Solved Paper | UPHJS Pre 2009 | Uttar Pradesh Higher Judicial Service (Preliminary) Exam- 2009

Thursday, April 10, 2014

Uttar Pradesh Higher Judicial Service (Preliminary) Examination- 2009

Question Number: 91-100

91. For summoning an accused under Section 319 Cr.P.C.-
(A) statement under 161 Cr.P.C. is relevant
(B) statement on oath in the trial is relevant
(C) both the above statements are relevant
(D) None of the above

Ans: (B)

92. Ordinarily place of trial is-
(A) where the offence has been committed
(B) where the victim resides
(C) where the accused resides
(D) where the FIR is lodged

Ans: (A)

93. Statement under Section 161 of Cr.P.C. can be used to-
(A) corroborate the statement in court
(B) corroborate and contradict statement in court
(C) contradict the statement in court
(D) can not be utilized for any purpose

Ans: (C)

94. Before being summoned, the accused has got a right to-
(A) participate in the proceeding
(B) no right to participate in the proceeding
(C) has no right at all
(D) can watch the proceedings but can not participate

Ans: (A)
95. Inquiry is conducted by a Magistrate with a view to-
(A) find out a prima-facie case
(B) convict the accused
(C) authorize remand of the accused
(D) release the accused under Section 436

Ans: (A)

96. Warrant case means a case-
(A) in which a police officer can not arrest without warrant
(B) in which the court, in the first instance, shall issue a warrant of arrest against the accused
(C) relating to an offence punishable with imprisonment for a term not exceeding two years
(D) relating to an offence punishable with death, imprisonment for life or imprisonment for a term exceeding two years

Ans: (D)

97. When can a trial court release an accused on bail under Section 389(3) of Cr.P.C. after conviction?
(A) Where accused is on bail and imprisonment is not exceeding 3 years
(B) Where accused is on bail and imprisonment is not exceeding 5 years
(C) Where accused is on bail and imprisonment is not exceeding 7 years
(D) Where offence is exclusively bailable whether accused is on bail or not

Ans: (A)
98. Time prescribed for filing which of the followings cannot be extended or condoned by applying provisions of Section 5 of the Limitation Act?
(A) Revision under Section 115 C.P.C.
(B) Application for execution under Order XXI C.P.C.
(C) Appeal under Section 96, 100 and 104 C.P.C.
(D) Application for substitution under Order XXII C.P.C.

Ans: (B)
99. Time for instituting a suit can be enlarged by invoking which of the following provisions?
(A) Section 151 C.P.C.
(B) Section 5 of the Limitation Act, 1963
(C) Section 148 C.P.C.
(D) None of the above

Ans: (D)

100. An application for execution of a decree is filed with some delay i.e. beyond prescribed period of limitation-
(A) delay can be condoned by invoking Section 5 of the Limitation Act
(B) delay can be condoned under Section 148 C.P.C.
(C) delay can be condoned under the inherent powers of the court under Section 151 C.P.C.
(D) None of the above

Ans: (D)


                                   <== Previous

DISCLAIMER: The answers provided are extent to the knowledge of author and for views purposes only. For any accuracy it should be double checked. Read More...

Solved Paper | UPHJS Pre 2009 | Uttar Pradesh Higher Judicial Service (Preliminary) Exam- 2009SocialTwist Tell-a-Friend

0 comments:

Post a Comment

:: Search by Keywords ::

