appears blue due to
(a) Refraction
(b) Reflection
(c) Scattering
(d) Dispersion

Ans.: (c)

86- Which one of the following radio active elements is found in large amounts in India?
(a) Radium
(b) Thorium
(c) Plutonium
(d) Uranium

Ans.: (b)
87- The number of Chromosome pairs in human body is
(a) 23
(b) 42
(c) 46
(d) None of the above

Ans.: (a)

88- A Jet engine works on the Principle of Conservation of
(a) Energy
(b) Mass
(c) Linear momentum
(d) Angular momentum

Ans.: (c)
 

89- Which one of the following is the best conductor of heat
(a) Water
(b) Mercury
(c) Wood
(d) Leather

Ans.: (b)

90- Heavy Water is
(a) ice
(b) water at 4.C
(c) solution of sugar in water
(d) deuterium oxid

Ans.: (d)

DISCLAIMER: The answers provided here are for views purposes only. For any accuracy it should be double checked. Read More...

Saturday, August 15, 2015

Solved Paper | UPPCS(J) Pre 2013 | General Knowledge | Uttar Pradesh Judicial Service Civil Judge (Junior Division) Preliminary Examination- 2013

Uttar Pradesh Judicial Service Civil Judge (Junior Division) Preliminary Examination- 2013

General Knowledge

Question Number: 71-80

 

71- Name the Law under which the Government of Saudi Arab have reserved 10% jobs in medium and small business in the country for local people w.e.f. 1st April, 2013
(a) Haqiqat Law
(b) Nitaqat Law
(c) Siasat Law
(d) Zamanat Law

Ans.: (b)

72- 43rd Annual Meeting of World Economic Forum was held on 23-27 January, 2013 at
(a) Berlin
(b) Davos
(c) Moscow
(d) London

Ans.: (b)

73- Which one of the following countries in mid February 2013 staged its most powerful nuclear test to date ?
(a) South Korea
(b) Iran
(c) Pakistan
(d) North Korea

Ans.: (d)

74- In January 2013 Milos Zeman was elected President of
(a) Czech Republic
(b) Grecce
(c) Serbia
(d) Slovakia

Ans.: (a)

75- Who is the new President of China?
(a) Xi Jinping
(b) Hu Zintao
(c) Li keqiang
(d) Shizo Abe

Ans.: (a)

76- BRICS Summit was held in March 2013 in
(a) Capetown
(b) Durban
(c) Johannesburg
(d) Pretoria

Ans.: (b)

77- Which one of the following countries will host the commonwealth games, 2014?
(a) Australia
(b) Sri Lanka
(c) Scotland
(d) Canada

Ans.: (c)

78- The Planet nearest to the Sun is
(a) Venus
(b) mercury
(c) Pluto
(d) Jupiter

Ans.: (b)
79- An astronomical unit is related to
(a) The distance between the Sun and the Earth.
(b) The distance between the Moon and the Earth.
(c) The distance between the Sun and the Moon.
(d) None of the above

Ans.: (a)

80- Rice polishing is rich in
(a) Lactoflavin
(b) caleiferol
(c) tocopherol
(d) aneurin

Ans.: (d)

DISCLAIMER: The answers provided here are for views purposes only. For any accuracy it should be double checked. Read More...

Thursday, August 13, 2015

Solved Paper | UPPCS(J) Pre 2013 | General Knowledge | Uttar Pradesh Judicial Service Civil Judge (Junior Division) Preliminary Examination- 2013

Uttar Pradesh Judicial Service Civil Judge (Junior Division) Preliminary Examination- 2013

General Knowledge

Question Number: 61-70


61- Who among the following has won Gold Medal in 25 meter Pistol competition Final of ISSF World Cup organized at Changwan, Korea renently (March/April 2013)?
(a) Anjali Bhagwat
(b) Rahi Sarnobat
(c) Ranjan Sodhi
(d) Sanjeev Rajput

Ans.: (b)

62- Who was declared “Man of the Series” in India- Australia test series held in February-March 2013?
(a) Cheteshwear Pujara
(b) M.S. Dhoni
(c) Ravindra Jadeja
(d) R. Ashwin

Ans.: (d)

63- Who has made captain of Indian Women Cricket team for the series of one day cricket matches against Bangladesh in April 2013?
(a) Harman Preet Kaur
(b) Mitali Raj
(c) Poonam Raut
(d) Gurjeet Kaur

Ans.: (a)

