Solved Paper | UPHJS (Pre) 2014 | Uttar Pradesh Higher Judicial Service (Preliminary) Exam- 2014

Friday, August 1, 2014

Uttar Pradesh Higher Judicial Service (Preliminary) Examination- 2014

Question Number: 11-20
 
11. A witness, who is unable to speak, gives his evidence in writing in the open court; evidence so given shall be deemed to be-
(A) Primary evidence
(B) Secondary evidence
(C) Documentary evidence
(D) Oral evidence

Ans. (D)

12. Dasti summons for service on the defendant can be given to the plaintiff under-
(A) Order V Rule 9A C.P.C.
(B) Order V Rule 9 C.P.C.
(C) Order IV Rule 7 C.P.C.
(D) Order VI Rule 6 C.P.C.

Ans. (A)

13. ‘B’ takes a gold ring of ‘A’ out of ‘A’s possession without ‘A’s consent with the intention of keeping it till ‘A’ gives ‘B’ some money for its restoration to ‘A’, ‘B’ is guilty of-
(A) Cheating
(B) Criminal beach of trust
(C) Criminal misappropriate of property
(D) Theft

Ans. (D)

14. The Magistrate cannot order investigation by CBI. It was held in:
(A) CBI V. State of Rajasthan (2001) 3 SCC 333
(B) Secy. Minor Irrigation & Rural Engg. Services, U.P.v. Sahngoo Ram Arya (2002) 5 SCC 521
(C) Union Bank of India V. Prakash P. Hinduja (2003) 6 SCC 195
(D) None of the above

Ans. (A)
 
15. A proclamation under section 82 of Cr.P.C. can be issued against a person against whom a warrant has been issued. Thus a proclamation can be issued against
(A) Accused offender
(B) A surety
(C) A witness
(D) All the above

Ans. (D)
 
16. Who among the following has made distinction between distributive justice and corrective justice?
(A) Plato
(B) Aristotle
(C) John Stuart Mill
(D) John Austin

Ans. (B)
 
17. As per section 195A of IPC which was insereted by the Criminal Law (Amendment) Act, 2005 the offence of threatening any person to give false evidence, is punishable with
(A) Imprisonment up to 7 years or with fine or with both
(B) Imprisonment up to 5 years or with fine or with both
(C) Imprisonment up to 3 years or with fine or with both
(D) Imprisonment up to 1 years or with fine or with both

Ans. (A)
 
18. Two ladies of young age, A & B fight with each other. A was having a blade with which ‘A’ inflicits injury on the face of B leaving a scar on the cheek of B. A is guilty of offence of causing
(A) Grievous hurt
(B) Grievous hurt by rash or negligent act
(C) Simple hurt
(D) Simple hurt by rash or negligent act

Ans. (A)
 
19. Under Section 13 of the U.P. Urban Building (Regulation of Letting, Rent and Eviction) Act, 1972 which of the following shall fall in the category of unauthorized occupant/trespasser:
(A) A person who occupies the building without consent of landlord
(B) A person who occupies the building without consent of Rent Control and Eviction Officer.
(C) A person who occupies the building without an order of allotment.
(D) None of the above.

Ans. (C)
 
20. Which Section of the Indian Evidence Act was amended by the Criminal Law (Amendment) Act, 2005
(A) Section 154
(B) Section 118
(C) Section 32
(D) Section 90A

Ans. (A)
 

DISCLAIMER: The answers provided here are for views purposes only. For any accuracy it should be double checked. Read More... 

Solved Paper | UPHJS (Pre) 2014 | Uttar Pradesh Higher Judicial Service (Preliminary) Exam- 2014SocialTwist Tell-a-Friend

0 comments:

Post a Comment

:: Search by Keywords ::

