Solved Paper | U.P. Judicial Service Pre 2012 | General Knowledge Paper | Uttar Pradesh Civil Judge (Junior Division) Preliminary Exam 2012

Friday, August 15, 2014

Uttar Pradesh Judicial Service Civil Judge (Junior Division) Preliminary Examination- 2012

General Knowledge

Question Number: 21-30
21. ISRO stands for
(a) Indian Steel Research Organization
(b) International Ship Research Organization
(c) Indian Space Research Organization
(d) None of the above.

Ans. (c)
22. Regarding ‘Carbon Credits’ which one of the following is not correct?
(a) Carbon Credit system was ratified in conjunction with the Kyoto Protocol.
(b) Carbon Credits are awarded to countries or groups that have reduced greenhouse gases below their emission quota.
(c) Carbon credits are traded at a price fixed from time to time by the U.N. Environment Programme.
(d) The goal of carbon credit system is to limit the increase of carbon dioxide emission.

Ans. (c)

23. Match the Science and Technology Centres with their locations:
A. Indo-Russian Research Centre in Advanced Computing
B. International Advanced Centre for Powder Metallurgy
C. Indo-Uzbek Centre For Medical Applications of low Level Lasers
1. New Delhi
2. Moscow
3. Hyderabd
 
Select your answer from given code:
Codes:
     A B C

(a) 1 2 3
(b) 2 3 1
(c) 2 1 3
(d) 3 1 2

Ans. (b)

24. World Consumer Rights Day is observed on
(a) April 15
(b) March 15
(c) February 15
(d) May 15

Ans. (b)

25. Australia’s 1st Woman Primie Minister Julia Gillard belongs to
(a) Liberal Party of Australia
(b) National Party of Australia
(c) Australian Labour Party
(d) Australian Greens

Ans. (c)

26. Who amongst the following has won the prestigious ‘Man Booker International Award’ for the year 2011?
(a) Alice Munro
(b) Chinua Achele
(c) Ismail Kadere
(d) Philips Roth

Ans. (d)

27. Match the following autonomous Scientific Research Institutions with their locations.
A. Agarkar ResearchInstitute
B. Indian Association for Cultivation of Sciences
C. Indian Institute of Astrophysics
D. Indian Institute of Geomagnetism
1. Mumbai 
2. Pune
3. Bangaluru 
4. Kolkata

Select your answer from given code:
Codes:
     A B C D

(a) 2 4 1 3
(b) 1 2 3 4
(c) 2 4 3 1
(d) 4 3 2 1

Ans. (c)

28. In the context of Nuclear Waste Management, match the facilities with the centres:
A. Vitrification Technology Centre
B. Immobilisation of Waste in Cement Matrix Centre
C. Joule Melter Technology Centre
1. Tarapur 
2. Trombay 
3. Kalpakkam

Choose your answer from given code:
Code:
     A B C

(a) 2 3 1
(b) 2 1 3
(c) 1 2 3
(d) 3 2 1

Ans. (a)

29. Amnesty International is a world wide organization dealing with
(a) War Crimes
(b) International Disputes
(c) Human Rights
(d) None of the above.

Ans. (c)

30. According to the Survey conducted by Economic Intelligence Unit, the world’s most expensive city is
(a) Geneva
(b) Osaka
(c) Tokyo
(d) Zurich

Ans. (d)


DISCLAIMER: The answers provided here are for views purposes only. For any accuracy it should be double checked. Read More... 

Solved Paper | U.P. Judicial Service Pre 2012 | General Knowledge Paper | Uttar Pradesh Civil Judge (Junior Division) Preliminary Exam 2012SocialTwist Tell-a-Friend

0 comments:

Post a Comment

:: Search by Keywords ::

