Solved Paper | HCS(JB) Pre 2011 | Haryana Civil Service (Judicial Branch) Preliminary Examination- 2011

Monday, September 1, 2014

HCS (Judicial Branch) Preliminary Examination- 2011

Question Number: 91-100
 
91. In criminal trials, the accused justification of an offence
a. beyond reasonable doubt
b. prima facie
c. substantially has to establish his plea mitigation or
d. partially

Ans. b

92. Necessity rule as to the admissibility of evidence is applicable, when the maker of a statement
a. is dead or has become incapable of giving evidence
b. is a person who can be found but his attendance cannot be procured without unreasonable delay or expenses
c. is a person who cannot be found
d. all of the above

Ans. d

93. Re-examination of a witness
a. can be for the purposes of filling what is left-over in examination-in-chief
b. can be for the purposes of explaining the matters referred to in cross examination.
c. can be for the purposes of explaining the matters referred to in the examination-in-chief.
d. all the above

Ans. b

94. Section 105 of Evidence Act applies to
a. criminal trials
b. civil trials
c. both (a) & (b)
d. neither (a) nor (b)

Ans. a

95. Testimony of an accomplice before it is accepted &acted upon
a. must be corroborated from the testimony of another accomplice.
b. must be corroborated from an independent source
c. need not be corroborated at all
d. either (a) or (c)

Ans. c

96. The term "character" as explained in Section 55 of the Indian Evidence Act, 1872, means
a. good and bad character
b. reputation and disposition of general nature
c. reputation formed on the basis of particular disposition
d. character in a criminal act

Ans. b

97. Under the law of evidence, as a general rule
a. opinion on a matter of fact is relevant but not on a matter of law
b. opinion on a matter of law is relevant but not on a matter of fact
c. opinion on a matter of fact and law both are relevant
d. opinion whether on a matter of fact or law, is irrelevant

Ans. d

98. A post-marriage agreement to live separately in future is
a. void
b. voidable
c. valid
d. invalid

Ans. a

99. After the passing of a decree for judicial separation, co-habitation is
a. obligatory
b. not obligatory
c. directory
d. either(a) or (c)

Ans. b

100. Degrees of prohibited relationship include relationship by
a. blood
b. half or uterine blood
c. adoption
d. all the above

Ans. d


DISCLAIMER: The answers provided here are for views purposes only. For any accuracy it should be double checked. Read More... 

Solved Paper | HCS(JB) Pre 2011 | Haryana Civil Service (Judicial Branch) Preliminary Examination- 2011SocialTwist Tell-a-Friend

0 comments:

Post a Comment

:: Search by Keywords ::

