Solved Paper | UPHJS (Pre) 2014 | Uttar Pradesh Higher Judicial Service (Preliminary) Exam- 2014

Saturday, August 2, 2014


Uttar Pradesh Higher Judicial Service (Preliminary) Examination- 2014

Question Number: 21-30

21. Entries in the books of accounts regularly kept in the course of business are admissible under section 34 of Evidence Act
(A) If they by themselves create a liability
(B) If they by themselves do not create a liability
(C) Irrespective of whether they themselves create a liability or not
(D) Either (a) or (b)

Ans. (C)

22. Under Section 32 of Evidence Act, a statement of a person who is dead, to be admissible
(A) Must relate to the cause of his own death
(B) May relate to the cause of someone else’ death.
(C) May relate to the cause of his own death or someone else’ death.
(D) None of the above

Ans. (A)
23. Which amendment act of the constitution reduced the voting age from 21 years to 18 years.
(A) Sixtieth Amendment 1988
(B) Sixty-First Amendment 1989
(C) Sixty-Second Amendment 1990
(D) Sixty-Third Amendment 1990

Ans. (B)
24. In which of the following cases, the Supreme Court struck down that legislators cannot be disqualified on his conviction in a criminal case if he/she files an appeal in the appropriate court:
(A) Golaknath V. State of Punjab
(B) Keshvananda Bharti Vs. State of Punjab
(C) Sankari Prasad Vs. UOI
(D) Lily Thomas Vs. Union Bank of India

Ans. (D)
25. ‘Doctrine of unjust enrichment' was laid down by the Supreme Court in which one of the following cases?
(A) Sarla Mudgal V. Union of India
(B) Mafatlal Industries Ltd. Vs. Union of India
(C) S.R. Bommai Vs. Union of India
(D) Unni Krishnan Vs. State of A.P.

Ans. (B)
26. What is the maximum period within which landlord is required to give notice to the District Magistrate regarding the filing of vacancy under section 15 of the U.P. Urban Building (Regulation of Letting, Rent and Eviction) Act, 1972
(A) Two weeks
(B) Seven days
(C) Thirty days
(D) None of the above

Ans. (B)
27. Parties to the suit can compromise in a suit
(A) Under order XXIII, Rule 3A of CPC
(B) Under order XXIII, Rule 3 of CPC
(C) Under order XXIII, Rule 1 of CPC
(D) Under order XXIII, Rule 4 of CPC

Ans. (B)
28. The chapter that deals with gift under the Transfer of Property Act, 1882
(A) Applies to Mohammadan gift also
(B) Does not apply to Mohammadan gift
(C) Applies to all caste, creed, etc.
(D) Applies to Parsi gift only.

Ans. (B)
29. The gift of future property is
(A) Void
(B) Voidable
(C) Valid
(D) Conditionally void

Ans. (A)
30. A notice under section 111 of the Transfer of Property Act, 1882 can be waived:
(A) By express or implied consent of the person to whom it is given
(B) By implied consent of the person to whom it is given.
(C) By express consent of the person to whom it is given.
(D) By notice from either party.

Ans. (A)


DISCLAIMER: The answers provided here are for views purposes only. For any accuracy it should be double checked. Read More... 

Solved Paper | UPHJS (Pre) 2014 | Uttar Pradesh Higher Judicial Service (Preliminary) Exam- 2014SocialTwist Tell-a-Friend

0 comments:

Post a Comment

:: Search by Keywords ::

