Solved Paper | UPHJS (Pre) 2014 | Uttar Pradesh Higher Judicial Service (Preliminary) Exam- 2014

Friday, August 8, 2014

Uttar Pradesh Higher Judicial Service (Preliminary) Examination- 2014

Question Number: 81-90

81. Which of the following Muslim Laws applies in India?
(A) Muslim Penal Law
(B) Muslim Law of Evidence
(C) Muslim Law of Sales of goods
(D) Muslim Women (Protection of Rights on Divorce) Act, 1986

Ans. (D)
 
82. Which of the following animals has the power of regeneration?
(A) Frog
(B) Lizard
(C) Tortoise
(D) Snake

Ans. (B)
 
83. Which section of Urban Planning and Development Act, 1973 mandates that after declaration of any area as development area under section 3 of the Act no development of land shall be undertaken or carried out unless permission for such development has been obtained in writing from the Vice Chairman.
(A) Section 12
(B) Section 14
(C) Section 41
(D) Section 15

Ans. (B)
 
84. What maximum penalty can be imposed in a non-continuing offence if any development has been made after declaration of the area as development area under section 3 of the Urban Planning and Development Act, 1973 without permission of Vice Chairman of the Authority?
(A) Rs. Thirty Thousand
(B) Rs. One Lac
(C) Rs. Fifty Thousand
(D) None of the above

Ans. (C)
 
85. Which Article of the Constitution provides for the enforcement of Uniform Civil Code.
(A) 40
(B) 45
(C) 48
(D) 44

Ans. (D)
 
86. Which Article of the Constitution provide benefit to minority institutions.
(A) 19
(B) 16
(C) 15
(D) 30

Ans. (D)
 
87. Which of the following cases is known as the ‘Nirbhaya Case’?
(A) Mumbai rape case
(B) Delhi gang rape
(C) Mathura rape case
(D) None of the above

Ans. (B)
 
88. According to the new companies act, 2013, what is the minimum number of person/s required to from a Private Limited Company ?
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4

Ans. (A)
 
89. Under the Protection of Children from Sexual Offences Act, 2012 which came into force in November, 2012 ‘child’ means a boy or girl below the age of.
(A) 15 years
(B) 16 years
(C) 17 years
(D) 18 years

Ans. (D)
 
90. In which of the following recent cases did the constitution bench of the Supreme Court hold that Indian Courts have no jurisdiction over arbitral awards seated outside of India?
(A) Bhatia International v. Bulk Trading
(B) Bharat Aluminium Co. V Kaiser Aluminium Technical Service
(C) Standard Chartered Bank V. HSBC
(D) None of the above

Ans. (B)


DISCLAIMER: The answers provided here are for views purposes only. For any accuracy it should be double checked. Read More... 

Solved Paper | UPHJS (Pre) 2014 | Uttar Pradesh Higher Judicial Service (Preliminary) Exam- 2014SocialTwist Tell-a-Friend

0 comments:

Post a Comment

:: Search by Keywords ::

