Solved Paper | U.P. Judicial Service Pre 2012 | Law Paper | Uttar Pradesh Civil Judge (Junior Division) Preliminary Exam 2012

Sunday, August 17, 2014

Uttar Pradesh Judicial Service Civil Judge (Junior Division) Preliminary Examination- 2012

Law

Question Number: 31-40

31. In which of the following cases the Supreme Court held that Section 125 Criminal Procedure Code was applicable to all irrespective of their religion?
(a) Mohd. Tajuddin v. Qammaruddin Begum
(b) Mohd. Ahmad Khan v. Shah Banu Begum
(c) Teja Singh v. Chhotto
(d) Mst. Zohra Khatoon v. Mohd. Ibrahim

Ans. (b)

32. The power to grant anticipatory bail under Section 438 Code of Criminal Procedure vests with
(a) The Court of Magistrate
(b) Only in the Court of Sessions
(c) Only in the High Court
(d) Both the Court of Sessions and the High Court.

Ans. (d)

33. Which one of the following Sections of Code of Criminal Procedure 1973 deals with High Courts’ power of revision?
(a) Section 395 
(b) Section 401
(c) Section 399 
(d) Section 396
 
Ans. (b)

34. “The Judges of Family Court cannot be considered for elevation as High Court Judges.”
Supreme Court held it in which of the following case?
(a) Sanjai Aggarwal v. Union of India
(b) T.G.N. Kumar v. State of Kerala
(c) Vishajeet Majhi v. State of Uttarakhan
(d) S.D. Joshi v. High Court of judicature at Bombay

Ans. (d)

35. The Constitution (Scheduled Tribes) Order (Amendment) Bill 2011 is related to which State?
(a) Madhya Pradesh 
(b) Andhra Pradesh
(c) Arunachal Pradesh 
(d) Assam

Ans. (c)

36. What is the name of the Bill which has been passed by both the Houses of Parliament with regard to cable television?
(a) The Cable Television Network (Regulation) Amendment Bill 2011.
(b) The Cable Network Amendment Bill 2011
(c) The Cable Television (Regulation) Amendment Bill 2011
(d) The Cable Television Network Bill 2011

Ans. (a)

37. Under Code of Civil Procedure 1908, an appeal may be filed by way of
(a) Application 
(b) Petition
(c) Memorandum 
(d) Notice

Ans. (c)

38. Which of the following provision is related with set off under Code of Civil Procedure?
(a) Order VIII Rule 5
(b) Order VIII Rule 6
(c) Order VII Rule 5
(d) Order VII Rule 6

Ans. (b)

39. In U.N. Human Rights Council is a
(a) Subsidiary organ of the General Assembly
(b) Subsidiary organ of Economic and Social Council
(c) Sub-committee of Human Rights Commission
(d) Committee of Security Council

Ans. (a)

40. International Criminal Court consists of
(a) 18 Judges 
(b) 15 Judges
(c) 9 Judges 
(d) 17 Judges

Ans. (a) 

DISCLAIMER: The answers provided here are for views purposes only. For any accuracy it should be double checked. Read More... 

Solved Paper | U.P. Judicial Service Pre 2012 | Law Paper | Uttar Pradesh Civil Judge (Junior Division) Preliminary Exam 2012SocialTwist Tell-a-Friend

0 comments:

Post a Comment

:: Search by Keywords ::