About (1) Additional Government Advocate (1) Additional Legal Adviser (1) Additional Public Prosecutor (1) Adviser (2) Advocates-on-Record (13) AIBE (11) AIBE Notification (7) AIBE Result (3) AIBE Schedule (1) AIBE Syllabus (1) AILET (8) AILET Syllabus (1) Allahabad High Court (28) Andhra Pradesh APP (3) Andhra Pradesh Civil Judge Junior Division (24) Andhra Pradesh HJS (13) AOR Notification (2) APO Syllabus (12) Arbitration centre (1) Arunachal Pradesh Judicial Service Grade-I (7) Arunachal Pradesh Judicial Service Grade-II (3) Arunachal Pradesh Judicial Service Grade-III (5) Assam HJS (29) Assam Judicial Service (32) Assistant District Attorney (3) Assistant Government Advocate (1) Assistant Law Officer (1) Assistant Legal Adviser (2) Assistant Legislative Counsel (1) Assistant Public Prosecutor (3) Assistant Registrar (1) Assistant Secretary cum Law Assistant (1) Asst Estate Superintendent (2) Bar Council of India (4) Bihar APO (32) Bihar Civil Judge Junior Division (17) Bihar HJS (21) Budget (10) CBI (3) CBI APO (2) CCI (2) Census (1) CESTAT (1) Chhattisgarh APO (5) Chhattisgarh Civil Judge Junior Division (21) Chhattisgarh High Court (4) Chhattisgarh HJS (34) Civil Judge Junior Division Syllabus (17) Civil Judge Question Papers (151) Civil Judge Solved Papers (93) CLAT (23) CLAT Syllabus (2) Company Law Board (1) Constitution of India (4) Current Affairs (12) Delhi APP (1) Delhi High Court (2) Delhi HJS (12) Delhi Judicial Service (24) Department of Revenue (1) Deputy District Attorney (1) Deputy Government Advocate (1) Deputy Legal Adviser (1) Director (3) Disclaimer (1) District Legal Aid Officer (5) Election Commission of India (1) Eminent Legal Personality (6) Gauhati High Court (5) General Knowledge (1) Gujarat Civil Judge Junior Division (12) Gujarat High Court (11) Gujarat HJS (19) HAL (1) Haryana ADA (2) Haryana Superior Judicial Service (34) HCS Judicial Branch (73) High Court of Bombay (15) High Court of Calcutta (5) High Court of Uttarakhand (1) Himachal Pradesh ADA (3) Himachal Pradesh Civil Judge Junior Division (26) Himachal Pradesh High Court (3) Himachal Pradesh HJS (11) Hindu Law (2) HJS Question Papers (88) HJS Solved Papers (30) HJS Syllabus (19) Important Cases (7) Jammu and Kashmir HJS (11) Jharkhand APO (15) Jharkhand Civil Judge Junior Division (18) Jharkhand High Court (2) Jharkhand HJS (9) Joint Secretary (1) Joint Secretary Legal and Admn (1) Judicial Exams in India (1) Judicial Indexer (1) Judicial Service Grade-II Syllabus (1) Junior Judicial Assistant (3) Junior Legal Officer (4) Karnataka Civil Judge (12) Karnataka High Court (9) Karnataka HJS (4) KCS Judicial (7) Kerala HJS (20) Kerala Judicial Service (34) Law Assistant (4) Law Clerk (61) Law Commission of India (1) Law Entrance Exam (31) Law Entrance Notification (14) Law Entrance Result (4) Law Entrance Schedule (7) Law Entrance Syllabus (3) Law researcher (6) Legal Articles (8) Legal Assistant (22) Legal Assistant Syllabus (1) Legal Personality (6) Legal Research Assistant (7) Legal Service Officer (5) Legislative Counsel (1) Legislative Department (1) Madhya Pradesh Civil Judge Junior Division (26) Madhya Pradesh High Court (7) Madhya Pradesh HJS (34) Madhya Pradesh Legal Service Authority (4) Madras High Court (2) Maharashtra Civil Judge Junior Division (4) Maharashtra Family Court Judge (1) Maharashtra HJS (25) Management Trainee Legal (1) Manipur HJS (2) Manipur Judicial Service (11) Meghalaya HJS (1) Member (Judicial) (2) Miscellaneous (3) Mizoram HJS (5) Nagaland Judicial Service Grade I (7) Nagaland Judicial Service Grade III (4) National Human Rights Commission (1) National Judicial Academy (1) NLU (1) NLU Delhi (6) Notifications (305) Olympics (1) OPSC (3) Orissa APO (9) Orissa High Court (3) Orissa Judicial Service (19) Orissa Superior Judicial Service (31) Patna High Court (3) PCS Judicial Branch (41) Privacy Policy (1) Public Law Officer (3) Public Prosecutor (2) Puducherry Judicial Service (2) Punjab Superior Judicial Service (34) Rajasthan APP (4) Rajasthan Civil Judge Junior Division (46) Rajasthan High Court (4) Rajasthan HJS (16) Recruitment (282) Registrar (1) Reporter (1) Research Assistant (21) Result (364) RPSC (1) Schedule (299) Sikkim Judicial Service (4) Sikkim Superior Judicial Service (3) SJM (22) SMM (22) Special Judge (2) Special Judicial Magistrate (1) Special Metropolitan Magistrate (2) Special Municipal Magistrate (2) Supreme Court of India (15) Tamilnadu APO (6) Tamilnadu Civil Judge Junior Division (5) Tamilnadu HJS (5) Tripura HJS (10) Tripura Judicial Service (10) UPPSC (4) UPSC (17) Uttar Pradesh APO (23) Uttar Pradesh Civil Judge Junior Division (163) Uttar Pradesh HJS (117) Uttarakhand APO (3) Uttarakhand Civil Judge Junior Division (107) Uttarakhand High Court (5) Uttarakhand HJS (53) Welcome (1) West Bengal APO (2) West Bengal HJS (24) West Bengal Judicial Service (33) West Bengal Legal Service (4)