64- Where was 11th Pravasi Bharatiya Divas Conference held from 7 to 9 January, 2013?
(a) Ahmedabad
(b) Hyderabad
(c) Kochi
(d) Surat

Ans.: (c)

65- After becoming President, which country did Pranab Mukherjee visit first?
(a) Bangladesh
(b) Kazakhstan
(c) Myanmar
(d) Mauritius

Ans.: (a)

66- The Indo-French Satellite ‘SARAL’ was launched by ISRO on
(a) 25th February 2013
(b) 25th September 2012
(c) 25th June 2010
(d) 25th January 2009

Ans.: (a)

67- On 22nd January, 2013, which one of the following countries signed antiterror and tax evasion agreements with India?
(a) Sri Lanka
(b) Bangladesh
(c) Pakistan
(d) China

Ans.: (a)

68- Name the scientist of India origin who was awarded National Medal of Technology and Innovation by American President on February 1, 2013.
(a) Ramaswami Srinivasan
(b) C.Chandrashekharan
(c) Venkatraman
(d) Srinivasan Reddy

Ans.: (a)

69- Who among the following was the Chief Justice of Nepal who assumed the post of Country’s Chief Executive in March, 2013?
(a) Rana Bhagwan Das
(b) Khil Raj Regmi
(c) Babulal Bhattarai
(d) Laxmikant Rana

Ans.: (b)

70- Who became the first lady president of South Korea in February 2013?
(a) Park Jong-sun
(b) Park Geun-hye
(c) Kang ji-won
(d) Kim Soon-ja

Ans.: (b)

DISCLAIMER: The answers provided here are for views purposes only. For any accuracy it should be double checked. Read More...

Tuesday, August 11, 2015

Solved Paper | UPPCS(J) Pre 2013 | General Knowledge | Uttar Pradesh Judicial Service Civil Judge (Junior Division) Preliminary Examination- 2013

Uttar Pradesh Judicial Service Civil Judge (Junior Division) Preliminary Examination- 2013

General Knowledge

Question Number: 51-60


51- Who was the Chief Minister of Jharkhand at the time of imposition of President Rule in the State in January 2013?
(a) Karia Munda
(b) Madhu Koda
(c) Babulal Marandi
(d) Arjun Munda

Ans.: (d)

52- Election were conducted in February 2013 in
(a) Nagaland, Meghalaya, Manipur,
(b) Mizoram, Tripura, Meghalaya
(c) Tripura, Nagaland, Meghalaya
(d) Meghalaya, Tripura, Manipur

Ans.: (c)

53- In which one of the following States the largest number of factories are located, according to the interim result of the annual survey of industries released recently?
(a) Gujarat
(b) Karnataka
(c) Maharashtra
(d) Tamil Nadu

Ans.: (d)

54- Government of India on 1st February 2013 awarded ‘Maharatna’ to which two Public Sector Companies?
(a) BHEL & GAIL
(b) GAIL & Coal India Ltd.
(c) Coal India Ltd. And BHEL
(d) None of the above

Ans.: (a)

55- Which version of Brahmos Supersonic Cruise Missile was successfully test fired by India in March 2013?
(a) Air-craft version
(b) Ship version
(c) Land version
(d) Sub-marine version

Ans.: (d)

56- Who became Chief Minister of Meghalaya after 2013 Vidhan Sabha elections?
(a) P.A. Sangma
(b) Agatha Sangma
(c) Mukul Sangma
(d) Williamson Sangma

Ans.: (c)

57- Who among the following has recently (February 2013) become the president of the Sahitya Academy?
(a) Chandrashekhar Kanwar
(b) Kalyan Kumar Chakravarti
(c) Karan Singh
(d) Vishwanath Tiwari

Ans.: (d)

58- Who has been appointed the Chairman of the 20th Law Commission by Government of India in January 2013?
(a) Justice D.K. Jain
(b) Justice S.N. Jha
(c) Justice D.N. Rai
(d) Justice P.C. Lahoti

Ans.: (a)

59- As per the Notification of the U.P. Government the production and sale of Gutka has been banned with effect from
(a) 2nd October 2012
(b) 31st January 2013
(c) 1st March 2013
(d) 1st April 2013

Ans.: (d)

60- Name the player of the Indian Cricket team who on January 4th 2013 was honoured with the ‘CEAT International Cricketer’ of the year 2012 award.
(a) Yuvraj Singh
(b) Gautam Gambhir
(c) M.S.Dhoni
(d) Virat Kohli

Ans.: (d)

DISCLAIMER: The answers provided here are for views purposes only. For any accuracy it should be double checked. Read More...