About (1) Additional Government Advocate (1) Additional Legal Adviser (1) Additional Public Prosecutor (1) Adviser (2) Advocates-on-Record (13) AIBE (11) AIBE Notification (7) AIBE Result (3) AIBE Schedule (1) AIBE Syllabus (1) AILET (8) AILET Syllabus (1) Allahabad High Court (28) Andhra Pradesh APP (3) Andhra Pradesh Civil Judge Junior Division (24) Andhra Pradesh HJS (13) AOR Notification (2) APO Syllabus (12) Arbitration centre (1) Arunachal Pradesh Judicial Service Grade-I (7) Arunachal Pradesh Judicial Service Grade-II (3) Arunachal Pradesh Judicial Service Grade-III (5) Assam HJS (29) Assam Judicial Service (32) Assistant District Attorney (3) Assistant Government Advocate (1) Assistant Law Officer (1) Assistant Legal Adviser (2) Assistant Legislative Counsel (1) Assistant Public Prosecutor (3) Assistant Registrar (1) Assistant Secretary cum Law Assistant (1) Asst Estate Superintendent (2) Bar Council of India (4) Bihar APO (32) Bihar Civil Judge Junior Division (17) Bihar HJS (21) Budget (10) CBI (3) CBI APO (2) CCI (2) Census (1) CESTAT (1) Chhattisgarh APO (5) Chhattisgarh Civil Judge Junior Division (21) Chhattisgarh High Court (4) Chhattisgarh HJS (34) Civil Judge Junior Division Syllabus (17) Civil Judge Question Papers (151) Civil Judge Solved Papers (93) CLAT (23) CLAT Syllabus (2) Company Law Board (1) Constitution of India (4) Current Affairs (12) Delhi APP (1) Delhi High Court (2) Delhi HJS (12) Delhi Judicial Service (24) Department of Revenue (1) Deputy District Attorney (1) Deputy Government Advocate (1) Deputy Legal Adviser (1) Director (3) Disclaimer (1) District Legal Aid Officer (5) Election Commission of India (1) Eminent Legal Personality (6) Gauhati High Court (5) General Knowledge (1) Gujarat Civil Judge Junior Division (12) Gujarat High Court (11) Gujarat HJS (19) HAL (1) Haryana ADA (2) Haryana Superior Judicial Service (34) HCS Judicial Branch (73) High Court of Bombay (15) High Court of Calcutta (5) High Court of Uttarakhand (1) Himachal Pradesh ADA (3) Himachal Pradesh Civil Judge Junior Division (26) Himachal Pradesh High Court (3) Himachal Pradesh HJS (11) Hindu Law (2) HJS Question Papers (88) HJS Solved Papers (30) HJS Syllabus (19) Important Cases (7) Jammu and Kashmir HJS (11) Jharkhand APO (15) Jharkhand Civil Judge Junior Division (18) Jharkhand High Court (2) Jharkhand HJS (9) Joint Secretary (1) Joint Secretary Legal and Admn (1) Judicial Exams in India (1) Judicial Indexer (1) Judicial Service Grade-II Syllabus (1) Junior Judicial Assistant (3) Junior Legal Officer (4) Karnataka Civil Judge (12) Karnataka High Court (9) Karnataka HJS (4) KCS Judicial (7) Kerala HJS (20) Kerala Judicial Service (34) Law Assistant (4) Law Clerk (61) Law Commission of India (1) Law Entrance Exam (31) Law Entrance Notification (14) Law Entrance Result (4) Law Entrance Schedule (7) Law Entrance Syllabus (3) Law researcher (6) Legal Articles (8) Legal Assistant (22) Legal Assistant Syllabus (1) Legal Personality (6) Legal Research Assistant (7) Legal Service Officer (5) Legislative Counsel (1) Legislative Department (1) Madhya Pradesh Civil Judge Junior Division (26) Madhya Pradesh High Court (7) Madhya Pradesh HJS (34) Madhya Pradesh Legal Service Authority (4) Madras High Court (2) Maharashtra Civil Judge Junior Division (4) Maharashtra Family Court Judge (1) Maharashtra HJS (25) Management Trainee Legal (1) Manipur HJS (2) Manipur Judicial Service (11) Meghalaya HJS (1) Member (Judicial) (2) Miscellaneous (3) Mizoram HJS (5) Nagaland Judicial Service Grade I (7) Nagaland Judicial Service Grade III (4) National Human Rights Commission (1) National Judicial Academy (1) NLU (1) NLU Delhi (6) Notifications (305) Olympics (1) OPSC (3) Orissa APO (9) Orissa High Court (3) Orissa Judicial Service (19) Orissa Superior Judicial Service (31) Patna High Court (3) PCS Judicial Branch (41) Privacy Policy (1) Public Law Officer (3) Public Prosecutor (2) Puducherry Judicial Service (2) Punjab Superior Judicial Service (34) Rajasthan APP (4) Rajasthan Civil Judge Junior Division (46) Rajasthan High Court (4) Rajasthan HJS (16) Recruitment (282) Registrar (1) Reporter (1) Research Assistant (21) Result (364) RPSC (1) Schedule (299) Sikkim Judicial Service (4) Sikkim Superior Judicial Service (3) SJM (22) SMM (22) Special Judge (2) Special Judicial Magistrate (1) Special Metropolitan Magistrate (2) Special Municipal Magistrate (2) Supreme Court of India (15) Tamilnadu APO (6) Tamilnadu Civil Judge Junior Division (5) Tamilnadu HJS (5) Tripura HJS (10) Tripura Judicial Service (10) UPPSC (4) UPSC (17) Uttar Pradesh APO (23) Uttar Pradesh Civil Judge Junior Division (163) Uttar Pradesh HJS (117) Uttarakhand APO (3) Uttarakhand Civil Judge Junior Division (107) Uttarakhand High Court (5) Uttarakhand HJS (53) Welcome (1) West Bengal APO (2) West Bengal HJS (24) West Bengal Judicial Service (33) West Bengal Legal Service (4)