About (1) Additional Government Advocate (1) Additional Legal Adviser (1) Additional Public Prosecutor (1) Adviser (2) Advocates-on-Record (13) AIBE (11) AIBE Notification (7) AIBE Result (3) AIBE Schedule (1) AIBE Syllabus (1) AILET (8) AILET Syllabus (1) Allahabad High Court (28) Andhra Pradesh APP (3) Andhra Pradesh Civil Judge Junior Division (24) Andhra Pradesh HJS (13) AOR Notification (2) APO Syllabus (12) Arbitration centre (1) Arunachal Pradesh Judicial Service Grade-I (7) Arunachal Pradesh Judicial Service Grade-II (3) Arunachal Pradesh Judicial Service Grade-III (5) Assam HJS (29) Assam Judicial Service (32) Assistant District Attorney (3) Assistant Government Advocate (1) Assistant Law Officer (1) Assistant Legal Adviser (2) Assistant Legislative Counsel (1) Assistant Public Prosecutor (3) Assistant Registrar (1) Assistant Secretary cum Law Assistant (1) Asst Estate Superintendent (2) Bar Council of India (4) Bihar APO (32) Bihar Civil Judge Junior Division (17) Bihar HJS (21) Budget (10) CBI (3) CBI APO (2) CCI (2) Census (1) CESTAT (1) Chhattisgarh APO (5) Chhattisgarh Civil Judge Junior Division (21) Chhattisgarh High Court (4) Chhattisgarh HJS (34) Civil Judge Junior Division Syllabus (17) Civil Judge Question Papers (151) Civil Judge Solved Papers (93) CLAT (23) CLAT Syllabus (2) Company Law Board (1) Constitution of India (4) Current Affairs (12) Delhi APP (1) Delhi High Court (2) Delhi HJS (12) Delhi Judicial Service (24) Department of Revenue (1) Deputy District Attorney (1) Deputy Government Advocate (1) Deputy Legal Adviser (1) Director (3) Disclaimer (1) District Legal Aid Officer (5) Election Commission of India (1) Eminent Legal Personality (6) Gauhati High Court (5) General Knowledge (1) Gujarat Civil Judge Junior Division (12) Gujarat High Court (11) Gujarat HJS (19) HAL (1) Haryana ADA (2) Haryana Superior Judicial Service (34) HCS Judicial Branch (73) High Court of Bombay (15) High Court of Calcutta (5) High Court of Uttarakhand (1) Himachal Pradesh ADA (3) Himachal Pradesh Civil Judge Junior Division (26) Himachal Pradesh High Court (3) Himachal Pradesh HJS (11) Hindu Law (2) HJS Question Papers (88) HJS Solved Papers (30) HJS Syllabus (19) Important Cases (7) Jammu and Kashmir HJS (11) Jharkhand APO (15) Jharkhand Civil Judge Junior Division (18) Jharkhand High Court (2) Jharkhand HJS (9) Joint Secretary (1) Joint Secretary Legal and Admn (1) Judicial Exams in India (1) Judicial Indexer (1) Judicial Service Grade-II Syllabus (1) Junior Judicial Assistant (3) Junior Legal Officer (4) Karnataka Civil Judge (12) Karnataka High Court (9) Karnataka HJS (4) KCS Judicial (7) Kerala HJS (20) Kerala Judicial Service (34) Law Assistant (4) Law Clerk (61) Law Commission of India (1) Law Entrance Exam (31) Law Entrance Notification (14) Law Entrance Result (4) Law Entrance Schedule (7) Law Entrance Syllabus (3) Law researcher (6) Legal Articles (8) Legal Assistant (22) Legal Assistant Syllabus (1) Legal Personality (6) Legal Research Assistant (7) Legal Service Officer (5) Legislative Counsel (1) Legislative Department (1) Madhya Pradesh Civil Judge Junior Division (26) Madhya Pradesh High Court (7) Madhya Pradesh HJS (34) Madhya Pradesh Legal Service Authority (4) Madras High Court (2) Maharashtra Civil Judge Junior Division (4) Maharashtra Family Court Judge (1) Maharashtra HJS (25) Management Trainee Legal (1) Manipur HJS (2) Manipur Judicial Service (11) Meghalaya HJS (1) Member (Judicial) (2) Miscellaneous (3) Mizoram HJS (5) Nagaland Judicial Service Grade I (7) Nagaland Judicial Service Grade III (4) National Human Rights Commission (1) National Judicial Academy (1) NLU (1) NLU Delhi (6) Notifications (305) Olympics (1) OPSC (3) Orissa APO (9) Orissa High Court (3) Orissa Judicial Service (19) Orissa Superior Judicial Service (31) Patna High Court (3) PCS Judicial Branch (41) Privacy Policy (1) Public Law Officer (3) Public Prosecutor (2) Puducherry Judicial Service (2) Punjab Superior Judicial Service (34) Rajasthan APP (4) Rajasthan Civil Judge Junior Division (46) Rajasthan High Court (4) Rajasthan HJS (16) Recruitment (282) Registrar (1) Reporter (1) Research Assistant (21) Result (364) RPSC (1) Schedule (299) Sikkim Judicial Service (4) Sikkim Superior Judicial Service (3) SJM (22) SMM (22) Special Judge (2) Special Judicial Magistrate (1) Special Metropolitan Magistrate (2) Special Municipal Magistrate (2) Supreme Court of India (15) Tamilnadu APO (6) Tamilnadu Civil Judge Junior Division (5) Tamilnadu HJS (5) Tripura HJS (10) Tripura Judicial Service (10) UPPSC (4) UPSC (17) Uttar Pradesh APO (23) Uttar Pradesh Civil Judge Junior Division (163) Uttar Pradesh HJS (117) Uttarakhand APO (3) Uttarakhand Civil Judge Junior Division (107) Uttarakhand High Court (5) Uttarakhand HJS (53) Welcome (1) West Bengal APO (2) West Bengal HJS (24) West Bengal Judicial Service (33) West Bengal Legal Service (4)