Sunday, August 09, 2015

Solved Paper | UPPCS(J) Pre 2013 | General Knowledge | Uttar Pradesh Judicial Service Civil Judge (Junior Division) Preliminary Examination- 2013

Uttar Pradesh Judicial Service Civil Judge (Junior Division) Preliminary Examination- 2013

General Knowledge

Question Number: 41-50

 

41- The Uttar Pradesh Government on 4th December 2012 decided to issue cards to the Industrialists and Industrial associates for easy access to its officers, What is the name of that card?
(a) Platinum Card
(b) Silver Card
(c) Golden Card
(d) Industrial Card

Ans.: (c)

42- Heavy Water Project (Talcher) and Fertilizer Plant (Paradeep) are famous enterprises of
(a) Odisha
(b) Tamil Nadu
(c) Andhra Pradesh
(d) Kerala

Ans.: (a)
43- G-15 is an economic grouping of
(a) First World Nations
(b) Second World Nations
(c) Third World Nations
(d) Fourth World Nations

Ans.: (c)

44- Which one of the following has the highest share in power generation in India?
(a) Hydro Power
(b) Thermal Power
(c) Nuclear Power
(d) All the above with equal share

Ans.: (b)

45- In which one of the following areas India and Japan on January 12, 2012 agreed to enhance their cooperation in which of the following areas?
(a) Infrastructure
(b) Tourism
(c) Road and Transport
(d) Coal and Mining

Ans.: (a)

46- Which team won the first Hockey India League held in January 2013?
(a) Delhi Weveriders
(b) Punjab Warriors
(c) Ranchi Rhinos
(d) Uttar Pradesh Wizards

Ans.: (c)

47- Who was declared the best actress at the 60th National Film Award Function held on 18th March 2013?
(a) Dolly Ahluwalia
(b) Rani Mukherjee
(c) Sridevi
(d) Usha Jadhav

Ans.: (d)

48- Who among the following was the Chief Guest of India’s Republic Day celebration, 2013?
(a) Jigme Khesar Nangyal Wangchuck
(b) Jigme Singhe Wangchuck
(c) Mahendra Rajapakshe
(d) Kamal Prasad Bissessar

Ans.: (a)
 

49- Who among the following was the recipient of Indira Gandhi Peace Prize for 2011 given by the President on February 2013?
(a) Aruna Roy
(b) Mrinal Pandey
(c) Ela Ramesh Bhatt
(d) Medha Patekar

Ans.: (c)

50- Who among the following has been appointed Governor of Nagaland by the President of India?
(a) Aswini Kumar
(b) D.Y.Patil
(c) Devendra Kanwar
(d) S.C.Jamir

Ans.: (a)

DISCLAIMER: The answers provided here are for views purposes only. For any accuracy it should be double checked. Read More...

Friday, August 07, 2015

Solved Paper | UPPCS(J) Pre 2013 | General Knowledge | Uttar Pradesh Judicial Service Civil Judge (Junior Division) Preliminary Examination- 2013

Uttar Pradesh Judicial Service Civil Judge (Junior Division) Preliminary Examination- 2013

General Knowledge

Question Number: 31-40


31- Poverty level in India is estimated on the basis of
(a) Per capita income in different States
(b) Household average income
(c) Household consumer expenditure
(d) Slum population in the country

Ans.: (c)

32- Who is authorized to issue coins in India?
(a) RBI
(b) SBI
(c) Ministry of Finance
(d) None of the above

Ans.: (c)

33- TRYSEM is a programme of
(a) Rural Development
(b) Industrial Development
(c) Urban Development
(d) Defence Preparedness

Ans.: (a)

34- Which one of the following centers is known for the fertilizer industry as well as for steel industry?
(a) Gorakhpur
(b) Neyveli
(c) Rourkela
(d) Nahar Katia

Ans.: (c)

35- Who among the following is the Chairman of Fourteenth Finance Commission?
(a) Prof. Abhijit Sen
(b) Dr. Y.V.Reddy
(c) Ms. Sushma Nath
(d) Dr. M.Govind Rao

Ans.: (b)

36- Which two countries signed agreement for the modernization of Indian Railways?
(a) India and Belgium
(b) India and China
(c) U.S.A. and India.
(d) Russia and India

Ans.: (a)

37- Which of the following are the objection of International Monetary Fund?
1. Creation of International Monetary Co-operation.
2. Promotion of balanced growth of International Trade.
3. Multilateral payments
4. All of the above