About (1) Additional Government Advocate (1) Additional Legal Adviser (1) Additional Public Prosecutor (1) Adviser (2) Advocates-on-Record (13) AIBE (12) AIBE Notification (8) AIBE Result (3) AIBE Schedule (1) AIBE Syllabus (1) AILET (8) AILET Syllabus (1) Allahabad High Court (28) Andhra Pradesh APP (3) Andhra Pradesh Civil Judge Junior Division (24) Andhra Pradesh HJS (13) AOR Notification (2) APO Syllabus (12) Arbitration centre (1) Arunachal Pradesh Judicial Service Grade-I (7) Arunachal Pradesh Judicial Service Grade-II (3) Arunachal Pradesh Judicial Service Grade-III (5) Assam HJS (29) Assam Judicial Service (32) Assistant District Attorney (3) Assistant Government Advocate (1) Assistant Law Officer (1) Assistant Legal Adviser (2) Assistant Legislative Counsel (1) Assistant Public Prosecutor (3) Assistant Registrar (1) Assistant Secretary cum Law Assistant (1) Asst Estate Superintendent (2) Bar Council of India (4) Bihar APO (32) Bihar Civil Judge Junior Division (17) Bihar HJS (21) Budget (10) CBI (3) CBI APO (2) CCI (2) Census (1) CESTAT (1) Chhattisgarh APO (5) Chhattisgarh Civil Judge Junior Division (21) Chhattisgarh High Court (4) Chhattisgarh HJS (34) Civil Judge Junior Division Syllabus (17) Civil Judge Question Papers (151) Civil Judge Solved Papers (93) CLAT (23) CLAT Syllabus (2) Company Law Board (1) Constitution of India (4) Current Affairs (12) Delhi APP (1) Delhi High Court (2) Delhi HJS (12) Delhi Judicial Service (24) Department of Revenue (1) Deputy District Attorney (1) Deputy Government Advocate (1) Deputy Legal Adviser (1) Director (3) Disclaimer (1) District Legal Aid Officer (5) Election Commission of India (1) Eminent Legal Personality (6) Gauhati High Court (5) General Knowledge (1) Gujarat Civil Judge Junior Division (12) Gujarat High Court (11) Gujarat HJS (19) HAL (1) Haryana ADA (2) Haryana Superior Judicial Service (34) HCS Judicial Branch (73) High Court of Bombay (15) High Court of Calcutta (5) High Court of Uttarakhand (1) Himachal Pradesh ADA (3) Himachal Pradesh Civil Judge Junior Division (26) Himachal Pradesh High Court (3) Himachal Pradesh HJS (11) Hindu Law (2) HJS Question Papers (88) HJS Solved Papers (30) HJS Syllabus (19) Important Cases (7) Jammu and Kashmir HJS (11) Jharkhand APO (15) Jharkhand Civil Judge Junior Division (18) Jharkhand High Court (2) Jharkhand HJS (10) Joint Secretary (1) Joint Secretary Legal and Admn (1) Judicial Exams in India (1) Judicial Indexer (1) Judicial Service Grade-II Syllabus (1) Junior Judicial Assistant (3) Junior Legal Officer (4) Karnataka Civil Judge (12) Karnataka High Court (9) Karnataka HJS (4) KCS Judicial (7) Kerala HJS (20) Kerala Judicial Service (34) Law Assistant (4) Law Clerk (61) Law Commission of India (1) Law Entrance Exam (31) Law Entrance Notification (14) Law Entrance Result (4) Law Entrance Schedule (7) Law Entrance Syllabus (3) Law researcher (6) Legal Articles (8) Legal Assistant (22) Legal Assistant Syllabus (1) Legal Personality (6) Legal Research Assistant (7) Legal Service Officer (5) Legislative Counsel (1) Legislative Department (1) Madhya Pradesh Civil Judge Junior Division (27) Madhya Pradesh High Court (7) Madhya Pradesh HJS (34) Madhya Pradesh Legal Service Authority (4) Madras High Court (2) Maharashtra Civil Judge Junior Division (4) Maharashtra Family Court Judge (1) Maharashtra HJS (25) Management Trainee Legal (1) Manipur HJS (2) Manipur Judicial Service (11) Meghalaya HJS (1) Member (Judicial) (2) Miscellaneous (3) Mizoram HJS (5) Nagaland Judicial Service Grade I (7) Nagaland Judicial Service Grade III (4) National Human Rights Commission (1) National Judicial Academy (1) NLU (1) NLU Delhi (6) Notifications (305) Olympics (1) OPSC (3) Orissa APO (9) Orissa High Court (3) Orissa Judicial Service (19) Orissa Superior Judicial Service (31) Patna High Court (3) PCS Judicial Branch (41) Privacy Policy (1) Public Law Officer (3) Public Prosecutor (2) Puducherry Judicial Service (2) Punjab Superior Judicial Service (34) Rajasthan APP (4) Rajasthan Civil Judge Junior Division (46) Rajasthan High Court (4) Rajasthan HJS (16) Recruitment (284) Registrar (1) Reporter (1) Research Assistant (21) Result (366) RPSC (1) Schedule (300) Sikkim Judicial Service (4) Sikkim Superior Judicial Service (3) SJM (22) SMM (22) Special Judge (2) Special Judicial Magistrate (1) Special Metropolitan Magistrate (2) Special Municipal Magistrate (2) Supreme Court of India (15) Tamilnadu APO (6) Tamilnadu Civil Judge Junior Division (5) Tamilnadu HJS (5) Tripura HJS (10) Tripura Judicial Service (10) UPPSC (5) UPSC (17) Uttar Pradesh APO (24) Uttar Pradesh Civil Judge Junior Division (165) Uttar Pradesh HJS (117) Uttarakhand APO (3) Uttarakhand Civil Judge Junior Division (107) Uttarakhand High Court (5) Uttarakhand HJS (53) Welcome (1) West Bengal APO (2) West Bengal HJS (24) West Bengal Judicial Service (33) West Bengal Legal Service (4)