Solved Paper | U.P. Judicial Service Pre 2012 | General Knowledge Paper | Uttar Pradesh Civil Judge (Junior Division) Preliminary Exam 2012

Wednesday, August 27, 2014

Uttar Pradesh Judicial Service Civil Judge (Junior Division) Preliminary Examination- 2012

General Knowledge

Question Number: 81-90
 
81. “Dhupgarh” is the highest peak of
(a) Vindhyan Range
(b) Satpura Range
(c) Eastern Ghats
(d) Sahyadris

Ans. (b)

82. Which one of the following is not imported in India?
(a) Cotton
(b) Iron Ore
(c) Petroleum
(d) Machinery

Ans. (b)

83. Which of the following crops is not of Indian origin?
(a) Sugarcane
(b) Maize
(c) Rice
(d) Mango

Ans. (a)

84. Which one of the following is not a Parliamentary Committee?
(a) Committee on Public Accounts
(b) Committee on Public Undertakings
(c) Committee on Estimates
(d) Demand for Grants Committee

Ans. (d)

85. What is the correct chronological order in which the following States of the Indian Union were created or granted full statehood?
(1) Andhra Pradesh
(2) Nagaland
(3) Maharashtra
(4) Haryana
Find your answer from given code:
Code:
(a) 1, 3, 2, 4
(b) 1, 3, 4, 2
(c) 3, 1, 2, 4
(d) 3, 1, 4, 2

Ans. (a)

86. Members of State Election Commission are appointed by
(a) President of India
(b) Home Minister of India
(c) Chief Election Commissioner
(d) Governor of the State

Ans. (d)

87. Who can legislate on the subjects which are not included in any lists of subjects given in the Indian Constitutions?
(a) Supreme Court
(b) Union Parliament
(c) State Legislature
(d) Regional Councils

Ans. (b)

88. Which one of the following legislation has to be passed by both Houses of Parliament separately with special majority?
(a) Ordinary Bill
(b) Money Bill
(c) Finance Bill
(d) Constitutional Amendment Bill

Ans. (d)

89. Which part of the Indian Constitution declares the ideal of Welfare State?
(a) Fundamental Rights
(b) Fundamental Duties
(c) Preamble
(d) Directive Principles of State Policy.

Ans. (d)

90. Under the Provisions of Article 200 of the Constitution of India, the Governor of a State may
(1) withhold his assent to a Bill passed by the State Legislature.
(2) reserve the Bill passed by the State Legislature consideration of the President.
(3) return the bill other than the Money Bill for reconsideration of the Legislature
Select the correct answer using the given code:
Code:
(a) (1) only
(b) (1), (2) and (3)
(c) (1) and (3) only
(d) (2) and (3) only

Ans. (b)


DISCLAIMER: The answers provided here are for views purposes only. For any accuracy it should be double checked. Read More... 

Solved Paper | U.P. Judicial Service Pre 2012 | General Knowledge Paper | Uttar Pradesh Civil Judge (Junior Division) Preliminary Exam 2012SocialTwist Tell-a-Friend

0 comments:

Post a Comment

:: Search by Keywords ::