About (1) Additional Government Advocate (1) Additional Legal Adviser (1) Additional Public Prosecutor (1) Adviser (2) Advocates-on-Record (13) AIBE (11) AIBE Notification (7) AIBE Result (3) AIBE Schedule (1) AIBE Syllabus (1) AILET (8) AILET Syllabus (1) Allahabad High Court (28) Andhra Pradesh APP (3) Andhra Pradesh Civil Judge Junior Division (24) Andhra Pradesh HJS (13) AOR Notification (2) APO Syllabus (12) Arbitration centre (1) Arunachal Pradesh Judicial Service Grade-I (7) Arunachal Pradesh Judicial Service Grade-II (3) Arunachal Pradesh Judicial Service Grade-III (5) Assam HJS (29) Assam Judicial Service (32) Assistant District Attorney (3) Assistant Government Advocate (1) Assistant Law Officer (1) Assistant Legal Adviser (2) Assistant Legislative Counsel (1) Assistant Public Prosecutor (3) Assistant Registrar (1) Assistant Secretary cum Law Assistant (1) Asst Estate Superintendent (2) Bar Council of India (4) Bihar APO (32) Bihar Civil Judge Junior Division (17) Bihar HJS (21) Budget (10) CBI (3) CBI APO (2) CCI (2) Census (1) CESTAT (1) Chhattisgarh APO (5) Chhattisgarh Civil Judge Junior Division (21) Chhattisgarh High Court (4) Chhattisgarh HJS (34) Civil Judge Junior Division Syllabus (17) Civil Judge Question Papers (151) Civil Judge Solved Papers (93) CLAT (23) CLAT Syllabus (2) Company Law Board (1) Constitution of India (4) Current Affairs (12) Delhi APP (1) Delhi High Court (2) Delhi HJS (12) Delhi Judicial Service (24) Department of Revenue (1) Deputy District Attorney (1) Deputy Government Advocate (1) Deputy Legal Adviser (1) Director (3) Disclaimer (1) District Legal Aid Officer (5) Election Commission of India (1) Eminent Legal Personality (6) Gauhati High Court (5) General Knowledge (1) Gujarat Civil Judge Junior Division (12) Gujarat High Court (11) Gujarat HJS (19) HAL (1) Haryana ADA (2) Haryana Superior Judicial Service (34) HCS Judicial Branch (73) High Court of Bombay (15) High Court of Calcutta (5) High Court of Uttarakhand (1) Himachal Pradesh ADA (3) Himachal Pradesh Civil Judge Junior Division (26) Himachal Pradesh High Court (3) Himachal Pradesh HJS (11) Hindu Law (2) HJS Question Papers (88) HJS Solved Papers (30) HJS Syllabus (19) Important Cases (7) Jammu and Kashmir HJS (11) Jharkhand APO (15) Jharkhand Civil Judge Junior Division (18) Jharkhand High Court (2) Jharkhand HJS (9) Joint Secretary (1) Joint Secretary Legal and Admn (1) Judicial Exams in India (1) Judicial Indexer (1) Judicial Service Grade-II Syllabus (1) Junior Judicial Assistant (3) Junior Legal Officer (4) Karnataka Civil Judge (12) Karnataka High Court (9) Karnataka HJS (4) KCS Judicial (7) Kerala HJS (20) Kerala Judicial Service (34) Law Assistant (4) Law Clerk (61) Law Commission of India (1) Law Entrance Exam (31) Law Entrance Notification (14) Law Entrance Result (4) Law Entrance Schedule (7) Law Entrance Syllabus (3) Law researcher (6) Legal Articles (8) Legal Assistant (22) Legal Assistant Syllabus (1) Legal Personality (6) Legal Research Assistant (7) Legal Service Officer (5) Legislative Counsel (1) Legislative Department (1) Madhya Pradesh Civil Judge Junior Division (26) Madhya Pradesh High Court (7) Madhya Pradesh HJS (34) Madhya Pradesh Legal Service Authority (4) Madras High Court (2) Maharashtra Civil Judge Junior Division (4) Maharashtra Family Court Judge (1) Maharashtra HJS (25) Management Trainee Legal (1) Manipur HJS (2) Manipur Judicial Service (11) Meghalaya HJS (1) Member (Judicial) (2) Miscellaneous (3) Mizoram HJS (5) Nagaland Judicial Service Grade I (7) Nagaland Judicial Service Grade III (4) National Human Rights Commission (1) National Judicial Academy (1) NLU (1) NLU Delhi (6) Notifications (305) Olympics (1) OPSC (3) Orissa APO (9) Orissa High Court (3) Orissa Judicial Service (19) Orissa Superior Judicial Service (31) Patna High Court (3) PCS Judicial Branch (41) Privacy Policy (1) Public Law Officer (3) Public Prosecutor (2) Puducherry Judicial Service (2) Punjab Superior Judicial Service (34) Rajasthan APP (4) Rajasthan Civil Judge Junior Division (46) Rajasthan High Court (4) Rajasthan HJS (16) Recruitment (282) Registrar (1) Reporter (1) Research Assistant (21) Result (364) RPSC (1) Schedule (299) Sikkim Judicial Service (4) Sikkim Superior Judicial Service (3) SJM (22) SMM (22) Special Judge (2) Special Judicial Magistrate (1) Special Metropolitan Magistrate (2) Special Municipal Magistrate (2) Supreme Court of India (15) Tamilnadu APO (6) Tamilnadu Civil Judge Junior Division (5) Tamilnadu HJS (5) Tripura HJS (10) Tripura Judicial Service (10) UPPSC (4) UPSC (17) Uttar Pradesh APO (23) Uttar Pradesh Civil Judge Junior Division (163) Uttar Pradesh HJS (117) Uttarakhand APO (3) Uttarakhand Civil Judge Junior Division (107) Uttarakhand High Court (5) Uttarakhand HJS (53) Welcome (1) West Bengal APO (2) West Bengal HJS (24) West Bengal Judicial Service (33) West Bengal Legal Service (4)