About (1) Additional Government Advocate (1) Additional Legal Adviser (1) Additional Public Prosecutor (1) Adviser (2) Advocates-on-Record (13) AIBE (12) AIBE Notification (8) AIBE Result (3) AIBE Schedule (1) AIBE Syllabus (1) AILET (8) AILET Syllabus (1) Allahabad High Court (28) Andhra Pradesh APP (3) Andhra Pradesh Civil Judge Junior Division (24) Andhra Pradesh HJS (13) AOR Notification (2) APO Syllabus (12) Arbitration centre (1) Arunachal Pradesh Judicial Service Grade-I (7) Arunachal Pradesh Judicial Service Grade-II (3) Arunachal Pradesh Judicial Service Grade-III (5) Assam HJS (29) Assam Judicial Service (32) Assistant District Attorney (3) Assistant Government Advocate (1) Assistant Law Officer (1) Assistant Legal Adviser (2) Assistant Legislative Counsel (1) Assistant Public Prosecutor (3) Assistant Registrar (1) Assistant Secretary cum Law Assistant (1) Asst Estate Superintendent (2) Bar Council of India (4) Bihar APO (32) Bihar Civil Judge Junior Division (17) Bihar HJS (21) Budget (10) CBI (3) CBI APO (2) CCI (2) Census (1) CESTAT (1) Chhattisgarh APO (5) Chhattisgarh Civil Judge Junior Division (21) Chhattisgarh High Court (4) Chhattisgarh HJS (34) Civil Judge Junior Division Syllabus (17) Civil Judge Question Papers (151) Civil Judge Solved Papers (93) CLAT (23) CLAT Syllabus (2) Company Law Board (1) Constitution of India (4) Current Affairs (12) Delhi APP (1) Delhi High Court (2) Delhi HJS (12) Delhi Judicial Service (24) Department of Revenue (1) Deputy District Attorney (1) Deputy Government Advocate (1) Deputy Legal Adviser (1) Director (3) Disclaimer (1) District Legal Aid Officer (5) Election Commission of India (1) Eminent Legal Personality (6) Gauhati High Court (5) General Knowledge (1) Gujarat Civil Judge Junior Division (12) Gujarat High Court (11) Gujarat HJS (19) HAL (1) Haryana ADA (2) Haryana Superior Judicial Service (34) HCS Judicial Branch (73) High Court of Bombay (15) High Court of Calcutta (5) High Court of Uttarakhand (1) Himachal Pradesh ADA (3) Himachal Pradesh Civil Judge Junior Division (26) Himachal Pradesh High Court (3) Himachal Pradesh HJS (11) Hindu Law (2) HJS Question Papers (88) HJS Solved Papers (30) HJS Syllabus (19) Important Cases (7) Jammu and Kashmir HJS (11) Jharkhand APO (15) Jharkhand Civil Judge Junior Division (18) Jharkhand High Court (2) Jharkhand HJS (9) Joint Secretary (1) Joint Secretary Legal and Admn (1) Judicial Exams in India (1) Judicial Indexer (1) Judicial Service Grade-II Syllabus (1) Junior Judicial Assistant (3) Junior Legal Officer (4) Karnataka Civil Judge (12) Karnataka High Court (9) Karnataka HJS (4) KCS Judicial (7) Kerala HJS (20) Kerala Judicial Service (34) Law Assistant (4) Law Clerk (61) Law Commission of India (1) Law Entrance Exam (31) Law Entrance Notification (14) Law Entrance Result (4) Law Entrance Schedule (7) Law Entrance Syllabus (3) Law researcher (6) Legal Articles (8) Legal Assistant (22) Legal Assistant Syllabus (1) Legal Personality (6) Legal Research Assistant (7) Legal Service Officer (5) Legislative Counsel (1) Legislative Department (1) Madhya Pradesh Civil Judge Junior Division (27) Madhya Pradesh High Court (7) Madhya Pradesh HJS (34) Madhya Pradesh Legal Service Authority (4) Madras High Court (2) Maharashtra Civil Judge Junior Division (4) Maharashtra Family Court Judge (1) Maharashtra HJS (25) Management Trainee Legal (1) Manipur HJS (2) Manipur Judicial Service (11) Meghalaya HJS (1) Member (Judicial) (2) Miscellaneous (3) Mizoram HJS (5) Nagaland Judicial Service Grade I (7) Nagaland Judicial Service Grade III (4) National Human Rights Commission (1) National Judicial Academy (1) NLU (1) NLU Delhi (6) Notifications (305) Olympics (1) OPSC (3) Orissa APO (9) Orissa High Court (3) Orissa Judicial Service (19) Orissa Superior Judicial Service (31) Patna High Court (3) PCS Judicial Branch (41) Privacy Policy (1) Public Law Officer (3) Public Prosecutor (2) Puducherry Judicial Service (2) Punjab Superior Judicial Service (34) Rajasthan APP (4) Rajasthan Civil Judge Junior Division (46) Rajasthan High Court (4) Rajasthan HJS (16) Recruitment (283) Registrar (1) Reporter (1) Research Assistant (21) Result (365) RPSC (1) Schedule (300) Sikkim Judicial Service (4) Sikkim Superior Judicial Service (3) SJM (22) SMM (22) Special Judge (2) Special Judicial Magistrate (1) Special Metropolitan Magistrate (2) Special Municipal Magistrate (2) Supreme Court of India (15) Tamilnadu APO (6) Tamilnadu Civil Judge Junior Division (5) Tamilnadu HJS (5) Tripura HJS (10) Tripura Judicial Service (10) UPPSC (5) UPSC (17) Uttar Pradesh APO (24) Uttar Pradesh Civil Judge Junior Division (164) Uttar Pradesh HJS (117) Uttarakhand APO (3) Uttarakhand Civil Judge Junior Division (107) Uttarakhand High Court (5) Uttarakhand HJS (53) Welcome (1) West Bengal APO (2) West Bengal HJS (24) West Bengal Judicial Service (33) West Bengal Legal Service (4)