Select the correct answer from the code given below :
(a) 1 only
(b) 1 and 2
(c) 2 and 3
(d) 4

Ans.: (d)

38- Match List-I with List-II and select the answer by using the code given below the lists :
List-1
A. Growth in food production
B. Milk production
C. Fisheries
D. Fertilizers

List-II
1. Green Revolution
2. Blue Revolution
3. White Revolution
4. Grey Revolution

Codes :
     A B C D
(a) 1 3 2 4
(b) 3 1 4 2
(c) 2 4 3 1
(d) 3 2 4 1

Ans.: (a)

39- ‘Swayamsidha’ is a scheme launched by the Government of India to help
(a) Women only
(b) School children only
(c) Health workers only
(d) None of the above

Ans.: (a)
40- The bank rate is the rate at which
(a) A bank lends to the public
(b) The RBI lends to the public
(c) The RBI gives credit to the Commercial Banks
(d) The Government of India lends to other countries

Ans.: (c)

DISCLAIMER: The answers provided here are for views purposes only. For any accuracy it should be double checked. Read More...

Wednesday, August 05, 2015

Solved Paper | UPPCS(J) Pre 2013 | General Knowledge | Uttar Pradesh Judicial Service Civil Judge (Junior Division) Preliminary Examination- 2013

Uttar Pradesh Judicial Service Civil Judge (Junior Division) Preliminary Examination- 2013

General Knowledge

Question Number: 21-30

 

21- If the Budget of the Government does not get passed by 1st April, how is the government expenditure undertaken?
(a) Vote on credit
(b) Supplementary grant
(c) Vote an account
(d) None of the above

Ans.: (c)

22- Which one of the following is not one of the documents that are presented to Parliament as a part of Budget?
(a) Revenue Bill
(b) Appropriation Bill
(c) Demands for grants
(d) None of the above

Ans.: (a)

23- Which of the following economic subjects does not come in the ambit of Finance Commission?
(a) Division and distribution of income tax and others taxes.
(b) Grant-in-aid to the states by the union
(c) Distribution of Plan Revenue Resources.
(d) Any other matter concerning financial relations between the Union and States

Ans.: (c)

24- As compared to 2012-13 defence spending has been increased by what percentage in the Union Budget for 2013-14?
(a) 12.1%
(b) 13.1%
(c) 14.1%
(d) 15.1%

Ans.: (c)

25- Disguised unemployment is a feature of
(a) Industry
(b) Trade
(c) Agriculture
(d) Transport

Ans.: (c)

26- In India who regulates the money supply ?
1. Reserve Bank of India
2. State Bank of India
3. NABARD
4. Commercial Banks

Select the correct answer from the code given below :
(a) 1 only
(b) 1 and 2
(c) 2 and 3
(d) 1, 2, 3 and 4

Ans.: (a)

27- What is the effect of deficit financing on economy?
(a) Inflation
(b) Deflation
(c) Depression
(d) Recession

Ans.: (a)

28- The agency estimating the National Income of India is
(a) Reserve Bank of India
(b) Planning Commission
(c) Ministry of Finance
(d) Central Statistical Organization

Ans.: (d)

29- According to the economic survey of 2013, the growth rate in December 2012 slumped to
(a) 3.5 %
(b) 4.5 %
(c) 5.0 %
(d) 4.0 %

Ans.: (b)

30- Which one of the following States tops in setting up rural bank accounts in India upto February 2013?
(a) Uttar Pradesh
(b) Madhya Pradesh
(c) West Bangal
(d) Bihar

Ans.: (a)

DISCLAIMER: The answers provided here are for views purposes only. For any accuracy it should be double checked. Read More...

Monday, August 03, 2015

Solved Paper | UPPCS(J) Pre 2013 | General Knowledge | Uttar Pradesh Judicial Service Civil Judge (Junior Division) Preliminary Examination- 2013

Uttar Pradesh Judicial Service Civil Judge (Junior Division) Preliminary Examination- 2013

General Knowledge

Question Number: 11-20


11- Who is the First Law Officer of the Government of India?
(a) Union Law Minister
(b) Attorney General of India
(c) Law Secretary
(d) Chief Justice of India

Ans.: (b)

12- Which one of the following States was the first to introduce Panchayati Raj system?
(a) Uttar Pradesh
(b) Haryana
(c) Rajasthan
(d) West Bangal

Ans.: (c)

13- The Principle of Fundamental Rights cannot be amended under Article 368, was propounded by the Supreme Court of India in.
(a) Maneka Gandhi V. Union of India
(b) Golak Nath V. State of Punjab
(c) Keshavanand Bharti V. State of Kerala
(d) Gopalan Vs. State of Madras

Ans.: (b)

14- Which one of the following States does not have a bicameral legislature?
(a) Uttar Pradesh
(b) Madhya Pradesh
(c) Bihar
(d) Karnataka

Ans.: (b)

15- Who presides over the Lok Sabha in the absence of the Speaker and Deputy Speaker?
(a) Leader of the opposition
(b) Senior most member of the House.
(c) A member of the six members panel determined by the Speaker.
(d) Secretary General of the Lok Sabha.