About (1) Additional Government Advocate (1) Additional Legal Adviser (1) Additional Public Prosecutor (1) Adviser (2) Advocates-on-Record (13) AIBE (11) AIBE Notification (7) AIBE Result (3) AIBE Schedule (1) AIBE Syllabus (1) AILET (8) AILET Syllabus (1) Allahabad High Court (28) Andhra Pradesh APP (3) Andhra Pradesh Civil Judge Junior Division (24) Andhra Pradesh HJS (13) AOR Notification (2) APO Syllabus (12) Arbitration centre (1) Arunachal Pradesh Judicial Service Grade-I (7) Arunachal Pradesh Judicial Service Grade-II (3) Arunachal Pradesh Judicial Service Grade-III (5) Assam HJS (29) Assam Judicial Service (32) Assistant District Attorney (3) Assistant Government Advocate (1) Assistant Law Officer (1) Assistant Legal Adviser (2) Assistant Legislative Counsel (1) Assistant Public Prosecutor (3) Assistant Registrar (1) Assistant Secretary cum Law Assistant (1) Asst Estate Superintendent (2) Bar Council of India (4) Bihar APO (32) Bihar Civil Judge Junior Division (17) Bihar HJS (21) Budget (10) CBI (3) CBI APO (2) CCI (2) Census (1) CESTAT (1) Chhattisgarh APO (5) Chhattisgarh Civil Judge Junior Division (21) Chhattisgarh High Court (4) Chhattisgarh HJS (34) Civil Judge Junior Division Syllabus (17) Civil Judge Question Papers (151) Civil Judge Solved Papers (93) CLAT (23) CLAT Syllabus (2) Company Law Board (1) Constitution of India (4) Current Affairs (12) Delhi APP (1) Delhi High Court (2) Delhi HJS (12) Delhi Judicial Service (24) Department of Revenue (1) Deputy District Attorney (1) Deputy Government Advocate (1) Deputy Legal Adviser (1) Director (3) Disclaimer (1) District Legal Aid Officer (5) Election Commission of India (1) Eminent Legal Personality (6) Gauhati High Court (5) General Knowledge (1) Gujarat Civil Judge Junior Division (12) Gujarat High Court (11) Gujarat HJS (19) HAL (1) Haryana ADA (2) Haryana Superior Judicial Service (34) HCS Judicial Branch (73) High Court of Bombay (15) High Court of Calcutta (5) High Court of Uttarakhand (1) Himachal Pradesh ADA (3) Himachal Pradesh Civil Judge Junior Division (26) Himachal Pradesh High Court (3) Himachal Pradesh HJS (11) Hindu Law (2) HJS Question Papers (88) HJS Solved Papers (30) HJS Syllabus (19) Important Cases (7) Jammu and Kashmir HJS (11) Jharkhand APO (15) Jharkhand Civil Judge Junior Division (18) Jharkhand High Court (2) Jharkhand HJS (9) Joint Secretary (1) Joint Secretary Legal and Admn (1) Judicial Exams in India (1) Judicial Indexer (1) Judicial Service Grade-II Syllabus (1) Junior Judicial Assistant (3) Junior Legal Officer (4) Karnataka Civil Judge (12) Karnataka High Court (9) Karnataka HJS (4) KCS Judicial (7) Kerala HJS (20) Kerala Judicial Service (34) Law Assistant (4) Law Clerk (61) Law Commission of India (1) Law Entrance Exam (31) Law Entrance Notification (14) Law Entrance Result (4) Law Entrance Schedule (7) Law Entrance Syllabus (3) Law researcher (6) Legal Articles (8) Legal Assistant (22) Legal Assistant Syllabus (1) Legal Personality (6) Legal Research Assistant (7) Legal Service Officer (5) Legislative Counsel (1) Legislative Department (1) Madhya Pradesh Civil Judge Junior Division (26) Madhya Pradesh High Court (7) Madhya Pradesh HJS (34) Madhya Pradesh Legal Service Authority (4) Madras High Court (2) Maharashtra Civil Judge Junior Division (4) Maharashtra Family Court Judge (1) Maharashtra HJS (25) Management Trainee Legal (1) Manipur HJS (2) Manipur Judicial Service (11) Meghalaya HJS (1) Member (Judicial) (2) Miscellaneous (3) Mizoram HJS (5) Nagaland Judicial Service Grade I (7) Nagaland Judicial Service Grade III (4) National Human Rights Commission (1) National Judicial Academy (1) NLU (1) NLU Delhi (6) Notifications (305) Olympics (1) OPSC (3) Orissa APO (9) Orissa High Court (3) Orissa Judicial Service (19) Orissa Superior Judicial Service (31) Patna High Court (3) PCS Judicial Branch (41) Privacy Policy (1) Public Law Officer (3) Public Prosecutor (2) Puducherry Judicial Service (2) Punjab Superior Judicial Service (34) Rajasthan APP (4) Rajasthan Civil Judge Junior Division (46) Rajasthan High Court (4) Rajasthan HJS (16) Recruitment (282) Registrar (1) Reporter (1) Research Assistant (21) Result (364) RPSC (1) Schedule (299) Sikkim Judicial Service (4) Sikkim Superior Judicial Service (3) SJM (22) SMM (22) Special Judge (2) Special Judicial Magistrate (1) Special Metropolitan Magistrate (2) Special Municipal Magistrate (2) Supreme Court of India (15) Tamilnadu APO (6) Tamilnadu Civil Judge Junior Division (5) Tamilnadu HJS (5) Tripura HJS (10) Tripura Judicial Service (10) UPPSC (4) UPSC (17) Uttar Pradesh APO (23) Uttar Pradesh Civil Judge Junior Division (163) Uttar Pradesh HJS (117) Uttarakhand APO (3) Uttarakhand Civil Judge Junior Division (107) Uttarakhand High Court (5) Uttarakhand HJS (53) Welcome (1) West Bengal APO (2) West Bengal HJS (24) West Bengal Judicial Service (33) West Bengal Legal Service (4)