About (1) Additional Government Advocate (1) Additional Legal Adviser (1) Additional Public Prosecutor (1) Adviser (2) Advocates-on-Record (13) AIBE (12) AIBE Notification (8) AIBE Result (3) AIBE Schedule (1) AIBE Syllabus (1) AILET (8) AILET Syllabus (1) Allahabad High Court (28) Andhra Pradesh APP (3) Andhra Pradesh Civil Judge Junior Division (24) Andhra Pradesh HJS (13) AOR Notification (2) APO Syllabus (12) Arbitration centre (1) Arunachal Pradesh Judicial Service Grade-I (7) Arunachal Pradesh Judicial Service Grade-II (3) Arunachal Pradesh Judicial Service Grade-III (5) Assam HJS (29) Assam Judicial Service (32) Assistant District Attorney (3) Assistant Government Advocate (1) Assistant Law Officer (1) Assistant Legal Adviser (2) Assistant Legislative Counsel (1) Assistant Public Prosecutor (3) Assistant Registrar (1) Assistant Secretary cum Law Assistant (1) Asst Estate Superintendent (2) Bar Council of India (4) Bihar APO (32) Bihar Civil Judge Junior Division (17) Bihar HJS (21) Budget (10) CBI (3) CBI APO (2) CCI (2) Census (1) CESTAT (1) Chhattisgarh APO (5) Chhattisgarh Civil Judge Junior Division (21) Chhattisgarh High Court (4) Chhattisgarh HJS (34) Civil Judge Junior Division Syllabus (17) Civil Judge Question Papers (151) Civil Judge Solved Papers (93) CLAT (23) CLAT Syllabus (2) Company Law Board (1) Constitution of India (4) Current Affairs (12) Delhi APP (1) Delhi High Court (2) Delhi HJS (12) Delhi Judicial Service (24) Department of Revenue (1) Deputy District Attorney (1) Deputy Government Advocate (1) Deputy Legal Adviser (1) Director (3) Disclaimer (1) District Legal Aid Officer (5) Election Commission of India (1) Eminent Legal Personality (6) Gauhati High Court (5) General Knowledge (1) Gujarat Civil Judge Junior Division (12) Gujarat High Court (11) Gujarat HJS (19) HAL (1) Haryana ADA (2) Haryana Superior Judicial Service (34) HCS Judicial Branch (73) High Court of Bombay (15) High Court of Calcutta (5) High Court of Uttarakhand (1) Himachal Pradesh ADA (3) Himachal Pradesh Civil Judge Junior Division (26) Himachal Pradesh High Court (3) Himachal Pradesh HJS (11) Hindu Law (2) HJS Question Papers (88) HJS Solved Papers (30) HJS Syllabus (19) Important Cases (7) Jammu and Kashmir HJS (11) Jharkhand APO (15) Jharkhand Civil Judge Junior Division (18) Jharkhand High Court (2) Jharkhand HJS (9) Joint Secretary (1) Joint Secretary Legal and Admn (1) Judicial Exams in India (1) Judicial Indexer (1) Judicial Service Grade-II Syllabus (1) Junior Judicial Assistant (3) Junior Legal Officer (4) Karnataka Civil Judge (12) Karnataka High Court (9) Karnataka HJS (4) KCS Judicial (7) Kerala HJS (20) Kerala Judicial Service (34) Law Assistant (4) Law Clerk (61) Law Commission of India (1) Law Entrance Exam (31) Law Entrance Notification (14) Law Entrance Result (4) Law Entrance Schedule (7) Law Entrance Syllabus (3) Law researcher (6) Legal Articles (8) Legal Assistant (22) Legal Assistant Syllabus (1) Legal Personality (6) Legal Research Assistant (7) Legal Service Officer (5) Legislative Counsel (1) Legislative Department (1) Madhya Pradesh Civil Judge Junior Division (27) Madhya Pradesh High Court (7) Madhya Pradesh HJS (34) Madhya Pradesh Legal Service Authority (4) Madras High Court (2) Maharashtra Civil Judge Junior Division (4) Maharashtra Family Court Judge (1) Maharashtra HJS (25) Management Trainee Legal (1) Manipur HJS (2) Manipur Judicial Service (11) Meghalaya HJS (1) Member (Judicial) (2) Miscellaneous (3) Mizoram HJS (5) Nagaland Judicial Service Grade I (7) Nagaland Judicial Service Grade III (4) National Human Rights Commission (1) National Judicial Academy (1) NLU (1) NLU Delhi (6) Notifications (305) Olympics (1) OPSC (3) Orissa APO (9) Orissa High Court (3) Orissa Judicial Service (19) Orissa Superior Judicial Service (31) Patna High Court (3) PCS Judicial Branch (41) Privacy Policy (1) Public Law Officer (3) Public Prosecutor (2) Puducherry Judicial Service (2) Punjab Superior Judicial Service (34) Rajasthan APP (4) Rajasthan Civil Judge Junior Division (46) Rajasthan High Court (4) Rajasthan HJS (16) Recruitment (283) Registrar (1) Reporter (1) Research Assistant (21) Result (365) RPSC (1) Schedule (300) Sikkim Judicial Service (4) Sikkim Superior Judicial Service (3) SJM (22) SMM (22) Special Judge (2) Special Judicial Magistrate (1) Special Metropolitan Magistrate (2) Special Municipal Magistrate (2) Supreme Court of India (15) Tamilnadu APO (6) Tamilnadu Civil Judge Junior Division (5) Tamilnadu HJS (5) Tripura HJS (10) Tripura Judicial Service (10) UPPSC (5) UPSC (17) Uttar Pradesh APO (24) Uttar Pradesh Civil Judge Junior Division (164) Uttar Pradesh HJS (117) Uttarakhand APO (3) Uttarakhand Civil Judge Junior Division (107) Uttarakhand High Court (5) Uttarakhand HJS (53) Welcome (1) West Bengal APO (2) West Bengal HJS (24) West Bengal Judicial Service (33) West Bengal Legal Service (4)