Ans.: (c)

16- The Finance Commission, as laid down in Article 280 of the Constitution is constituted by
(a) Prime Minister
(b) President of India
(c) Chief Justice of the Supreme Court of India
(d) Parliament

Ans.: (b)

17- The Right of Children to Free and Compulsory Education Act came into force from
(a) 1st April, 2008
(b) 1st January 2009
(c) 1st April 2010
(d) 1st July 2011

Ans.: (c)

18- The Committee on Parliament which has the largest membership is
(a) The committee on Privileges
(b) The Public Account Committee
(c) The Estimate Committee
(d) The Committee on Public Undertakings

Ans.: (c)

19- The Lok Sabha Secretariat comes under direct supervision of
(a) Ministry of Home Affairs
(b) Ministry of Parliament Affairs
(c) Prime Minister’s office
(d) Speaker of the Lok Sabha

Ans.: (d)

20- Who decides whether a bill is money bill or not?
(a) The President
(b) The Speaker of Lok Sabha
(c) The Finance Secretary
(d) The Finance Minister

Ans.: (b)

DISCLAIMER: The answers provided here are for views purposes only. For any accuracy it should be double checked. Read More...

Saturday, August 01, 2015

Solved Paper | UPPCS(J) Pre 2013 | General Knowledge | Uttar Pradesh Judicial Service Civil Judge (Junior Division) Preliminary Examination- 2013

Uttar Pradesh Judicial Service Civil Judge (Junior Division) Preliminary Examination- 2013

General Knowledge

Question Number: 01-10


1- The Rajya Sabha can detain the ordinary bill for a maximum period of 
(a) 14 days
(b) 1 month
(c) 3 months
(d) 6 months

Ans.: (d)

2- Who is the ex-officio Chairman of the Planning Commission?
(a) President
(b) Prime Minister
(c) Law Minister
(d) Finance Minister

Ans.: (b)

3- The Panchayati Raj system under 73rd Constitutional Amendment Act, 1993 does not apply to
(a) Nagaland, Meghalaya, Mizoram
(b) Chhattishgarh, Uttarakhand, Jharkhand,
(c) Uttarakhand, Bihar, Rajasthan.
(d) Karnataka, Tamil Nadu, Mizoram

Ans.: (a)

4- Which state of India has made Rain water harvesting compulsory for all houses?
(a) Rajasthan
(b) Maharashtra
(c) Madhya Pradesh
(d) Tamil Nadu

Ans.: (d)

5- As a non-member who can participate in the proceedings of either House of Parliament?
(a) Vice President
(b) Chief Justice
(c) Attorney General
(d) None of these

Ans.: (c)

6- In the year 2010, the Election Commission of India celebrated its
(a) Silver Jubilee
(b) Golden Jubilee
(c) Diamond Jubilee
(d) Platinum Jubilee

Ans.: (c)

7- Who among the following can act as Presiding Officer of the House without being its member?
(a) Speaker of the Lok Sabha
(b) Vice President of India
(c) Chairman of the Legislative Council
(d) Speaker of the Legislative Assembly

Ans.: (b)

8- Who appoints the Chief Election Commissioner of India?
(a) Parliament
(b) Prime Minister
(c) President
(d) Vice President

Ans.: (c)

9- The Joint sitting of Indian Parliament for transacting a legislative business is presided over by.
(a) Prime Minister of India
(b) Senior most member of Parliament
(c) Chairman of the Rajya Sabha
(d) Speaker of the Lok Sabha

Ans.: (d)

10- The Secession of a State From the Indian Union has been barred by
(a) Constitution (35th Amendment) Act, 1974
(b) Constitution (29th Amendment) Act, 1972
(c) Constitution (22nd Amendment) Act, 1969
(d) Constitution (16th Amendment) Act, 1963

Ans.: (d)

DISCLAIMER: The answers provided here are for views purposes only. For any accuracy it should be double checked. Read More...


Next ==>